• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ÇÖZÜM-DER'den Paralel Yapı konusunda kritik uyarı!

Yeniakit Publisher
2015-02-16 22:08:00 - 2015-02-16 22:26:37
ÇÖZÜM-DER'den Paralel Yapı konusunda kritik uyarı!

Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği (ÇÖZÜM-DER) Genel başkanı Avukat Ercan Ezgin, "Paralel yapının bölgede çıkan birçok olayda parmağı var; Doğu artık sürgün, disiplin ve paralel atamalarını kaldırmıyor" dedi.

Genel Merkezi Diyarbakır'da bulunan Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği'nin (ÇÖZÜM-DER) Genel başkanı Avukat Ercan Ezgin, Paralel Yapılanmanın Doğu ve Güneydoğu'daki bazı kritik olaylardaki rolüne dikkat çekti.

Ezgin yaptığı açıklamada, "Paralel yapının bölgede çıkan birçok olayda parmağı var, hatta bölgede çıkan olaylardan ziyade ülke genelinde çıkan olaylarla bir ilgisi olduğunu düşünüyorum. Nitekim de paralel yapı eliyle gerçekleşmiş bir dizi olaylar serüveni vardır. 17 ve 25 Aralık darbe girişimi, Kobani olayları ve en son yaşadığımız Cizre Provokasyonu bunların örnekleridir. Özellikle son Cizre olaylarına bakıldığı zaman çözümü istemeyen gruplar ile Paralelcilerin ortak hareket ettiği bariz bir şekilde ortadadır. Paralel yapı mensuplarının  özellikle Kobani olaylarında kasıtlı ve kötü niyetli bir şekilde çatışma ortamı oluşturulmasına izin ve imkan verdiği; gerekli müdahaleleri yapmayıp tedbir almadığı, bazı yerlerde de gerekmediği halde provokasyon amaçlı aşırı güç kullanıldığı da görülmüştür. En son Van ve Hakkari illerinde görülen Polis provokasyonları bunlara örnektir. Bununla beraber özellikle bölgede çözümü istemeyen bazı grupların da çıkan olaylar için kullandıkları sihirli ve kulağa hoş gelen ancak bir o kadar da tehlikeli olan 'PROVOKASYON' kelimesi, özellikle sağduyu ve sükunet çağrılarının yapıldığı bir ortamdan sonra kullanılması olayın asıl sorumlularını gizleme, toplumsal tepki ve baskıları başka yönlere kaydırma, bölgede pazarlık gücünü de artırma manevrasıdır" ifadelerine yer verdi.

DOĞU ARTIK BUNLARI KALDIRMIYOR

ÇÖZÜM-DER Başkanı Ezgin açıklamasının devamında, "Şunu net bir şekilde ortaya koymak lazım; Doğu artık sürgün, disiplin ve paralelci atamalarını ve anlayışını kaldırmıyor. Süreç hassas ve kritik bir süreç, bölgeye atanacak idareci ve memurların da tecrübeli, hassas ve olayları doğru bir şekilde analiz ve sevk edecek kadrolardan seçilmesi lazım. Bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan atamalarda, bölgede konuşulan yerel dilleri bilen, nitelikli, tecrübeli, istekli ve bölge insanına karşı önyargısız kişiler tercih edilmelidir. Bölgede görev yapan Emniyet ve Milli Eğitim kadrolarında hala büyük oranda paralel yapı unsurları görev yapmaktadır. Ayrıca bölgede görev yapacak olan üst düzey kamu görevlilerinin atanmasına da azami özen gösterilmeli; bölgede görev yapan kimi mülki amirler ile emniyet görevlileri, barış süreciyle bağdaşmayan tutum ve davranışlarından dolayı uyarılmalı" dedi.

www.yeniakit.com.tr

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23