• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Dershaneler kökten kapatılsın’

Yeniakit Publisher
2013-11-23 20:17:17 - 2013-11-24 10:15:10
‘Dershaneler kökten kapatılsın’

Dershane sektörünü Türkiye’ye getiren kişi olarak bilinen Gökşen Dershaneleri eski sahibi Mahmut Gökşen Akit’e konuştu.

MEHMET ÖZMEN-İSTANBUL -  Gökşen Dershaneleri eski sahibi Mahmut Gökşen, “Maalesef dershaneler bugün okulların önüne geçerek eğitim sistemini adeta çökertmiştir. Bir dönemin en etkili dershanesini kuran kişi olarak eğip bükmeden diyorum ki dershaneler kökten kapatılmalı, millet bu rant batağından kurtarılmalıdır” dedi.

“BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN DERSHANELER KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİNİ DESTEKLİYORUM”

90’lı yıllarda Türkiye’de adeta tekelleşen Gökşen Dershaneleri’nin kurucusu Mahmut Gökşen, AK Parti Hükümetinin çalışmasını sonuna kadar desteklediğini, eğitime destek amacıyla kurulan dershanelerin günümüzde rant kapısına dönüştüğünü belirtti. “Başbakan’ın dershaneler konusundaki görüş ve çalışmalarının sonuna kadar desteklenmesi gerekiyor. Dershaneler, eğitim sisteminin iyileşmesinin önündeki ciddi bir sorundur” diyen Gökşen, dershaneler yüzünden okulların gerçek işlevini yapamadığını söyledi.

 “DERSHANELERİN ALT YAPISI OKULLARIN YÜZDE BİRİ KADARDIR”


Dershanelerin alt yapılarının oldukça kötü durumda olduğunu ifade eden Gökşen, “Bir okulun alt yapısında mevcut olan koşulları gözden geçirdiğinizde dershanelerin okulların yüzde biri kadar olduğunu görürsünüz. Okulların alt yapısında laboratuvarları, öğretmenleri, bahçesi ve geniş oyun sahaları mevcut. Peki bu ortamları dershanede bulmak mümkün mü? Elbette hayır. Test çözmek üzerine kurulmuş bir sistemin okuldan etkili ve iyi olması mantıklı mı? Bu durumu savunmak mantıksızlığı savunmaktır” dedi.

“DERSHANELER RANT VE SÖMÜRÜ SİSTEMİDİR”


Dershanelerin velilere ve öğrencilere ‘Okulları boş verin, okullarda size bir şey öğretilemiyor bu nedenle çocuğunuzu dershaneye gönderin’ dayatmasında bulunduğuna dikkat çeken Gökşen, “Bir ilçede 15 tane dershane olur mu kardeşim? 150 şubeli dershane nasıl oluyor? 150 şubeli dershane açılacağına gitsin adam başka bir ticaretle uğraşsın. Bu nasıl bir rant paylaşımıdır? 150 şubeli dershanenin olması bir rant, bir sömürme düzeni değil de nedir? Bu eğitimde bu kadar sömürü düzeni olmaz ki. Birkaç öğretmenin bir araya gelerek açtığı dershane sistemi yok ki. Günümüzde dershane düzeni bir sömürü düzeni haline getirilmiştir.  Ülkemiz için çok yazık. Maalesef dershaneler bugün okulların önüne geçerek eğitim sistemini adeta çökertmiştir. Bir dönemin en etkili dershanesini kuran kişi olarak eğip bükmeden diyorum ki dershaneler kökten kapatılmalı, millet bu rant batağından kurtarılmalıdır” ifadesini kullandı.

DERSHANELER ÖĞRENCİLERİ OKULDAN RAPORLA UZAKLAŞTIRIYOR

Dershanelerde yaşanan olaylarla ilgili de örnek veren Gökşen, “Dershanedeki bir öğretmen dersi bırakıyor ve dersin ortasında diyor ki; ‘Siz hâlâ bugün okula mı gidiyorsunuz? Neden rapor alıp okul engelini aşmadınız?’ Ben küçük bir örnek verdim. Bu tür durumları herkes biliyor. Bu tür söylemlerle öğrenciler okullardan uzaklaştırılıyor. Birileri çıkıp diyor ki; dershaneler olmasa çocuklar kötü yollara düşecek. Ne münasebet, eskiden okula giden çocuklar kötü yola mı düşüyorlardı” dedi.

“ÖSYM KAPANSIN” ÖNERİSİ

Kendine göre çözüm önerisinde de bulunan Mahmut Gökşen, “Ben çözüm önerisinde de bulunuyorum. Ben yetkili olsam ve yöneticilerin yerinde olsam ÖSYM’yi kapatırım. Üniversite hocaları yazın bir aylık tatilini feda etmemek için, kendi sınavlarını kendileri yapmaktan imtina ettikleri için bu işi başka bir kuruma havale ediyorlar ve ‘Bana öğrenci gönderin’ diyorlar. Bu da boş yere sayıların yükseltilmesine sebep oluyor. Halbuki ÖSYM ortadan kaldırılsa dershaneler kendiliğinden ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23