• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çirkefliğe tepki yağıyor

Yeniakit Publisher
2013-09-06 22:05:05 - 2013-09-06 22:07:10
Çirkefliğe tepki yağıyor

ODTÜ’de sol görüşlü zorbaların, kayıt için gelen başörtülü öğrencilere hakaretlerde bulunup taciz etmesine hem siyasetçilerden hem hukukçulardan hem de STK’lardan tepki yağıyor.

KORAY TAŞDEMİR / MEHMET ÖZMEN
Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ndeki sol görüşlü öğrencilerin, yine aynı okulda eğitim gören başörtülü öğrencilere hakaretler yağdırarak okuldan atmak istemesi, ODTÜ’nün aymazlığını bir kez daha ortaya koydu. ODTÜ’de; faşist öğrenciler hakkında işlem yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.
ODTÜ’lü öğrenciler geçtiğimiz yıl da Göktürk-2 uydusunun fırlatılma töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto ederek polisle çatışmışlardı. ODTÜ’lü öğrenciler, son mezuniyet töreninde de Gezi Parkı eylemlerine destek veren pankartlar açarak isyan çağrısı yapmışlardı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, “Bu görüntüler çok iyi oldu diyecek birisini ben, bunu cevap olarak kullanacak birisini Türkiye’de artık tahmin etmiyorum. Bu barbarlık, çok yanlış bir şey” dedi.
“BU TÜR ÇİRKİNLİKLERE İZİN VERİLMEMELİ”
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ODTÜ’de başörtülü öğrencilere sözlü saldırı ile ilgili olarak, eğitim ve öğretim hakkının kullanılmasını engellemenin suç olduğunu bildirdi.
Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ODTÜ’de başörtülü öğrencilere yapılan çirkin müdahale, eğitim hakkının engellenmesidir. ODTÜ yönetimi, bu tür çirkinliklere izin vermemelidir” ifadesini kullandı.
MHP’DEN TEPKİ
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise, ODTÜ’de başörtülü öğrencilere sözlü saldırı olayıyla ilgili, “Türkiye, 21. yüzyılı yaşarken, bireysel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması hiçbir şekilde kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da ODTÜ’deki olayla ilgili olarak, “Demokrasi mücadelesi verdiklerini söyleyen insanların yaptığı bu hareketi şiddetle kınıyorum” diye konuştu.
“2013’TE BUNLAR OLUR MU?”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, olayla ilgili olarak, “Bir an için ‘2013 yılında mıyız’ diye sorduk tekrar. ‘2013 yılında bunlar olur mu’ diye. Maalesef özgürlüğü, demokrasiyi içine sindiremeyenler, tepeden inmeci anlayışlar, ben merkezli yaklaşımlar, halen bazı mahfiller tarafından devam ettirilmeye çalışılıyor” dedi.
“ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ SUÇ İŞLİYOR”
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, ODTÜ yönetimi hakkında gerekenlerin yapılmasını istedi.
ODTÜ’de başörtülü öğrencilere yapılan saldırı ile ilgili bir açıklama yapan Özer, ülkemizde Gezi olayları ile başlatılan ve her fırsatta çıkarılmaya çalışılan kargaşa ve kaosa bilim yuvalarının alet edileceğine daha önce dikkat çekildiğini hatırlatarak, “Öğrencilerin en son mezuniyet törenlerinde, ‘Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye Devam’ pankartı arkasında yürümesine fırsat veren üniversite yönetiminin hoyratlıkları bazı marjinal grupların küstahlıkları ile birleşince ortaya çıkan görüntü toplumu kaygılandırmaktadır. Türkiye bir hukuk devletidir ve kamuyu yönetmek üzere emanet edilen görevleri kötüye kullananlar da, başkasının haklarına tecavüz etmeye çalışanlar da suç işlemektedir” dedi.
“YÖK, ODTÜ YÖNETİMİ HAKKINDA
GEREĞİNİ YAPMALI”
Yapılan çirkin saldırının, üniversiteye kayıt yaptırmaya gelen öğrencilerin bu işlemlerini engellemeye ve fiilen ortadan kaldırmaya dönük bir hareket olmasından dolayı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 112. maddesinin ‘eğitim ve öğretimin engellenmesi’ kapsamına girdiğini ve suç teşkil ettiğini vurgulayan Ahmet Özer, “Yine bu saldırının sırf başörtülü öğrencilere yapılması, bu öğrencilerin hedef gösterilmesi, kılık-kıyafetleri sebebiyle kayıt yapmalarının engellenmesi, Türk Ceza Kanunu’nun 115. maddesinde tanımlı ‘inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin engellenmesi’ suçunu oluşturmaktadır. Bu çirkin saldırıya maruz kalarak, kayıt yaptırmaları engellenen, inançlarından ve kılık-kıyafetlerinden dolayı tartaklanan, aşağılanan öğrencilere ve velilerine Eğitim-Bir-Sen olarak, yasal haklarının kullanılması noktasında hukuki destek sağlamaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. ODTÜ’de yaşanan zorbalık karşısında tahriklere kapılmayıp sağduyulu davranan başörtülü kızları tebrik ediyor, ODTÜ yönetimini; görevini yapmaya ya da YÖK dâhil yetkili makamları ODTÜ  yönetimi hakkında gereğini yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
“ODTÜ YÖNETİMİ ENGEL OLMAZSA
YÖK DEVREYE GİRMELİ”
AK Parti Manisa Milletvekili Yar. Doç. Dr. Selçuk Özdağ da, “ODTÜ’de kendilerine demokrat diyen faşist, komünist, Marksist, Leninist zihniyetliler orada başörtülü kızlarımıza laf attılar, taciz ettiler, psikolojik baskı yaptılar. Bütün bunlar yaşanırken güvenlik görevlileri bu insanları seyretti. Bütün Türkiye bu utanç tablosunu seyretti” dedi.
 “REKTÖR BİR AVUÇ AZINLIĞIN
OYUNCAĞI OLMAMALI”
Hiç kimsenin kimseye inancını ve kıyafetini dayatamayacağının altını çizen Özdağ, “O nedenle ODTÜ de yaşanan gün utanç günüydü. Bunun açıklığa kavuşturulması güvenlik güçlerimizin, istihbarat birimlerimizin, savcılarımızın ve rektörün görevidir. Rektör orada bir avuç azınlığın elinde oyuncak olmamalıdır. Rektör orada bir avuç azınlığın dediğini yapmamalıdır. İçeride başka dışarıda başka konuşmamalıdır. ODTÜ kimsenin kurtarılmış alanı değildir. ODTÜ kimsenin inançlarının ve fikirlerinin at koşturduğu yer değildir” diye konuştu.
ZORBALIĞA KINAMA
ODTÜ’de başörtülü öğrencilere sözlü saldırıya tepki gösteren Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, “İlim yuvası olması gereken üniversitelerimizde hâlâ başkasının özgürlüğüne, inancına tahammül edemeyen insanların bulunması bizleri derinden üzmektedir. Bu olay insan haklarına, kadın haklarına, inanç özgürlüğüne, eğitim hakkına yapılan bir saldırıdır... Siz kim oluyorsunuz da bu hakkı kendinizde görüyorsunuz? Sesinizin çok çıkması haklı olduğunuzu mu gösteriyor sanıyorsunuz? Bu halk, aldıkları terbiye gereği sizin gibi çığırtkanlık yapmayan başörtülü kardeşlerimizin her zaman yanında olmuştur. Olmaya da devam edeceğiz. Üniversiteler herkesin kendini, yasalar çerçevesinde rahatça ifade edebildiği yerlerdir. İlim yuvası olması gereken üniversitelerimizde hala başkasının özgürlüğüne, inancına tahammül edemeyen insanların bulunması bizleri derinden üzmektedir. Bu olay insan haklarına, kadın haklarına, inanç özgürlüğüne, eğitim hakkına yapılan bir saldırıdır. İfade, inanç ve eğitim özgürlüğüne yapılan bu saldırıyı nefretle kınıyorum. Gerek ODTÜ yönetimini gerekse adli mercileri gerekli idari ve hukuki tedbirleri almaya ve yasal işlemleri başlatmaya davet ediyorum” dedi.
OLAY ODTÜ’YÜ YANSITMIYOR
ODTÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Esad Özen, “Yaşanan olaylar ODTÜ’yü yansıtmamaktadır. Üniversitemiz hiçbir grubun arka bahçesi değildir. Herkes özgürdür. Bu tarz olayların bir daha yaşanmamasını umuyoruz. Dün yaşanan olayda mağdur olan arkadaşlarımız için gerekli çalışmaları yaparak ilgili mercilere şikayette bulunacağız” dedi.





