• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çavuşoğlu’ndan İsrail’e rest

Yeniakit Publisher
2015-02-07 08:08:00 - 2015-02-06 23:38:22
Çavuşoğlu’ndan İsrail’e rest

Almanya’da, Türkiye’nin Batı Avrupa başkonsolosları ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra katılacağı Münih Güvenlik Konferansı programını ise iptal etti. Çavuşoğlu, “Konferansa katılacaktım fakat Ortadoğu oturumuna İsrailli temsilcileri sonradan koydukları için katılmama kararı aldık” dedi.

BERLİN - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Almanya’nın başkenti Berlin’de Türkiye’nin Batı Avrupa başkonsoloslarıyla bir araya geldi.
Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliğinde yapılan toplantı, fotoğraf ve görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.

Batı Avrupa’daki başkonsoloslar dışında, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven başkanlığındaki heyet ile Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, çeşitli konsolosluk konuları ele alınacak ve Türk toplumunun gündemindeki sorunları değerlendirildi.

ERMENİLERE ALMAN DESTEĞİNE TEPKİ

Toplantı sonrası basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, “Almanya’nın 1915 olaylarına ilişkin meselenin tarihçilerle çözülmesi yönündeki kararı önemli. Ama diğer taraftan bazı politikacıların gerek merkezi gerekse bölge yönetimlerinde Ermeni faaliyetlerine yönelik bazı somut olgulara maddi manevi destek verdiklerini görüyoruz. Almanya’nın resmi kaynaklarıyla bu tür çabaları desteklemesi bizim açımızdan kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

IRKÇILIK KARŞITLARI DA SESİNİ YÜKSELTİYOR

“PEGIDA hareketinin faaliyetlerine ilişkin  Alman hükümetinden hangi tedbirlerin alınmasını isteyeceksiniz” şeklindeki bir soruya Çavuşoğlu, PEGIDA’nın eylemleri devam ederken bu hareketin karşıtı eylemlerin de sürdüğüne dikkati çekti. Çavuşoğlu, Almanya nüfusunun çoğunluğu göçmenmiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, “Belli bir grubun faaliyetleri sanki tüm Almanya’da yaşayan insanların faaliyetleriymiş gibi ya da herkes ırkçı gibi değerlendiriliyor. Bu doğru değil. PEGIDA’nın sayısından fazla, karşıtı olanlar da artık sesini yükseltmeye başladı” dedi.

Avrupa’da artan ırkçı akımlara karşı merkez partileri ve siyasetçilerinin her zamankinden daha güçlü olması gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, “Ama bu konuda da maalesef zemin kaymasını birçok ülkede görüyoruz” şeklinde konuştu.

İSRAİLLİ HEYETE TEPKİ

Çavuşoğlu, bir gazetecinin Münih Güvenlik Konferansına katılmamasının nedenini sorması üzerine, davetin Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da geldiğini ancak seçim öncesi ve ülke gündeminin yoğunluğu nedeniyle Davutoğlu’nun katılamayacağını bildirdiğini ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Ben konferansa katılacaktım fakat Ortadoğu oturumunda İsrailli temsilcileri sonradan koydukları için katılmama kararı aldık. Fakat Almanya ile ilişkilerimiz sadece Münih Konferansıyla sınırlı değil. Konferans, esasen ikili ilişkilerimizi ilgilendiren bir konu değil, uluslararası bir konferans. O nedenle bu Almanya’ya yönelik bir tavır da değil.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23