• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cilvegözü’nde soruşturma sürüyor

Yeniakit Publisher
2013-02-13 23:26:00 - 2013-02-13 21:27:04
Cilvegözü’nde soruşturma sürüyor

Cilvegözü Sınır Kapısı’nda önceki gün meydana gelen patlamayla ilgili, aralarında görgü tanıklarının da olduğu çok sayıda kişinin ifadesi alındı.

HATAY - Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’nda 4’ü Türk 14 kişinin hayatını kaybettiği, 25 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili başlatılan geniş çaplı soruşturma devam ediyor. Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında Emniyet, Jandarma, İstihbarat ve Gümrük ekipleri koordineli çalışıyor.
Patlamayla ilgili olarak aralarında gümrük çalışanları, görgü tanıkları ve yaralıların da olduğu 60’a yakın kişinin ifadesinin alındığı öğrenildi.
Bölgede uzman ekiplerin incelemesi de sürüyor. Olayda zarar gören araçların işlemlerin ardından kaldırılacağı öğrenildi.
Girişlere izin verilmeyen Cilvegözü Sınır Kapısı’nın kapatılması nedeniyle kilometrelerce uzunlukta TIR kuyruğu oluştu.
TIR kuyruğunun 10 kilometreyi bulması üzerine, tampon bölgede bulunan TIR’ların Türkiye’ye geçişine izin verildi.
İnsani yardım malzemesi taşıyan ve olay anında bölgede bekleyen, maddi hasar gördüğü belirlenen Türk plakalı 6 TIR, Türkiye tarafına getirildi.
Bu arada tampon bölgede insani yardım aktarımı yapmak için bekleyen ve patlama sırasında maddi hasar gören yaklaşık 60 tırın ise gün içerisinde Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapacağı öğrenildi.
TIR şoförleri, olay sırasında yardım malzemelerini aktarmak için beklediklerini ve çok şiddetli bir patlama yaşandığı söylediler.
YAYLADAĞI’NDA SIKI GÜVENLİK
Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki patlamanın ardından Yayladağı Gümrük Kapısı’nda da güvenlik önlemleri arttırıldı. Giriş çıkışlarda araç ve kişiler titizlikle aranırken, gümrük sahasına yeni kameralar yerleştirildi.
X-RAY’DEN VAZGEÇİLDİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sınır kapısına gönderilmesi planlanan mobil x-ray cihazından vazgeçtiklerini de ifade ederek, ‘’Oraya tamamen patlayıcı madde ve x-ray’in de işlevini görecek seyyar araç içerisinde, elektronik aygıtlarla donatılmış bir aracımız var İskenderun’da onu kaydırdık. Önemli bir araç, yanından geçen bütün araçların içinde var olanların DNA’sını çeken bir aygıt, onu orada çalıştıracağız. Güvenlik önemli bir konu, bu kadar aktivitenin olduğu yerde her zaman güvenlik ön plandadır, bu hassasiyetimizi sürdürürüz’’ diye konuştu.
Bir gazetecinin saldırının hedefinde Suriye Ulusal Konsey Başkanı’nın olduğu yönünde iddialar bulunduğunu anımsatması üzerine Yazıcı, ‘’Çeşitli olasılıklar olabilir, bilemiyorum hedefi ama Türkiye’nin güvenliğine, Türkiye’nin duruşuna ve Türkiye’nin aktivitelerini baltalamaya yönelik bir eylem, sıradan bir eylem olmadığı açık’’ değerlendirmesinde bulundu.
Yazıcı, ‘’saldırganlardan birinin kırmızı kazaklı olduğu’’ yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine  ‘’Eşgalleri belirlenen kişiler aranmaya devam ediliyor, 3 kişinin olduğunu biz de görüntülerden gördük. Kazağı tam seçilemiyordu ama daha sonra belki başka araçlarla izleyip elbisenin rengine de ulaşmış olabilirler’’ dedi.
CHP’DEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
CHP, Hatay Cilvegözü sınır kapısında gerçekleşen patlamayla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı’na verilen önergenin gerekçesinde, Suriye’de 24 aydır süren çatışma ve kaos ortamının neticesinde gelişen olayların Türkiye’yi de etkilediği belirtildi.
BM’DEN KINAMA
Öte yandan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki patlamayı şiddetli şekilde kınadı.
BM Genel Sekreterliği Sözcülüğü’nden yapılan açıklamaya göre, sivillere yönelik şiddetin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Ban, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifa diledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23