• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çin ile füze müzakereleri başladı

Yeniakit Publisher
2013-10-30 21:21:21 - 2013-10-31 03:37:29
Çin ile füze müzakereleri başladı

ABD, Fransa ve Kanada’nın sürekli naz yaparak ertelediği nükleer enerji konusunda Japonya ve Rusya ile ortaklığa giden Türkiye, tüm eleştirilere rağmen uzun menzilli füze sistemi ihalesinde de geri adım atmayarak Çin’le resmi görüşmelere başladı. Taahhütleri yenileyen Çin, Türkiye’ye garanti verdi.

MURAT ALAN / ANKARA - Yıllarca yüzünü döndüğü batı ülkeleri tarafından “uysal koyun” muamelesi görüp, sürekli sömürülen Türkiye, Asya ülkeleri ile kurduğu “kazan-kazan” ilişkisini derinleştiren adımlar atmaya devam ediyor. ABD, Fransa ve Kanada’nın sürekli naz yaparak ertelediği nükleer enerji konusunda Japonya ve Rusya ile ortaklığa giden Türkiye, tüm eleştirilere rağmen uzun menzilli füze sistemi ihalesinde de geri adım atmayarak Çin’le resmi görüşmelere başladı. Askeri kaynaklar Türkiye’nin şok etkisine sebeb olan kararı sonrası ABD’li Raytheon ve İtalyan-Fransız ortaklığı Eurosam’ın harekete geçerek, “Türkiye’nin olumlu cevap vermesi halinde teklifimizi yenilemeye hazırız” mesajı gönderdiğini kaydetti.

ÇİN FİRMASI HER HUSUSTA GARANTİ VERDİ

ABD, AB ve NATO’nun tüm tehdit ve tepkilerine rağmen Çinli CPMIEC firması ile önceki gün resmi görüşmelere başlandı. 20 kişiden oluşan Çinli heyetin Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve yerli katkıda görev alacak Türk firmalarının temsilcileriyle bir araya geldiği, izlenecek yol haritası ve teknik konuların masaya yatırıldığı ifade edildi. Kaynaklar Çinli CPMIEC şirketi yetkilerinin görüşmede, eşzamanlı devletler arası müzakerelere geçildiği takdirde yerli katkısının yüzde 30’dan fazla olacağı, roket, güdüm ve radar sistemine ait askeri sır kapsamında olan hayati bilgilerin transferine engel olunmayacağı hususundaki teminatını yinelediğini söyledi.

ABD’NİN AWACS TOKADI DİKKATE ALINDI

Kaynaklar, teklif şartlarında değişiklik olmayacağı yönündeki garantinin büyük öneme sahip olduğunu, zira geçmiş dönemlerde silah alımı antlaşması yapılan ABD’li firmaların üretim bir yana teslimat aşamasında dahi engel çıkardığını, ABD Hükümetlerinin “kongreden geçmez” şantajıyla kaynak kodları, teknoloji yükseltmeye dönük “modifikasyonların izne bağlanması şartı” gibi birçok dayatmada bulunduğunu vurguladılar. Bunun son örneğinin 2008 yılında teslim edilmesi gereken AWACS’larla yaşandığı kaydedildi. Türkiye’nin alçak irtifa hava gözetleme zaafiyetine son verecek olan Havadan Uyarı ve Erken İhbar uçağı AWACS’ların alımı ile ilgili ABD tarafıyla 2003 yılında anlaşılmış, 1.5 milyar dolar net ödeme yapılmasına rağmen uçaklar bir türlü teslim edilmemişti. Türkiye’nin değişen dış politikası ve İsrail ile olan sorunlar yüzünden yılan hikayesine dönem alım, ancak geçtiğimiz hafta gerçekleşmişti.  

İLK ŞOKU ATLATAN RAYTHEON VE EUROSAM FIRSAT KOLLUYOR

Kaynaklar ilk şoku atlatan diğer firmaların yeniden harekete geçtiğini ifade etti. ABD’li Raytheon ve İtalyan-Fransız ortaklığı Eurosam firmalarının Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilerine, “Türkiye’nin olumlu cevap vermesi halinde teklifimizi yenilemeye hazırız” mesajı gönderdiğini kaydetti.  Eurosam temsilcilerinin Ankara’da kulis yaptığı belirtilirken, ABD’li Raytheon firmasının ise, Çin’le olası son dakika pürüzlerini fırsat olarak kullanmak için teklif hazırlığında olduğu vurgulandı.

ÇİN TEKLİFİ BU YÜZDEN CAZİP

CPMIEC adlı Çin firmasının tercih edilmesinde 3 önemli faktörün etkili olduğu belirtildi.   
 
Sistemin görev başarısı, yerli firmalara teknoloji transferi yoluyla kazandırılacak kabiliyet, Eurosam ve ABD’li Raytheon’a kıyasla fiyat avantajı.

Türkiye elde edeceği teknolojik yetenekle orta vade hedefi olan bin, 2 bin 500 ve 3 bin kilometre menzilli balistik füzeler üretebilecek. İsrail, İran, Rusya ve diğer komşularının balistik füze tehdidine etkili ve sert cevap verebilme yeteneği kazanacak. Bu durum diplomatik anlamda da Türkiye’nin elini güçlendirecek.
Türkiye’nin uzun menzilli füze üretme kabiliyetine sahip olmasının bir başka önemi ise hedeflenen uzay programı ile de alakalı.Türkiye bu sayede kendi uydularını yörüngeye oturtmak için füzeler üretme ve uzun menzilli radarlar geliştirme kapasitelerini kazanacak.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23