• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Caniler yakalandı

Yeniakit Publisher
2013-05-12 22:27:00 - 2013-05-12 22:29:15
Caniler yakalandı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte dün Hatay’da açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, “El Muhaberat ile yakın ilişkide olduğunu ve isimlerini bildiğimiz örgüt tara

HABER MERKEZİ
Hatay Reyhanlı’da masum insanları hedef alan bombalı patlamanın failleri yakalandı.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte dün Hatay’da açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, “El Muhaberat ile yakın ilişkide olduğunu ve isimlerini bildiğimiz örgüt tarafından yapılmıştır. Tüm ekiplerimizin sabaha kadar yürüttüğü çalışma neticesinde 9 kişi gözaltına alındı” dedi. Reyhanlı’daki patlamada 735 iş yeri, 62 araç, 8 kamu ve 120 bağımsız konutta hasar oluştuğunu belirten Bakan Güler, patlama olayına karışan araçlardan birinin plakasının da, tespit edildiğini belirterek, meydana gelen patlamalarda 46 kişinin öldüğünü ve çok sayıda insanın yaralandığını belirtti.
ATALAY: ÖLENLERİN 3’Ü SURİYE VATANDAŞI
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, “Daha önce de açıklamıştım ilk verileri. Suriye istihbaratıyla irtibatlı bir terör örgütünün bu konuyla ilgisi tespit edilmiş ve kişiler de belli oranda tespit edilmiştir diye. Şu ana kadar da bu kişilerden 9’u gözaltına alınmış durumda. Gözaltına alınamayan halen birkaç kişi var. Kendi ifadeleriyle, itiraflarıyla da bunlar büyük oranda belirlenmiş oldu. Gözaltına alınan zanlıların hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı” dedi. Atalay, hayatını kaybedenlerin 38’inin kimlikleri belirlendiğini ifade ederek, 35’inin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 3’ünün Suriye vatandaşı olduğunu söyledi.
MÜEZZİNOĞLU: HAYATİ TEHLİKESİ
BULUNAN 2 YARALI VAR
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise “Patlamanın ilk anından itibaren 155 yaralı ilgili mercilere müracaat etti. 55 yaralının tedavisi sürüyor. Bunlardan 48’I Türk, 7’si Suriye uyruklu” diye konuştu. Müezzinoğlu sözlerinin devamında şunları söyledi: “Ağır diyebileceğimiz 24, hayati tehlikesi bulunan yani kritik saatler geçiren 2 vakamız var.”
HAYATINI KAYBEDENLERDEN
39 KİŞİNİN İSMİ BELİRLENDİ
Hatay’ın Suriye sınırındaki ilçesi Reyhanlı’da 2 araçta yüklü patlayıcıların infilak ettirilmesinin yarattığı cehennemde hayatını kaybedenlerin sayısı 46’ya yükseldi. Patlamalarda yaşamını yitirenlerden 3’ü Suriye uyruklu 39’unun kimliği de belli oldu. Aralarında olay yerinden geçmekte olan bir doktorun da bulunduğu saldırıda hayatlarını kaybedenlerin isimleri şöyle:  “Mehmet İri, Abdülkadir İşcan, Abdo Ersürer, Kadriye Aylar, Ahmet Okyay, Ahmet Hamdi Bozkaya, Vahit Altıntaş, Hakan Çalım, Yusuf İşgör, Kemal Akıncı, Azize Yumuşak, Hüseyin Çolak, Mustafa Ayaz, Sabiha Dereceli, Murat Yeliz, Mehmet Ali Şanlioğlu, Ahmet Uyar, Meryem Zor, Ahmet Ceyhan, Nihal Şimşek, İbrahim Çelik, Tahir Yumuşak, Fidan Zor, Fehmi Karaca, Selim Arslan, Hakan Kurtulan, M. Koray Cüneydioğlu, Nihat Özdemir, Turgay Güdük, M. Ali Karakuş, Muzaffer Beşer, Oğuzhan Tuna, Elif Kanlı, Halil Erdemci, Nadire Kuvvet ve Fatma Nur Erboz ile Suriye uyruklu Retibe Biter, Ahid Nehhal Hasan ve Atşe Sabana.”
