• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Camiler sosyal hayatta daha fazla yer alacak’

Yeniakit Publisher
2013-04-11 23:01:00 - 2013-04-11 21:01:25
‘Camiler sosyal hayatta daha fazla yer alacak’

Cami derneklerinin bir çatı altında toplanmasını amaçlayan çalışmayı Ankara’da başlatan Devlet eski Bakanı yazarımız Hasan Aksay, Çankaya’daki cami dernekleri başkanlarıyla bir araya geldi.

RAMAZAN ALKAN / ANKARA
Devlet eski Bakanı yazarımız Hasan Aksay’ın öncülüğünde çok önemli bir proje başlatıldı.
1975-1977 yıllarında Devlet Bakanlığı yapmış olan Hasan Aksay, Türkiye’deki cami derneklerini bir çatı altında topluyor. Derneklerin dağınık yapısına son verip camilerin sosyal hayatta daha fazla yer almasını amaçlayan Aksay, ‘Türkiye Cami Dernekleri Konfederasyonu’nu kurmak için çalışmalara başladı. Aksay, projeyi dünya çapında yapmayı düşündüklerini belirtirken, çalışmalar bittiğinde dünyanın en büyük teşkilatının ortaya çıkacağını söyledi.
İlçelerde bulunan cami derneklerini birleştirmeyi amaçlayan Hasan Aksay, bu yolla camilerin güçlü bir yapıya kavuşacağını söyledi.
CAMİ DERNEKLERİ KONFEDERASYONU
İlçe bazında oluşacak olan federasyonlar daha sonra Ankara’da kurulacak konfederasyon çatısı altında birleştirilecek. Projenin hayata geçmesi durumunda camilerin çok daha güçlü bir yapıya kavuşacağını söyleyen eski Bakan Hasan Aksay, “Cami dernekleri dağınık bir şekilde çalışıyorlar, kimilerinin adı var ancak, hiçbir faaliyette bulunmuyorlar. Dernekleri bir araya getirdikten sonra camiler bütünleşecek. Sıkıntısı olan camilerde diğer camilerimiz yardımcı olacak” dedi.
SOSYAL CAMİLER GELİYOR
Çalışmalar hakkında bilgi veren Aksay, camilerin sosyal hayatta daha fazla yer alması gerektiğini belirtti. Camilerin sadece namaz kılınan yerler olmadığını hatırlatan Aksay, “Cami çevrelerinde ikamet eden fakir vatandaşlar devlet eliyle değil de camilerin yardımıyla geçimlerini sağlayacak. Bizim burada amacımız, fakir kömürü devletten almasın. Vatandaşın kömürünü artık cami versin. Camiler burada fakirle zengini buluşturacak. Ancak veren el alan eli, alan el veren eli görmeyecek” açıklamasında bulundu.
“CAMİ DERNEKLERİ YETERSİZ”
Türkiye’de toplamda 15600 cami derneğinin bulunduğunu açıklayan Aksay, İstanbul’da 2406, Ankara’da ise 1162 cami derneğinin bulunduğu söyledi. Aksay, “Hali hazırdaki cami derneklerinin sayısı çok az ve çok zayıflar. Bunların güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.
 “DÜNYANIN EN BÜYÜK TEŞKİLATI”
Derneklerin kurulmaya başlandığını ve zamanla bu yapının gelişeceğini belirten Aksay, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’de 100 bin cami derneği kurulacak. Bu derneklerin de kadın kolları ve gençlik kolları olacak. Dünyadaki Müslüman ülkelerdeki camilerin de cami dernekleri olacak. Dünyanın en büyük teşkilatı olmaya aday bir teşkilat olacağız. Tam çalışabilirsek dünyada bir milyon derneğimiz olacak. Türkiye’de 100 bin, dünyada bir milyon derneği bir araya getirerek konfederasyonlar üzeri bir kuruluş olacağız inşallah.”
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23