• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

CHP, Bezmiâlem Valide Sultan Camii’ni müzeye çevirmiş

Yeniakit Publisher
2013-06-26 19:55:00 - 2013-06-26 19:56:41
CHP, Bezmiâlem Valide Sultan Camii’ni müzeye çevirmiş

Gezi Parkı eylemcilerinin işgal edip içerisinde içki içtiği Bezmiâlem Valide Sultan Camii’nin tek parti döneminde camilere uygulanan zulümden de nasibini aldığı ve müzeye çevrildiği belirlendi. Bezmiâlem Valide Sultan Camii, 27 Mayıs Darbesi sonrasında as

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında gündeme getirdiği Gezi Parkı eylemcilerin işgal edip içerisinde içki içtiği Bezmiâlem Valide Sultan Camii’nin (Dolmabahçe Camii) tek parti döneminde camilere uygulanan zulümden nasibini aldığı belirlendi. Tek parti döneminde Atatürk’ün imzasının taklit edilerek Ayasofya Camii’nin müzeye dönüştürüldüğü gibi Bezmiâlem Valide Sultan Camii’nin de müze yapıldığı ortaya çıktı. 1948-1961 yılları arasında Hünkâr Kasrı ile birlikte Deniz Müzesi olarak kullanılan tarihi Bezmiâlem Valide Sultan Camii, 27 Mayıs Darbesi sonrasında askerî cunta tarafından Yassıada İrtibat Kurulu’na verildi. 1966 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen yapı, daha sonra yeniden ibadete açıldı.
BEZMİÂLEM VALİDE SULTAN YAPTIRDI
İstanbul’da Kabataş ve Beşiktaş semtleri arasında yer alan cami, çok sayıdaki vakıfları ile hayırsever biri olarak tanınan Bezmiâlem Valide Sultan tarafından yaptırıldı. Caminin tamamlanmasını görmeden vefat eden Bezmiâlem Valide Sultan’ın camisini oğlu Sultan Abdülmecid tamamladı. Konumu nedeniyle Dolmabahçe Sarayı bütünü içinde düşünülüp Dolmabahçe Camii olarak da anılan Bezmiâlem Valide Sultan Camii, 23 Mart 1855’te bir cuma töreniyle ibadete açıldı.
TEK PARTİ DÖNEMİNDE MÜZEYE ÇEVRİLDİ
Tek parti döneminde yıkılan, ahıra, müzeye çevrilen camiler arasında Dolmabahçe Camii de yer aldı. Ayasofya Camii gibi müzeye çevrilen Dolmabahçe Camii, 27 Eylül 1948’den 1961 yılına kadar Deniz Müzesi olarak kullanıldı.
YASSIADA İRTİBAT BÜROSU DA YAPILMIŞ
27 Mayıs darbesi sonrasında cunta tarafından Yassıada İrtibat Kurulu’na verilen Bezmiâlem Valide Sultan Camii, müzenin boşaltılmasıyla Yassıada İrtibat Bürosu olarak kullanıldı. Yassıada’da yargılanan Demokrat Partililerin yakınlarının iniltilerine, ağlamalarına tanıklık eden Bezmiâlem Valide Sultan Camii, 1966 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek ibadete açıldı.
VATANDAŞLAR     
AYASOFYA’NIN DA AÇILMASINI İSTİYOR
Tek parti döneminde sahte imzayla müzeye çevrilen Ayasofya’nın Dolmabahçe Camii gibi yeniden camiye dönüştürülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu’na çok sayıda başvuru yapılıyor. Vatandaşlar, verdikleri dilekçelerde fethin sembolü olan Ayasofya’nın yeniden camiye çevrilerek ibadete açılmasını talep ediyor. Dilekçe Komisyonu’na başvurarak fethin sembolü Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasını istiyor. Meclis Dilekçe Komisyonu da vatandaşların Ayasofya konusundaki dilekçeleri ilk komisyon toplantısında görüşmeye hazırlanıyor.
TEK PARTİ, CAMİ SATMAK İÇİN KANUN DA ÇIKARMIŞTI
Camiler satıldı CHP il başkanlığı yapıldı, saz evine dönüştürüldü
15 Kasım 1935’te Cami ve mescidlerin tasnifine ve tasnif harici kalacak cami ve mescid hademesine verilecek muhassasat (maaş, ödenek) hakkında bir kanun çıkarıldı. 2845 numaralı kanunda tasnif harici kalacak cami ve mescitlerin usul ve mevzuata göre kendilerinden başkaca istifade edilmek üzere kapatılacakları hükmü yer alıyor. Kanunun hükmünü icraya başvekilin memur olduğu kanuna istinaden o tarihten sonra binlerce cami kapatıldı, depo yapıldı, satıldı, yıktırıldı, parti binası yapıldı.
Adana’da Yeşil Mescit ahır, Alidede Camii CHP Adana İl Başkanlığı olarak kullanıldı. Konya’da Sultan Alaaddin Camii, Kışla Camii, Battallar Camii, Paşa Camii, Cıvıllıoğlu Camii, Kapu Camii, Sultan Selim Camii, Sahibata Camii, Sadreddin Konevi Camii, Havacı Camii, Karadayı Camii depo; İnce Minareli Camii ve İplikçi Camii müze yapıldı. Kırşehir Çarşı Camii, Çarşı Camii, Kale Camii ambar, Eskişehir’deki Alaaddin Camii depo, cezaevi, marangozhane, sevkiyat yeri olarak kullanıldı. Adana Siyavuşpaşa Camii yorgancıya satıldı.
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii yıkılıp saz evi yapıldı. Aydın’da Cihanoğlu Camii ot deposu, Gaziantep’te Çınarlı Camii yıkılıp yerine kurtuluş anıtı inşa edildi. Bursa’da 49, Hatay’da 14, Kastamonu’da 15 cami ve mescit satıldı. Bursa’da Alacamescit bir spor kulübüne verildi, içinde güreş yapıldı. Mimar Sinan’ın yaptığı Sinan Paşa Medresesi kunduracılara kiraya verildi. Sultanahmet’in Asker Alma Dairesi, Atik Valide Camii’nin cephane deposu, Mihrimah Camii ile Aziz Mahmut Hüdai Camii saman deposu yapıldı. Kara Mehmed Paşa Camii’nin arsasını CHP’ye satıldı. Tokat’ta Kâbe Mescit tuz deposuna dönüştürüldü. Göksu Mescidi CHP Ocağı yapıldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23