Patlamalarda hayatını kaybeden diğer kişilerin kimliklerinin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.
HAYATINI KAYBEDENLER ŞEHİT SAYILACAK
Saldırı ile ilgili soruşturma derinleştirilirken, patlamalarda yaşamlarını yitirenlerden kimlikleri belirlenip otopsi işlemi tamamlananlar, bazı bakanların da katıldığı törenlerle toprağa verilmeye başlandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ülkemize yönelik bir saldırıda can verdikleri için ölenlerin ‘şehit’ sayılacağını söyledi. Reyhanlı Cumhuriyet Savcılığı’nın isteği üzerine, soruşturmayı etkileyecek nitelikteki bilgi ve görüntülerin yayınlanmasına yayın yasağı getirildi.
ENKAZ ALTINDA 17 SAAT SONRA CESEDİ BULUNDU
Dün can pazarının yaşandığı Reyhanlı’daki 2’nci patlamanın olduğu PTT binası civarında yapılan arama çalışmalarında saat 08.00 sıralarında, enkaz halindeki işyerinde 30 yaşlarında bir erkeğin cenazesi çıkarıldı. Reyhanlı Belediyesi’ne ait araçla, kimlik tespiti ve otopsi için Devlet Hastanesi Morgu’na götürüldü. Çok sayıda enkazın bulunduğu patlama yerlerinde, arama çalışmaları sürüyor.
ANNELER YASTA
Patlamada yakınlarını kaybeden ya da bir haber alamayan aileler, kabus dolu gecenin ardından sabahın erken saatlerinde Reyhanlı Devlet Hastanesi Morgu önüne akın etti. Gözyaşlarının hakim olduğu hastanede, otobüs firmasında çalışan eşi 22 yaşındaki Yusuf İşgör’ün cenazesini almaya gelen Canan İşgör, “Ben çocuklarımıza ne diyeceğim? Bizi bırakıp gittin” diye ağıt yaktı. Patlamada ölenlerden 45 yaşındaki Abdo Ersürer’in annesi Ayşe Ersürer ise Anneler Günü’nde bir annenin yaşayabileceği en büyük acıyı yaşarken “Yeter artık, bu kanı durdurun. Benim çocuğumun suçu neydi? Benim çocuğumu kim geri getirecek?” diye feryat etti.
7 ÇOCUĞU YETİM KALDI
7 çocuk annesi 40 yaşındaki Kadriye Alyar da Anneler Günü nedeniyle kayınvalidesine hediye almak için çıktığı alışverişte, PTT binası yakınında patlayan bombanın hedefi oldu. Dokuz aylık ikizleri bulunan Kadriye Alyar’ın cenazesi de sabah saatlerinde kayınpederi tarafından hastaneden alınarak Pınar Mahallesi’ndeki evlerinin önüne götürüldü. Evde düzenlenen tören sırasında, annelerinin ölümünden habersiz ikiz bebekler Meryem ile Hatice Alyar’ı gören akrabaları gözyaşı döktü. Evde düzenlenen törenin ardından Kadriye Alyar’ın cenazesi de gözyaşları ile toprağa verildi.
AİLESİNE DESTEK İÇİN ÇALIŞTIĞI FIRINDA ÖLDÜ
Patlamada yaşamını yitiren ortaokul öğrencisi 14 yaşındaki Abduldakir İşcan, yakınları tarafından hastane morgundan alınarak, evine getirildi. Burada, yakınlarının gözyaşları arasında bir süre bekletilen İşcan’ın cenazesi evinin yanındaki camide kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere mezarlığa götürüldü. İşcan’ın yakını “Abdulkadir 8’inci sınıf öğrencisi olmasına rağmen, ailesine destek olmak için hem okuyup, hem de çalışıyordu. Bir fırında çıraklık yapıyordu. Babası da şu anda şoförlük yaptığı için aracıyla yurtdışında bulunuyor. Çok üzgünüz. Devlet büyüklerimiz bunu duysunlar” dedi.
