• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Büyüyen Türkiye’yi engellemeye çalışıyorlar

Yeniakit Publisher
2014-11-23 09:57:00 - 2014-11-22 23:58:35
Büyüyen Türkiye’yi engellemeye çalışıyorlar

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının eski dünya ekonomik yapısına uygun olarak tüm dünyayı yönettiklerini belirten Prof. Karagül, “Ekonomi alanında bu kadar iyi bir performans sergileyen ülke olan Türkiye; neden yüksek faizler ödesin? Neden yüksek faizlerle borçlansın? Neden yurtdışından önemli yatırımlar Türkiye’ye gelmesin? Gerçek şu ki, birileri hâlâ eski Türkiye özlemi çekiyor” dedi

SİNAN KAYA / ANKARA - Hem içeriden hem de dışarıdan oynanan kirli oyunlara rağmen Türkiye’nin ekonomideki büyümesi hızla devam ediyor. Tüm bu tezgahlara rağmen dünyanın büyümede önde gelen ekonomilerinden olan Türkiye ekonomisine, uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Standard & Poor’s’un (S&P) yatırım yapılabilir seviyede puan vermeyip, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB+’, not görünümünü ise ‘negatif’ olarak teyit etmesine ekonomistlerden sert tepki geldi.

Konuyu Yeni Akit’e değerlendiren SETA Vakfı Ekonomi Uzmanı Prof. Erdal Tanas Karagül, S&P’un Türkiye’ye verdiği notlarla Türkiye ekonomisinin gösterdiği yüksek performans göstergeleri çok çarpık bir durum söz konusu olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin son yıllarda sürekli yükselişte olduğunu, Türkiye’nin bu durumundan rahatsız olan bazı dünya bankaları ve büyük ticaret kuruluşlarının Türkiye’nin eski yapısında kalmasını istediklerini vurguladı.

TÜRKİYE BİRÇOK ÜLKEDEN DAHA İYİ

Bunun için Standard & Poor’s (S&P) ve benzeri küresel kuruluşlar Türkiye’nin gelişmesinde ciddi bir rahatsızlık duyuyorlar” dedi. “Türkiye ekonomik alanda daha yüksek not almayı hakkederken Standard & Poor’s (S&P) tarafından Türkiye’ye düşük puan verilip ve yatırım yapılabilir seviyede puan verilmemesi, büyüyen Türkiye ekonomisinden ne kadar rahatsızlık duyduklarını anlamaktayız” diyen Karagül, “Türkiye, özellikle küresel ekonomik krize, ekonomik büyümede, cari açığın azaltılmasında, ülkenin kişi başına düşen milli gelirin artması konusu gibi birçok konuda gelişmiş ülke ekonomileriyle karşılaştırılmayacak kadar büyüme göstermiş. Ama Uluslararası Ekonomi Derecelendirme Kuruluşları, Türkiye’ye yatırım yapılabilir seviyenin altında puan vermeleri, açık bir Türkiye’nin büyüyen ekonomisinde ciddi bir rahatsızlık duyduklarını açık bir şekilde görmekteyiz” ifadelerini kullandı.  

KARANLIK BİR KARAR MEKANİZMASI VAR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının hâlâ eski dünya ekonomik yapısına uygun olarak tüm dünyayı yönettiklerini belirten Karagül, “Ekonomi alanında bu kadar iyi bir performans sergileyen ülke olan Türkiye neden yüksek faizler ödesin? Neden yüksek faizlerle borçlansın? Neden yurtdışında önemli yatırımlar Türkiye’ye gelmesin? Bunları sormak lazım. Bunlar hâlâ 1900’lü yıllarda kurdukları hegemonyalarını devam ettiriyorlar. Dünyada iki üç tane firma tüm piyasayı şu anda domine ediyor ve istedikleri ülkeye istedikleri notu veriyorlar. Kimse de bunların neye göre not verdiğini sorgulamıyor. Burada gerçekten karanlık bir karar alma mekanizması var. Bu kararlar kimseyle de paylaşılmıyor. Bu durumda başta Türkiye olmak üzere birçok ülke şikâyetçi ama maalesef daha hiçbir olumlu adım atılmadı” şeklinde konuştu. 

BAĞIMLILIĞIMIZIN BİTMESİNİ İSTEMİYORLAR

Standard & Poor’s’un özellikle Türkiye’ye karşı sürekli olumsuz bir tavır içinde olduğunu belirten Karagül, “Türkiye, eskiden yıllarca dışardan borçlanan, tasarrufu düşük bir ülkeydi. Ama kısır döngü zamanla aşıldı ve Türkiye ekonomisi sürekli yükselişe geçti. Türkiye’nin bu durumundan rahatsız olan bazı dünya bankaları ve büyük ticaret kuruluşları Türkiye’nin eski yapısında kalmasını istiyorlar. Türkiye yıllarca dışarıya yüksek faiz ödedi. Ama bu oran düştükçe Türkiye’nin gelişmesini istemeyen sermaye kuruluşları bu faiz oranın tekrar yükseltmek istiyorlar. Yani bu kuruluşlar dışarıya olan bağımlılığımızın bitmesini istemiyorlar. Bunların amacı Türkiye’yi sürekli kendilerine muhtaç bırakmaktır” değerlendirmesini yaptı.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23