• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cübbeni çıkar siyasete gir

Yeniakit Publisher
2014-04-26 08:56:00 - 2014-04-26 10:23:41
Cübbeni çıkar siyasete gir

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın Başbakan Erdoğan’ı ve hükümetini hedef alan açıklamalarına AK Parti’den ve hukukçulardan sert tepki geldi.

RAMAZAN ALKAN / ANKARA - Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın Başbakan Erdoğan’ı ve hükümetini hedef alan açıklamalarına AK Parti’den ve hukukçulardan sert tepki geldi.

AŞLIK: TWİTTER’IN DEĞİL VATANDAŞIN ONURUNU KORU

Akit gazetesine konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Aşlık, konuşmayı teknokrat bir konuşma olarak değerlendirdi. “Haşim Kılıç hem nalına hem mıhına vurdu” diyen Aşlık, Başkan Kılıç’ın Twitter’ı savunmasını eleştirdi. Aşlık, “Türkiye’de Twitter vasıtasıyla onurları zedelenen onlarca insan var. Bunların onurunu AYM korumayacaksa kim koruyacak? ‘Twitter’ın onurunu koruyorsun da vatandaşların onurunu niye korumuyorsun?’ diye AYM Başkanına sormak lazım. Türkiye’nin onurunu korumadan Amerikalı bir şirketin hukukunu korumak hangi evrensel hukuk normlarında yer alıyor. Siz öncelikli olarak Türkiye vatandaşlarının onurunu korumak için orada oturuyorsunuz. Herkes görev sınırları içerisine çekilmeli” şeklinde konuştu.

KILIÇKAYA: AYM KENDİSİNİ ‘SÜPER MAHKEME’ OLARAK GÖRÜYOR

Hukukçular Birliği Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya da yapılan konuşmayı talihsizlik ve hayal kırıklığı olarak yorumladı. Haşim Kılıç’ın “Vicdan yolsuzluğu” açıklamasını da eleştiren Kılıçkaya, “Kılıç’ın ‘Vicdan yolsuzluğu’ ithamı ağır bir itham olmuştur. Yargının içersinde paralel yapının olduğu aşikâr bir gerçek olduğu halde bu iddiayı ortaya atanları ‘Vicdan yolsuzluğu’ olarak değerlendirmek haksız bir değerlendirme” dedi. AYM’nin kendisini “süper mahkeme” olarak gördüğünü ifade eden Kılıçkaya, “AYM son günlerde kendisini ‘süper mahkeme’ olarak görmektedir ve bu yönde hareket etmektedir. Vatandaş da bunun üzerine tüm taleplerini AYM’den istemektedir.” açıklamasını yaptı.

TAYYAR: ARTIK O DA TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNDEDİR

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Haşim Kılıç Abüllatif Şenerleşti, artık o da tarihin çöplüğündedir. Haşim Kılıç’ın açıklamaları Başbakan’ın Cumhurbaşkanı olmasını daha zorunlu hale getirmiştir. Çankaya seçimi, yeni istiklal mücadelesinin en önemli evresidir” dedi.

TURAN: KILIÇ HANGİ ÜLKEDE YAŞIYOR?

AK Parti İstanbul Milletvekili Hukukçu Bülent Turan da “Kılıç acaba başka bir ülkede mi yaşıyor?” sorusunu akıllara getirdiğini söyledi. Mahkeme başkanlarının siyasete ayar vermekten vazgeçmediği sürece hukuk devleti olamayacağımızı ifade eden Turan “Geçmişte bazı mahkeme başkanlarının, başsavcıların yaptığı gibi, adli yargı yılı açılış törenlerinde, mahkeme kuruluş yıldönümlerinde siyasete, hükümete ayar vermekten vazgeçmedikçe, Türkiye tam manasıyla bir hukuk devleti olamayacaktır, vicdanları tatmin edecek kararlar alamayacaktır. Vatandaşlarımızın yargıya güvensizliğinde, Sayın Başkanın kendi ifadesiyle, insanlardaki güvercin ürkekliğinde sanki yargı düzenin hiç payı yokmuş gibi davranılması, sorumluluğu üzerine almayan bir duruş sergilenmesi, hukukçu kimliğiyle örtüşmez bir davranıştır” diye konuştu.