3 YAŞINDAKİ YEĞENİYLE
BERABER CAN VERDİ
Bir avukatlık bürosunda sekreter olarak çalışan 44 yaşındaki Nadire Kuvvet ile 3 yaşındaki yeğeni Fatma Erboz da saldırıda yaşamını yitirdi. Patlamanın olduğu Reyhanlı Belediyesi yakınındaki bir binada çalışan Nadire Kuvvet’in temizlik yaparken öldüğü, babası Karaman’da uzman çavuş olan yeğeni Fatma Erboz’un da yanında bulunduğu öğrenildi.
KAYIP YAKINLARI
TEDİRGİN
PTT binası civarında meydana gelen patlama sırasında, ağabeyi 30 yaşındaki İbrahim Yaşar’a ulaşamadıklarını bildiren Ahmet Yaşar, “Ağabeyim patlamanın olduğu saatlerde, arkadaşıyla postane önünde buluşmak için haberleşmiş. Patlamanın ardından kendisinden haber alamadık. 4 kişinin kimliğinin teşhis edilemediğini ve Adana Adli Kurumu’na gönderildiğini öğrendik. Ancak ağabeyimle ilgili bir haber alamadık. Bundan sonraki dileğimiz, inşallah ağabeyim yaralıdır. Sağ yada ölü bulunmasını istiyoruz” dedi. Sağlık görevlisi yeğeni Mehmet Taş’tan, patlama sonrasında haber alamadıklarını anlatan Abdo Dalan ise, “Yeğenimin kullandığı motosikleti, patlama yerinde hurda halinde bulduk ama kendinden haber alamıyoruz. Dileğimiz yaralı olarak kurtulmuş olması” diye konuştu.

İş dünyası lanetledi
İSTİHBARAT SERVİSİ
Siyasi ve ekonomik olarak önemli bir istikrar yaşayan Türkiye’nin dünyadaki konumunu daha da güçlü hale getirecek hamleler yaptığı bir dönemde önceki gün Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde sivil vatandaşları hedef alan terör saldırısına Türkiye iş dünyasından büyük tepki geldi.
TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU:
Reyhanlı’da meydana gelen patlamalara ilişkin olarak bir mesaj yayımlayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu elim hadise, insanlık adına derin üzüntü vericidir. Hassas bir süreçten geçtiğimiz bu dönemde, Türkiye’nin istikrarını bozmayı ve topluma korku yaymayı hedef alan bu saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Hiçbir sorun şiddetle çözülemez. Şiddetten bir çözüm veya gelecek bekleyenlerin insanlık değerleriyle hiçbir bağlantısı olamaz. Bu çirkin saldırıları gerçekleştirenlerin bilmesi gereken birinci husus; İnsanlık onurunu çiğneyen terör ve şiddet eylemlerinin hiçbir amaç için araç olamayacağıdır” dedi.
İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ:
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın yaptığı açıklamada, “Türkiye tam da ekonomisinde istikrarı yakaladığı; huzur ve sükunu güçlendirdiği bir ortamda, yine bombalar patladı. Biz İstanbul iş dünyası olarak, anlık tepkilerin esiri olmadan, sağduyulu değerlendirmelerin ışığı altında bu terör olaylarının üzerine gidilerek, faillerinin kimler olduğunun bir an evvel aydınlatılması gerektiğine inanıyoruz. İşte o zaman, bu olaylarla hedeflenen kötü oyunlar bozulacak ve ülkemizde son dönemde daha da güçlenen barış ve huzur rüzgarı daha da güçlenecektir. Huzuru bozmanın yanı sıra, provakasyona yönelik bu eylemler karşısında, daha güçlü, serinkanlı ve metanetle durmalı; terör olayları ile bir yere varılamayacağını göstermeliyiz” denildi.
MÜSİAD BAŞKANI OLPAK: MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Türkiye’nin Suriye meselesindeki ve çözüm sürecindeki kararlı tavrı kimilerinin işine gelmiyor olabilir. Türkiye başta demokratikleşme ve ekonomik kalkınma olmak üzere sorunları çözme yolunda kararlı adımlarla ilerlemektedir. Başbakanımızın ABD seyahati öncesi gerçekleştirilen menfur saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyoruz. Türkiye, engellere rağmen barış ve refah için yoluna devam edecek güçtedir.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23