• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çağlayan: Küresel krize kafa tutan bir ülkeyiz

Yeniakit Publisher
2013-05-25 20:51:00 - 2013-05-25 20:52:14
Çağlayan: Küresel krize kafa tutan bir ülkeyiz

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu 3. toplantısı, Azerbaycan'ın Gebele şehrinde başladı. Toplantıya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan (solda), Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev (ortada) ve Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Ba

AZERBAYCAN - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomik krizde Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ın çok önemli ekonomik gelişmeler kaydederek, kendilerini pozitif ayrıştırdıklarını söyledi. Çağlayan, Azerbaycan’ın Gebele şehrinde düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu’nun 3’üncü toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Gebele’de bulunmaktan ve kendisine gösterilen konukseverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çağlayan, daha önce Kars ve Tiflis’te gerçekleştirilen toplantıların 4’üncüsünün bu yıl sonunda Batum’da yapılmasının planlandığını bildirdi.
“TÜRKİYE, AZERBAYCAN VE GÜRCİSTAN’IN
PERFORMANSI PARMAK ISIRTIYOR”
Her üç ülkenin de ekonomik performansları ile küresel krize kafa tuttuğunu belirten Çağlayan, “Avrupa’nın birçok ülkesi ekonomik anlamda negatif büyüme oranları ile karşı karşıya kaldı. 2008 yılında başlayan küresel krizde gerek Gürcistan, gerek Azerbaycan, gerekse Türkiye çok önemli ekonomik gelişmeler kaydederek, kendilerini pozitif ayrıştıran ülkeler haline geldi” dedi.
Avrupa’nın birçok ülkesinin, üç ülkenin ekonomik performansı karşısında “parmaklarını ısırdığını” ifade eden Çağlayan, ülkelerin toplam nüfusunun 87 milyon, milli gelir toplamının da 868 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Gelecek yıllarda 4’ncü ülkelerle işbirliği olanaklarının artması dileğinde bulunan Çağlayan, forumu 4’ncü bir ülkede yapma teklifinde bulundu.
Üç ülkenin sadece gönülde bağlı olmadığını kaydeden Çağlayan, demiryolları ve enerji hatları ile de ülkelerin birbirine bağlı olduğunu söyledi.  
Türkiye’nin 19 ülke ile serbest ticaret anlaşması bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, son 10 yılda yatırım ortamının kalitesinin artması ile Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımın çok önemli oranda yükseldiğini ifade etti.
AB pazarının ihracattaki payının düşmesine rağmen Türkiye’nin, geçen yıl dünyada ihracatını en fazla artıran ikinci ülke olduğunu kaydeden Çağlayan, mal ve hizmet ihracatı gelirinin 197 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.
Dağlık Karabağ’daki Ermenistan işgaline de değinen Bakan Çağlayan, “Bu işgal bitmediği müddetçe, mesele çözülmedikçe, Türkiye Ermenistan’la hiçbir zaman, hiçbir şekilde ilişkiye girmeyecektir” dedi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23