ŞENTOP: CÜBBESİNİ ÇIKARSIN ÖYLE GELSİN

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Kılıç’ın açıklamalarını ‘yakışıksız ve sığ’ bulduğunu söyledi. Şentop, “Yakışıksız sığ değerlendirmeler. Bu işler cübbe ile olmaz. Cübbesini çıkarsın öyle gelsin” ifadelerini kullandı.

BOYNUKARA: KARARIN NASIL ALINDIĞIN İFADE EDEBİLSELER

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Adnan Boynukara da, “Eleştirilere ‘sığ’ demek yerine, keşke bahsettikleri kararın nasıl alındığını da açıkça ifade edebilseler!.. Birisi; kanunla HSYK Başkanına verilen yetkiler ile tüzükle Anayasa Mahkemesi Başkanına verilen yetkileri karşılaştırmayı düşünür mü? Ülkenin seçilmiş Başbakanının cevap verme şansının olmadığı yerde söylenen ‘lafları’ kahkaha atarak destekleyen yargı mensupları kim acaba?” açıklamalarında bulundu.

METİNER: BİR AN ÖNCE İSTİFA ETMELİ

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yaptığı konuşmanın ardından Anayasa Mahkemesi’nin başında kalmasının hukuken ve siyaseten doğru olmadığına dikkat çekti. Haşim Kılıç’ın yaptığı konuşma ile siyasete soyunduğunu gösterdiğini belirten Metiner, “Eğer siyaset yapmayı çok istiyorsa gömleğini çıkarsın, siyaset yapsın. Yargıdaki paralelleri görmezden geldiği gibi bir de siyasi iktidarı, yargıyı ele geçirmekle itham ediyor. Bu mantık siyasi amaçları olan bir mantıktır. Yargıyı kimin ele geçirdiğini bilmiyorsa, Anayasa Mahkemesi’nin başında kalmasının anlamı yok” dedi.Yargı üzerinden siyaseti ele geçirme operasyonuna asla izin vermeyeceklerini söyleyen Metiner, “Haşim Kılıç, vesayet organının başında olduğunu unutmasın. Anayasa Mahkemesi’nin halkın ideolojisinin üzerinde bir kale olarak görülmesine, vesayet odağı haline getirilmesine karşı çıkıyoruz. Haşim Kılıç, Adalet Bakanı’nı yetkileri kendinde topladığı iddiasıyla eleştiriyor ama kendisi orada bir kral gibi hareket ediyor. Önce kendine baksın. Vesayetin Haşim Kılıç üzerinden sürdürülmesine seyirci kalamayız” diye konuştu. Haşim Kılıç’ın yaptığı konuşmayı içlerine sindiremediklerini, eleştirilerinden son derece rahatsız olduklarını vurgulayan Metiner, “Yapılan bu konuşmayı cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bazı çevrelere mesaj olarak görüyorum. Şu unutulmasın, Başbakan Erdoğan’ın Çankaya çıkışını hiç kimse engellemeyecektir. Kendisine çağrım yargı cübbesini bıraksın, parti bulsun ve cumhurbaşkanlığı için aday olsun. Şimdiden işgal ettiği o makamı da boşaltsın” dedi.

SELÇUK ÖZDAĞ: ADAY OLSUN- BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ ALSIN

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yaptığı konuşmayı sert bir şekilde eleştirerek, “Mahkeme başkanları kararlarıyla konuşur ama Haşim Kılıç uzun süre konuşuyor. Kararları da tartışmalı, konuşacağı yerde önce kendisi bir vicdan muhasebesi yapsın. Kendisi bu rolü niçin alıyor, önce ona cevap versin. Konuşmak istiyorsa da kursun bir parti ya da cumhurbaşkanlığına aday olsun, boyunun ölçüsünü alsın. Konuşmasın AYM başkanlığını yapsın” dedi.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23