• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çağlayan: Arap ülkeleriyle ticaretimiz 10 yılda 11 kat arttı

Yeniakit Publisher
2013-09-25 22:14:14 - 2013-09-25 22:14:51
Çağlayan: Arap ülkeleriyle ticaretimiz 10 yılda 11 kat arttı

Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları 1. Toplantısı’na 14 bakan katıldı. Toplantının açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin Arap ülkeleri ile işbirliğine yönelik kararlılığını bütün dünyaya duyurduğunu vurgulayarak, “Aramıza nifak sokmak isteyenlere inat biz kardeşlik yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi. Çağlayan, son 10 yılda Arap ülkeleriyle olan ticaretin 11 kat artarak 55 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.

MERSİN - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bölgedeki kalıcı barış, kardeşlik, refah ve gelişmenin ancak güçlü ekonomilere sahip olmak ve bölge ülkelerinin daha adil ve sürdürülebilir bir ticaret yapmasından geçtiğini söyledi. Çağlayan, Mersin’de düzenlenen Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları 1. Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, toplantının bugüne kadar Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ekonomik alanda yapılmış en kapsamlı ve en geniş katılımlı toplantı olduğunu belirtti. Toplantıya katılan 14 bakanın, dünyaya barış, kardeşlik, refah ve gelişme için ticareti ve ekonomiyi önemli bir araç olarak kullanmaya kararlı olduklarının mesajını vereceklerinin altını çizen Çağlayan, "Çünkü biliyoruz ki bölgelerimizdeki kalıcı barış, kardeşlik, refah ve gelişme ancak güçlü ekonomilere sahip olmamızdan, aramızda daha adil ve sürdürülebilir bir ticaret yapmamızdan geçer" dedi.
Ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerinde daha ileri seviyelere gidebilmek için büyük bir katılım ve güçlü bir iradeyle bir araya gelmenin bölge ve dünya için çok güçlü bir mesaj olduğunu vurgulayan Çağlayan, şöyle konuştu: "Burada Türkiye ile Arap ülkelerinin işbirliğine yönelik kararlılığını tüm dünyaya bir kez daha duyurmuş oluyoruz. Aramıza nifak sokmak isteyenlere inat biz kardeşlik yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu bölgenin halkları yüzlerce yıl barış içinde, huzur içinde ve refah içinde yaşadılar. Tarihin omuzlarımıza yüklediği sorumluluk çerçevesinde bizlerin de ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirerek bölge halklarının refahına mutlaka katkıda bulunmamız gerekiyor."
ARAP ÜLKELERİYLE EKONOMİK İLİŞKİLER
Bakan Çağlayan, Arap ülkelerinin yaklaşık 2.7 trilyon doları bulan milli gelirleri, 2 trilyon doları aşan dış ticaretleri ve 400 milyona yaklaşan nüfuslarıyla dünyanın en önemli ekonomi merkezlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, 2012 yılı itibarıyla Arap ülkelerinin toplam ihracatının 1,3 trilyon dolar, ithalatının da 775 milyar dolar olduğunu kaydetti. Türkiye’nin son 10 yılda Arap ülkelerinin ekonomik potansiyel ve önemini yeniden keşfederek ekonomik ilişkileri derinleştirmek ve çeşitlendirmek üzere büyük çaba gösterdiğini anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:
"2002 yılında Türkiye ve Arap ülkeleri arasında 5 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2012 yılında tam 11 kat artarak 55 milyar dolara yükseldi. Dünya üzerinde bu oranda ticaretimizin arttığı başka bir ülke grubu yok. 2012 yılında Türkiye’nin gerçekleştirdiği 152,5 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık dörtte birini Arap ülkelerine yaptık. Arap ülkelerinden ithalatımız ise 19 milyar dolar ile 2012 yılı toplam ithalatımızın yaklaşık yüzde 8’ine karşılık geldi. Bir gurur tablosu da müteahhitlik sektöründe de karşımıza çıkıyor. 2012 yılı itibariyle müteahhitlerimizin Arap ülkelerinde üstlenmiş oldukları toplam proje bedeli 103,4 milyar dolara ulaştı."
Arap ülkelerinin Türkiye’deki yatırımlarının da tüm dünyanın dikkatini çekecek seviyede artış gösterdiğine işaret eden Çağlayan, 2002 yılında 5 milyon dolar olan Türkiye’deki Arap yatırımının 10 yılda 9 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23