• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çağlayan: IMF ile rollerimiz değişiyor

Yeniakit Publisher
2013-05-13 19:55:00 - 2013-05-13 19:55:32
Çağlayan: IMF ile rollerimiz değişiyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl ve Araştırma Asistanı Ahmet Semih Bingöl tarafından hazırlanan "Türkiye-IMF İlişkilerinde Yeni Dönem" başlıklı analize ilişkin düzen

ANKARA- Türkiye’nin IMF’nin karşısındaki tutumunun değişmesinin altında ihracatın ve Türkiye ekonomisinin son yıllardaki büyüme rakamlarının yattığını ifade eden Çağlayan, şunları söyledi:  "Türkiye’nin daha fazla büyümesi, ihracatını daha fazla artırması gereken bir dönemdeyiz. Böyle bir ortamda Türkiye’nin artık iç piyasasını ciddi canlandırması lazım."
IMF ile ilişkilerin tarihi bir konu olduğunu belirten Çağlayan, "Ben IMF’ye karşı bir adam değilim. Yıllarca IMF’ye karşı çok ağır söylemlerim oldu. Ama ben geçmişte Türkiye’yi IMF’ye muhtaç hale getirenlere kızmıştım" diye konuştu. Çağlayan, "IMF niye size gelip polislik yapar? Yüzsüz hükümetlere, siyasi ve ekonomik karar almakta zorlanan hükümetlere ‘sen bu işi yapamazsın’ der. Hükümetler de, ‘gel, ben bu işi yapamam sopayla, dikteyle bir şekilde yaptır.’ IMF-Türkiye ilişkisi hep bu anlamda olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.
KRİZDE IMF’SİZ BAŞARILI OLDUK
Türkiye’nin, AK Parti hükümetleri döneminde IMF’ye ihtiyaç duyulmaksızın küresel krizde başarılı olduğunu anlatan Çağlayan,  52 yıllık IMF döneminde Süleyman Demirel’in 7, Bülent Ecevit’in 5 kez başbakanlık yaptığını belirterek, anılan dönemlerde ekonomik anlamda çok önemli kayıplar yaşandığını söyledi.
Küresel krizin başladığı dönemde Türkiye’nin de IMF ile görüştüğünü anımsatan Çağlayan, şöyle devam etti: "Böyle bir ortamda, MÜSİAD’ı ayrı tutuyorum, STK’ların başkanları bana gelerek, ‘Siz, bizim içimizden geldiniz. Ne olur IMF ile anlaşma yapın’ demişlerdi. Ben de kendilerine durumun hükümet tarafından izlendiğini ve kimsenin endişe etmemesi gerektiğini söylemiştim. Artık IMF ile Türkiye’nin rolleri değişiyor. Masanın oturma düzeninde ciddi bir değişiklik yaşıyoruz. Herkese ‘değiş’ diyen IMF’ye ben de Ekonomi Bakanı olarak ‘gel, sen de değiş’ diyorum.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23