Çetinsaya: ‘Başörtülüye
baskıya izin vermeyiz’

ANKARA
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ODTÜ’de başörtülü öğrencilere sözlü saldırıya ilişkin, üniversitelerde bu tür olayların yaşanmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Çetinsaya, yaptığı yazılı açıklamada, ODTÜ’de dün yaşanan olayla ilgili yaşadığını hayret ve üzüntüsünü dile getirdi.
Üniversitelerde bu tür olayların yaşanmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Çetinsaya, başörtüsü taktığı için baskı gören öğrencilerin olduğu bir utanç tablosunu Türkiye’nin bir daha yaşamayacağını vurguladı.
Çetinsaya, dün yaşanan olayın öğrenciler arasında bir çatışma ya da gerginlik olarak nitelenemeyeceğini, yapılanın doğrudan bir taciz ve öğrenim hakkına saldırı anlamına geldiğini ifade ederek, ODTÜ yönetiminin bu konuda derhal soruşturma açmasını beklediklerini kaydetti.
“GEREKLİ YASAL MÜDAHALE YAPILACAK”
Türkiye’nin yeniden öğrenci olayları ile istikrarsızlaştırılamayacağını, artık eski Türkiye’de yaşanmadığının herkes tarafından bilinmesi gerektiğinin altını çizen Çetinsaya, üniversitelerde şiddete başvurmamak, temel insan hak ve özgürlüklerine saldırmamak ve ayrımcılık yapmamak kaydıyla her tür görüşün özgürce ifade edilebileceğine dikkati çekti.
Çetinsaya, şiddete ortam hazırlayan, temel insan hak ve özgürlüklerine saldıran, tacizkar ifadelerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini, bu konuda gerekli yasal müdahalelerin yapılacağını vurguladı.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23