• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ceviz üretimi tüketim hızına YETİŞEMİYOR

Yeniakit Publisher
2013-10-28 21:02:02 - 2013-10-29 08:28:56
Ceviz üretimi tüketim hızına YETİŞEMİYOR

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de cevizin tüketiminin hızla arttığına dikkat çekerek, “Türkiye 100 bin ton iç ceviz üretimiyle dünyada dördüncü ve dünya üretiminin yüzde 6’sını karşılıyor ama yine de ceviz ithal ediliyor” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, cevizde üretimin tüketim artışına yetişemediğini bildirerek, “Türkiye 100 bin ton iç ceviz üretimiyle dünyada dördüncü ve dünya üretiminin yüzde 6’sını karşılıyor ama yine de ceviz ithal ediliyor” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, dünya ceviz üretiminin iç ceviz olarak yaklaşık 1,5 milyon ton olduğunu, bunun 720 bin tonunu karşılayan Çin’in birinci sırada yer aldığını, Çin’i, ABD ve Ukrayna’nın takip ettiğini, Türkiye’nin 100 bin ton üretim ve yüzde 6 payla dördüncü sırada yer aldığını bildirdi.

TÜRKİYE’NİN CEVİZ DEPOSU HAKKARİ

Kabuklu ceviz üretiminde 13 bin 98 tonla Hakkari’nin birinci olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Hakkari’yi, 6 bin 952 tonla Kahramanmaraş, 6 bin 863 tonla Bursa, 6 bin 458 tonla Denizli, 6 bin 406 tonla Çorum, 6 bin 375 tonla Mersin takip ediyor. Yıllık üretimi 5 bin tonu geçen iller arasında Antalya, Konya, Aydın, Van, Tokat ve Sakarya da var” dedi.

Türkiye’de ceviz üretiminin artmasına karşın, bölgelere, illere hatta yıllara göre üretimin düzenli olmadığını, ağaç başına 34 kilogramlık verimin yetersiz kaldığını belirten Bayraktar, “Verimsizliğin sebebi, ceviz ağaçlarının arazi sınırlarında tek tek ağaçlar şeklinde, kültürel işlemlerden yoksun, bakımsız olarak yetiştirilmesidir. Bu durum hem verimi hem de kaliteyi olumsuz etkilemektedir. Bu şekilde üretim artsa bile ürün standardı tutturulamayacağı için dış pazarda rekabet şansı olmaz, mevcut pazarlar da kaybedilir. Anadolu cevizin anavatanıdır. Ülkemizin her tarafında ceviz yetiştirilebiliyor. Üretim hızla artırılabilir” diye konuştu.

“CEVİZİ DALLARINI SİLKELEYEREK HASAT EDİN”

Ceviz hasadının tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Cevizlerde hasat zamanını belirleyen en belirgin özellik, pratik olarak meyve üzerini örten yeşil kabuğun çatlayarak meyvenin gözükmesidir. Erken hasatta meyvenin yeşil kabuktan ayrılması güçleşir, ceviz içinde kararmalara sebeb olur. Geç hasatta ise karga, sincap gibi ceviz tüketen hayvanlar ürüne zarar verir. Hasatta sırık kullanılmamalıdır.
Sırık yaralanmalara neden olur. Daha önemlisi ertesi yılın meyve gözlerine zarar verir. En ideal hasat, dalların  silkelenerek yapılmasıyla olur. Bu amaçla geliştirilmiş meyve silkici ve toplayıcı araçlar olmasına rağmen ülkemiz tarım arazilerinin eğimli olması bu tip hasat makinelerinin her yerde uygulamasını mümkün kılmamaktadır.”

İYİ KALİTE VE VERİMLİ ÜRÜN İÇİN KAPAMA BAHÇELER KURULMALI

Ceviz üretiminin artırılması için iyi kalite ve verimli, standart iklim ve toprak şartlarına uygun ceviz çeşitleriyle kapama bahçeler kurulması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “Son yıllarda kapama bahçeler kurulmaya başlanması sevindirici. Ceviz, asıl ürün olarak üretilmeli, çeşit seçerken soğuklama isteği, ilkbahar geç donları ve benzeri şartlar dikkate alınmalı, iklim ve toprak şartları uygun olmayan yerlere dikilmemelidir” dedi. Bayraktar, standart çeşitlerle kurulacak kapama bahçelere verilen desteklerin üreticiyi teşvik eder mahiyette olması gerektiğini de kaydetti.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23