• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dilipak: Paralel Yapı'nın basın özgürlüğünden anladığı bu mu?

Yeniakit Publisher
2015-01-01 18:53:00 - 2015-01-01 22:07:30
Dilipak: Paralel Yapı'nın basın özgürlüğünden anladığı bu mu?

Gazetemiz yazarı Abdurrahman Dilipak, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından, Fetullah Gülen’in avukatı Nurullah Albayrak tarafından yapılan suç duyurusu ile ilgili olarak basına yazılı bir açıklama yaptı.

YENİAKİT.COM.TR - Abdurrahman Dilipak suç duyurusunun ve daha sonrası süreçte yaşananların Paralel yapının basın özgürlüğüne bakışı ve hukuk açısından skandallarla dolu olduğunu söyledi..

21.4.2014 tarihinde, yerel seçimlerden hemen sonra Dilipak’ın Yeni Akit gazetesindeki köşesinde yayınlanan “Ah şu bizimkilerin işleri!” başlıklı, yerel yöneticileri rüşvet ve yolsuzluklar konusunda uyaran yazısı, her fırsatta basın özgürlüğü ve yolsuzluklar konusunu gündeme getiren çevreler tarafından şikayet konusu yapıldı.

ADI GEÇMİYOR AMA GÜLEN MÜŞTEKİ

Söz konusu yazıda Fetullah Gülen’in adı hiç geçmemesine rağmen Gülen’in müşteki olduğu 10 sayfalık suç duyurusunda, Dilipak’ın TCK 125/1-2-3B-4 ve TCK 267/1-2’ den toplamda 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor..

DİLİPAK’IN SUÇ KABUL EDİLEN SÖZLERİ

Suç duyurusunda Dilipak’ın suç kabul edilen ifadeleri “Paralel yapı” ve “Verilen himmetlerin ‘zorunlu bağış’ şeklinde alındığı” ifadesi ile ilgili..

Gülen’in şikayeti ile ilgili olarak, Dilipak savcılığa verdiği ifadede şunları söyledi:

Yazımda Paralel kelimesi bir defa geçiyor, o da şöyle: 20 himmet alan paralelci ile 20 rüşvet alan kamu görevlisi arasında ne fark olabilir ki?.. İkisi de zorunlu bağış değil mi?

Bir genelleme yaparak, herkesi ilgilendiren bir şekilde “Rüşvetin adını Himmet koyarak kendisi kandıramazsınız” demişim. Ayrıca “Şeytan herkese gaspını meşrulaştıracak bir bahane, bir yalan buluyor” demişim.. Bu da suçmuş..

Suç duyurusuna göre “Dernek ve Vakıfların devlet malını gayrımeşru olarak götürdüğü” şeklinde bir ifadeyle suçlanıyorum. İfadenin aslı şöyle: Yerel seçimlerden hemen sonra, yeni seçilen belediye başkanlarına sesleniyorum ve diyorum ki, “Yeni seçilen başkanları uyarıyorum: Şeytan size vakıf ve dernek bahanesi ile gelmesin. Teşkilat ve milletvekili bahanesi ile gelmesin. İşi ehline verin. Torpil yapmayın.. Daha ilk günden bu adlarla kapınızı çalarlar. Siz orada otururken birileri malı götürmeye başlar. Vebali size ait olan bir işte herkes malı götürürken, madem onlar yiyor, ben niye yemiyorum diye düşünmeye başlarsınız. Siz de önce camidernek diye başlarsınız.. Yapmayın.” Cemaat, paralel yapı bu sözleri kendi üzerine alıyor ve suç duyurusunda bulunuyor..

Yazının tamamı için:

http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/abdurrahman-dilipak/ah-su-bizimkilerin-isleri-5721.html

Gülenin avukatları, rüşvet ve yolsuzluklar konusunda yerel yönetimlere ve bürokratlara karşı uyarısı Paralel yapı tarafından suç gibi gösterilerek şikayete konu edildi.

SAVCILIK SUÇ DUYURUSUNU REDDETTİ AMA..

Savcılık bu suç duyurusunu inceleyerek 2014-37195 sayılı kararı ile basın özgürlüğünü hatırlatarak, suç oluşmadığı gerekçesi ile dava açılması talebini reddetti.. Gerçekten de, yazının muhatabı Gülen değildi, hatta yazıda Gülen’in adı bile geçmiyordu..

Kovuşturmama kararına Gülenin avukatının itirazı üzerine, Bakırköy 5. Sulh Ceza hakimliği, müştekinin adının yazıda geçip geçmediğine hiç bakmaksızın ve şikayet başvurusunda sözü edilmemesine rağmen bu kez “..dosya içeriğine göre HİZMET adı altında gasp yapıldığı şeklindeki ifadesinin, şüphelinin ifadesinin alınarak…” diyerek 21.11.2014 tarihli 2014/1891 D.İş sayılı kararı ile Dilipak’ın ifadesinin alınmasına karar verdi.. Dilipak’ın yazısındaki “HİMMET”, Mahkeme kararında “HİZMET” oldu ve mahkeme itiraz yolu kapalı olarak KESİN niteliğinde bir kararla, Dilipak’ın ifadesinin alınmasına hükmetti.

DİLİPAK: HER YAZIMA YÜZLERCE DİLEKÇE İLE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULARAK İFADEYE ZORLANMAM DA AYRI BİR CEZALANDIRMAYA DÖNÜŞEBİLİR

Dilipak bu konu ile ilgili olarak, “Bu tür suç duyurularının ön inceleme ile zanlının ifadesinin alınmadan takipsizlik kararı verilmesinin önü kesilirse, ilgili ilgisiz bir çok kişi her yazarın bütün yazıları için onlarca, yüzlerce suç duyurusunda bulunabilir. Her suç duyurusu için savcılığa gidip ifade vermek, gitmezseniz ihzar/zorla getirilme kararı verilmesi, ayrı bir cezaya, hukukun istismarına yol açabilir ve bu kabul edilemez bir durumdur” dedi.

Dilipak; TBMM, Adalet Bakanlığı, HSYK nezdinde ve Baro nezdinde hukukun istismarına yönelik bu tür yaklaşımlar konusunda girişimde bulunacağını belirtirken, “başkalarının gözünde çöp arayanların, önce kendi gözlerindeki merteği çıkartması gerektiği” hatırlatmasında bulundu.

İŞTE GÜLEN'İN AVUKATININ VERDİĞİ ŞİKAYET DİLEKÇESİ



















www.yeniakit.com.tr

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23