• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Din görevlisinin önceliği Allah rızası”

Yeniakit Publisher
2013-02-11 21:00:00 - 2013-02-11 21:55:52
"Din görevlisinin önceliği Allah rızası"

Diyanet İşleri Başkanlığı “İl Müftüleri Semineri”nde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Yaptığımız bütün işlerde asıl aramamız gereken şey acaba bu yaptığımız yüce Rabbimizi razı ediyor mu? Biz Rabbimizi razı etmeden, cemaatimizi zat

AFYONKARAHİSAR
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet işleri teşkilatında 128 bin personelin olduğunu belirterek, ‘’Personelin yüzde 75’i köylerde, yüzde 25’i de şehirlerde görev yapıyor. Ama halkımızın dağılımı nasıl, tam tersi. Aslında bu açıdan baktığımızda çok ciddi bir enerji israfımız ve çok ciddi bir insan israfımız var’’ dedi.
Prof. Dr. Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde bir otelde gerçekleştirilen İl Müftüleri Semineri’nde konuştu.
İl müftüleri istişare toplantılarının her birinin adeta bir din şurası vazifesi görmeye başladığını belirten Görmez, iki amaçla bir araya geldiklerini bunlardan ilkinin geçmişin muhasebesini yapmak ikincisinin ise geleceği planlamak olduğunu söyledi.
Toplantının bir başka amacının da kalpleri birleştirmek olduğunu ifade eden Görmez, ‘’Kalpleri birleştirmeyen bir topluluk milletin kalplerini birleştiremez. Bütün bu buluşmaları aynı zamanda bir şey için yapmak lazım. Yaptığımız bütün işlerde asıl aramamız gereken şey acaba bu yaptığımız yüce Rabbimizi razı ediyor mu? Biz Rabbimizi razı etmeden, cemaatimizi zaten razı edemeyiz” dedi.
“DİYANET TEŞKİLATINDA
128 BİN DİN GÖREVLİSİ VAR”
Görmez, 128 bin din hizmeti yürüten görevlinin olduğu bir müessesede herhangi bir insanın ‘Benim İslam’dan haberim yok. Benim İslam’dan haberim olmadı’’ demesi halinde, bunu Allah’ın huzurunda demesi halinde, en büyük sorumluluğun kendilerine ait olacağını bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak daima toplumun dini, ahlaki, manevi ve ibadet hayatını nasıl ayağa kaldırabilecekleri konusunda kafa yorması gerektiğini belirten Görmez, “Şehirler içinde şehirler kuruldu, biz yine o şehirler kurulmadan önce hizmetlerimizi oraya taşıma imkanına sahip değildik. Bunu sadece mahalli idarelere, bakanlıklara yıkmak doğru değil. Biz öz eleştiri yapacaksak sadece kendi hizmet unsurlarımızı değerlendirmek zorundayız. Diyanet teşkilatında 128 bin personel var. Ama personelin yüzde 75’i köylerde, yüzde 25’i şehirlerde görev yapıyor. Ama halkımızın dağılımı nasıl, tam tersi. Halkın da yüzde 25’i köyde, yüzde 75’i şehirde yaşıyor. Aslında bu açıdan baktığımızda çok ciddi bir enerji israfımız, çok ciddi bir insan israfımız var. 3 haneli köyde de görevlimiz var. Ama bazen 100 bin insanın yaşadığı yerde bir tek imamımız var. Peki ne yapılabilir? İşte bu toplantılarda bunu konuşmalıyız” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Modernleşme sürecinin başlangıcında Diyanet’in mezheplerden uzak duruşu, doğal olarak çoğunluğun yapısı gereği Sünni-Hanefi anlayışın yorum ve pratikleri Diyanet’in gayri resmi olarak mezhebinin Hanefilik olduğu izlenimini ortaya çıkarmıştır ki, bu algı kırılmalıdır. Hangi mezhebe mensup olursa olsun kimseyi ötekileştirmemek ve her mezhep mensubuna da kimseyi ötekileştirmemesini tavsiye etmek İslâm kardeşliği için bizim önemle üzerinde duracağımız çaba olmalıdır. Camiler herkesin doğal sosyal mekânları haline gelmeli ve bizler cami merkezli bir eğitim seferberliği başlatmalıyız. Camilerde toplumun her kesimi için ders halkaları oluşturulmalıyız” dedi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23