• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Derin Süphe

Yeniakit Publisher
2014-05-17 08:00:00 - 2014-05-16 23:35:04
Derin Süphe

284 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağının sahibi Alp Gürkan, yangının trafodan kaynaklanmadığını açıklarken, işletme müdürü de “Ocakta hiçbir anormallik yaşanmıyordu. 20 yıldır böyle bir olay görmedim” dedi. Maden ocağı yetkililerinin ‘trafo patladı’ iddialarını yalanlaması, ‘sabotaj’ şüphelerini artırdı.

HABER MERKEZİ  - Türkiye’nin yüreğini yakan Soma’daki facianın 4. gününde basın toplantısı düzenleyen Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, yangının trafo kaynaklı olmadığını savundu. Ocakta yanmaz tipte kablo kullanıldığını, metan gazı ve oksijen sensörlerinde bir anormallik olmadığını belirten İşletme Müdürü Akın Çelik, “20 yıldır ben böyle bir olay görmedim” diye konuştu.

“OLMASI İMKANSIZ ŞEYİ SÖYLEDİLER”

Soma’da facianın yaşandığı madenin işletmeciliğini yapan Soma Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, maden üst düzey yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.

“Elim bir kaza sonucu canımızı, ciğerimizi kaybettik, yaralılarımız var” diyerek büyük üzüntü yaşadıklarını aktaran Alp Gürkan, devletin ilk günden itibaren tüm kurumlarını seferber ettiğini belirterek, destek olanlara  teşekkür etti. Salı günü gelen habere inanamadığını söyleyen Gürkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Olması imkansız bir şey söylüyorlardı. Nasıl olduğunu da anlamamıştım. Trafo patlaması diyorlardı, başka şeyler söylüyorlardı. 49 senelik bütün hayatını maden işletmelerinde geçirmiş, onlarla yerin altında çalışmış, onların çoğunu oğlum kardeşim gibi görmüş bir insan olarak böyle bir trafonun patlayabilmesinin imkansızlığını düşündüm. Acilen geldim. İçerideki arkadaşların ıstırabını yaşayarak diğerlerinin de çıkarılmasına çalıştım. Canım yanıyor, içim yanıyor. Beni tanıyan insanlar beni çok yakından bilirler. Bunların babaları benim yanımda çalışarak emekli olmuş kişilerdir” dedi. Gürkan, zaman zaman ağlayarak devam ettiği toplantıda hiçbir işçiyi diğerinden ayırmadığını ifade etti.

“TRAFOYLA İLGİSİ YOK”

Soma Holding Maden İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ise “Burada 2 bin 941 civarında çalışanımız vardı kazadan önce işletmemizde. Soma Grubu’nda çalışan toplam personelimiz ise 5 bin 800 civarındadır” dedi. Kazanın tam olarak nasıl yaşandığını, cenazelerin alındıktan sonra ancak inceleme yapacak bilirkişinin söyleyebileceğini dile getiren Doğru, şöyle konuştu: “Bizim görüşümüz şudur, bu kaza bizim 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz ana yolda meydana gelen kaza. Tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi. Kömür içinde kızışma meydana geldi. Ocağın genel hava girişi olduğu için aşırı hava hızı var. Meydana gelen kızışma nedeniyle yukarıdan düşen korlar çok çabuk yangını şiddetlendirdi. Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Arkadaşlarımız şu an o noktada çalışıyor. Trafoyla ilgimiz yok bizim.”

SENSÖRLER NORMAL ÇALIŞTI

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Eynez İşletmesi Müdürü Akın Çelik, “Metan gazı ile ilgisi yok. Çünkü orası ocağın temiz hava girişi. Temiz havanın içinde metan gazı olmaz.” dedi.

Döşenen kablo sisteminin yanmayan malzemeden imal edildiğini kaydeden Çelik, şunları ifade etti: “Bütün ocaklardaki kablolar yanmaz. Ocak içinde sensörler var, sensörlerden gelen değerler var. Ocakta her yeri gezen mühendislerim ve nezaretçilerim var. Böyle bir şey hissedilmedi. Ben çalıştığım iş yerindeki mühendislerim buna izin verebilir mi? Önceliğimiz insanları çıkarmak.”

“20 YILDIR BÖYLE BİR OLAY GÖRMEDİM”

“Kazanın hala neden gerçekleştiğini bilmiyoruz. O bölgeye daha ulaşamadık. Ondan sonra oturup düşüneceğiz.” diyen Çelik, “İhmal var mı?” sorusunu şöyle cevapladı: “Hiçbir ihmalimiz yok. Hepimiz canla başla çalıştık. Ben de 20 yıldır böyle bir olay görmedim. Biz bir tane insanın tırnağına zarar gelmesine izin vermeyecek bir firmayız.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23