• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çözüm süreci en büyük proje

Yeniakit Publisher
2014-09-28 09:10:00 - 2014-09-27 21:47:25
Çözüm süreci en büyük proje

TÜSİAD toplantısında; gerilim üreterek, taş atarak değil, diyalogla sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Başbakan Yardımcısı Akdoğan, “Biz ‘barış’ dedikçe birileri ‘savaş’ dedi. Ancak bugün süreçte iyi noktaya geldiğimizi görüyoruz” diye konuştu. Akdoğan, çözüm sürecinin yeni Türkiye’nin inşaasında en önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm sürecine ilişkin “Akan kanın durması, silahların susması ülkemiz ve milletimiz için gerçekten tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu filmi artık kimse geriye sardıramaz. Korku pompalamanın kimseye faydası yok” dedi. Akdoğan, çözüm sürecinin yeni Türkiye’nin inşaasında en önemli proje olduğunun altını çizdi.

ÇÖZÜMSÜZLÜK ÇÖZÜM DEĞİL

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Mardin Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Çözüm Sürecinin İktisadi Boyutuna Katkı: Alternatif Turizm” konferansında yaptığı konuşmada, “ ‘Çözümsüzlük çözümdür’ diyemeyiz, demedik. Ne Kıbrıs meselesinde, ne Avrupa Birliği meselesinde, ne Ermeni meselesinde, ne azınlıklar meselesinde, ne de Kürt meselesinde dedik. Çözümsüzlük çözümdür diyen statükoya teslim olan anlayıştan olmadık” diye konuştu.

GERİLİM HATLARINI TEMİZLEDİK

Birçok yasağı kaldırdıklarını, gerilim hatlarını temizlediklerini kaydeden Akdoğan, “Biz ‘barış’ dedikçe birileri ‘savaş’ dedi, biz ‘silahlar sussun’ dedikçe birilerinin parmağı tetiğe gitti. Biz ne zaman ileri bir adım atsak, ertesi gün birtakım provokasyonlar yaşandı” diye konuştu. 30 yıldır bu meselelerle uğraştığını hatırlatan Akdoğan,  geçmişteki  perspektife bakıldığında sürecin en iyi noktasında gelindiğini gördüklerini, ancak bunun kıymetinin hâlâ bilinemediğini söyledi.

BİRİLERİNE ALAN AÇMADIK

Çözüm sürecinin birilerine alan açma projesi olmadığını vurgulayan Yalçın Akdoğan, “Çözüm süreci yeni Türkiye’nin inşaasında en önemli projedir. 2023 hedeflerine ulaşmamız için de bu şarttır. Birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek ve iç barışımızı korumak için de bu şarttır. Daha büyük hedeflere ulaşabilmek, Türkiye’nin bölgesel, büyük ve güçlü bir aktör olabilmesi için de bu şarttır. Bu konuda biz iyi niyetle elimizden geleni yapıyoruz. Sorunlar olabilir, başka başka yarın önümüze sorunlar çıkabilir. Bölge tam bir kaynar kazan. Başka meseleler de çıkabilir ama bunları bağırarak, çağırarak, tehdit ederek değil, oturarak konuşarak halletmek durumundayız. TÜSİAD’ı bu önemli çalışmayı burada yaptığı için kutluyorum” ifadelerini kullandı.

VİCDANİ VE AHLÂKİ GÖREV

Akdoğan, “Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü tehdit eden, sosyal barışını zedeleyen, büyük ekonomik zararlar verdiren, en önemlisi de insanların canına mal olan bu sorununun çözüme kavuşturulması hepimiz için bir insanlık borcudur, vicdani, insani ve ahlaki bir görevdir” diye konuştu. Akdoğan, “Bölgede yaşanan ayrışma ve sosyal travmaların örnek alabileceği tek model Türkiye’dir, Türkiye’nin çözüm süreciyle bölgeye sunduğu reçetedir. Bu yüzden sayın Başbakanımız, ‘Bölgenin tek bir başarı hikayesi var, o da çözüm sürecidir’ demiştir” vurgusunu yaptı.

TÜSİAD çok önemli bir konunun konuşulması ve tartışılması için bizi bir araya getirdi. TÜSİAD yöneticilerinin ülkemizin en önemli en kronik sorunlarından biri için başlatılan çözüm süreci konusundaki bu katkısını çok önemli buluyorum” diyen Akdoğan, Kürt meselesinin aslında sorunların anası diye tanımlanabilecek çok boyutlu bir sorunlar kümesi olduğunu ifade etti. Ekonomik ayağını destekliyoruz

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, “Son bir senedir süren barış ortamının sürdürülebilmesi için çaba sarf etmek tüm toplum kesimlerinin ve kurumların ortak sorumluluğudur” dedi. Mardin’de düzenlenen TÜSİAD toplantısına Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan (ortada), Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk (solda) ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer (sağda) katıldı.

TÜSİAD Başkanı Dinçer toplantıda yaptığı konuşmada, “Son bir senedir süren barış ortamının sürdürülebilmesi tüm toplum kesimlerinin ve kurumların ortak sorumluluğudur. Bu sorumluluğun bilincinde olarak biz, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile şiddet ve terörün geri dönüşü olmayacak bir şekilde ülke gündeminden çıkarılabilmesi için çözüm sürecinin ekonomik ayağına sahip çıktık. Çünkü çözüm sürecinin sürdürülebilir olması ve amacına ulaşması için bölgenin ekonomik kalkınmaya ihtiyacı var. Bu bağlamda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi’ni oluşturduk” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23