• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çiçek: Bu yol tehlikeli

Yeniakit Publisher
2014-01-10 11:57:57 - 2014-01-10 12:00:55
Çiçek: Bu yol tehlikeli

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu kabul eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Yargı üzerinden yargısal konularla ilgili bir siyasi kanal açılmaya çalışılması son derece tehlikeli” dedi.

YENİ AKİT/ANKARA - 17 Aralık operasyonunun ardından gündeme gelen ‘yeniden yargılama’ tartışmaları hararetlenerek devam ediyor. Başbakan Erdoğan’la da görüşen ve Ergenekon ve Balyoz gibi davalardan hüküm giyen isimlerin yeniden yargılanmasının önünün açılması için çalışmalarda bulunan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu Meclis (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü. Görüşmenin ardından taraflardan çarpıcı açıklamalar geldi.

ÇİÇEK KARŞI ÇIKTI

Çiçek’ten, “Yargı üzerinden yargısal konularla ilgili bir siyasi kanal açılmaya çalışılıyor. Bu son derece tehlikelidir. Bunu doğru bulmam” açıklaması gelirken, amaçlarının şov yapmak olmadığını vurgulayan Feyzioğlu ise, “Biz yasal sorumluluğumuz gereği hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı. Feyzioğlu’nun ayrıca bir taslak hazırladığı öğrenildi.

SON DERECE TEHLİKELİ

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüşen Meclis Başkanı Cemil Çiçek, “Yargı üzerinden yargısal konularla ilgili bir siyasi kanal açılmaya çalışılıyor. Bu son derece tehlikelidir. Bunu doğru bulmam” dedi. Feyzioğlu ve beraberindeki heyeti kabul eden Çiçek, TBB’nin gündeme getirdiği hususları takip ettiğini belirtti.

“ÖZGÜRLÜK VE SORUMLULUK DENGESİ KURULAMADI”

Çiçek şöyle devam etti: “Siz birilerini kanunlara uymadınız, yasaları çiğnediniz diye ifadeye çağıracaksınız, ama bu işlemi yaparken kendiniz hukuka uymayacaksınız. O zaman o yargı bağımsızlığı sorumsuzluk anlamına gelir. Bağımsızlık sorumsuzluk değildir. Maalesef Türkiye’de özgürlük ve sorumluluk dengesini bir türlü kuramadık. Özgürlüğüm var, her şeyi yaparım. Bu ülkede, bir hukuk devletinde hiç kimse her istediğini, her istediği şekilde yapamaz. Yasalar çerçevesinde yapacaktır. Yasalar uymayacaksa, biz sabahlara kadar çalışıp burada yasa çıkarıyoruz, o zaman bunun anlamı ne olacak? O gün önemli ölçüde vurgu yaptığım konulardan bir tanesi 137 idi, kimse bunun üzerinde durmadı, çünkü o konuşmadan da siyasi bir çıkarım yaparak belli hedeflere yönlendirmek suretiyle yine her zamanki huyumuz nüksetti.”

“SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ İLKESİ YANLIŞSA KALDIRALIM!..”

“Yanlışsa kaldıralım. Gizlilik de kalksın, maç nakleder gibi bütün soruşturmalar aleni yapılsın. Son soruşturmalarda 90 kişi gözaltına alındı, 24 kişi tutuklandı. Ama geri kalan 70 kişinin hayatı karardı. Ticari, mesleki itibarı var. Alışveriş yapıyor, mal alıyor, mal satıyor. Bir bilim adamı, makam sahibi kişi olarak düşünün. Daha işin başında işi bitmiştir. Soruşturmanın gizliliği bunun için lazımdı. Buna uzunca bir zamandır yargı makamlarının kendisi de uymuyor. Uymadığı için yargı Türkiye’de tartışılır hale geliyor. 138 diyoruz, buna hepimizin uyması lazım. Ama uyduğumuzu da kimse söyleyemez. Siyaset kurumu da uymuyor, başka kurumlar da uymuyor. Televizyonlardaki tartışmalara bakarsanız hiç kimsenin anayasaya baktığı yok. Hukuku bir tarafa bırakıyoruz, siyaseten işimize nasıl geliyorsa tartışıyoruz. Ama sonra da diyoruz ki ‘Türkiye hukuk devletidir’. Bu nasıl hukuk devleti? Uymadığın kuralın arkasına nasıl sığınırsın? Nasıl o zaman Türkiye’de biz bu işleri yürüteceğiz? Dilimize pelesenk olmuş, masumiyet karinesi, Türkiye hukuk devleti... Hukuka uyularak ve hukuk uygulanarak hukuk devleti olunur. Yoksa sadece söylemekle bir ülke hukuk devleti olamaz. Geldiğimiz noktada herkesin bir vicdan muhasebesi yapması gerektiğini söyledim. Bazıları sanki kendisi uyuyor, başkaları uymuyormuş gibi yine kendisini kenara alıverdi.”

MEDYA YARGIÇLIĞA, YARGIÇLAR SİYASETE ÖZENDİ!


Belli bir süredir medyatik yargı oluşmaya başladığını, yargı başkanlarının, mensuplarının siyasi parti başkanlarından fazla konuşur hale geldiğini söyleyen Çiçek, bunun ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceğini, bu konuşmaların yargıya olan saygının azalmasına yol açacağını söyledi.

FEYZİOĞLU TASLAK HAZIRLAMIŞ

Görüşmede, amaçlarının şov yapmak olmadığını vurgulayan TBB Başkanı Feyzioğlu ise, “Biz yasal sorumluluğumuz gereği hareket ediyoruz” ifadesini kullandı.

Feyzioğlu, “Özel yetkili mahkemeler kapatılınca bütün yargılamaların genel görevli mahkemelere aktarılmasını öneriyoruz, yeni hakimlerin ve savcıların yeniden yargılama sürecinde görev almasını zorunlu tutan madde yazıyoruz” dedi. Ayrıca TBB’nin, yeniden yargılanma ile ilgili bir taslak hazırladığı ve Adalet Bakanlığı ile paylaştığı öğrenildi.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23