• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Büyüsü bozuldu

Yeniakit Publisher
2013-03-23 22:23:00 - 2013-03-23 21:25:53
Büyüsü bozuldu

İsrail’in, Mavi Marmara saldırısında şehid ettiği 9 Türk vatandaşı için özür dileyip, Türkiye’nin taleplerini kabul etmesi, kamuoyunda, “Uluslararası arenada ilk defa özür dileyen İsrail’in dokunulmazlığı ve büyüsü bozuldu” şeklinde yorumlandı...

RAMAZAN ALKAN/ANKARA
İsrail’in Türkiye’den özür dilemesini siyasetçiler ve uzmanlar “Tarihi bir başarı” olarak yorumladılar.
Akit’e konuşan TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri Emrullah İşler ve Harun Karaca ile uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, İsrail’in bugüne kadar kimseden özür dilemezken Türkiye’den özür dilemesini tarihi başarı olarak değerlendirdiler ve İsrail’in verdiği sözleri yerine getirinceye kadar hiçbir şeyin bitmeyeceği görüşünde birleştiler.
“TÜRKİYE HAKLIYDI VE BU YÜZDEN GÜÇLÜYDÜ”
İsrail’in 3 yıl önce özür dilemek isteğini, ancak Türkiye’nin şartlarını kabul etmekte zorlandığını söyleyen AK Parti Dışişleri Komisyon Üyesi Ankara Milletvekili Emrullah İşler, “İsrail’in özür dilemesi tarihi başarıdır. Bu özür İsrail’in değişen şartları zımnen kabul ettiğini gösteriyor” dedi. İşler, “Bu aynı zamanda haklı olanın güçlü olduğunun bir kanıtı. Türkiye haklıydı ve bu yüzden de güçlüydü. Hükümet, 3 yıldır dik duruşunun sonucunu aldı” açıklamasında bulundu.
“İSLÂM ÂLEMİNİN BAŞARISI”
“İsrail’in özrüyle birlikte dünya, Türkiye’nin haklılığını kabul etti” diyen Ak Parti Dışişleri Komisyon Üyesi İstanbul Milletvekili Harun Karaca da “İsrail tarihinde ilk defa başka bir devletten özür diledi. Hem de Müslüman bir devletten. Bu Türkiye’nin son dönemlerde almış olduğu en önemli başarılarından biri, aynı zamanda İslam âleminin başarısı. Bundan sonra bölgede İsrail’e karşı olan algı da değişecektir” dedi.  
“AK PARTİ’NİN BAŞARISI”
Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni ise, “Türkiye bölgede şu an eskisinden daha güçlü” açıklamasında bulundu. “Açıkça söylüyorum. İsrail’in özür dilemesi AK Parti’nin büyük bir başarısı” diyen Köni, “İsrail yalnız kaldı ve bu yüzden özür dilemek zorunda kaldı. Ancak İsrail ileride ne tür adımlar atacak bunu şimdiden kestirmek zor. Şu an satranç oyununda birkaç hamle sonrasını konuşabiliriz. İsrail ileride ne tür hamleler yapacak bunu bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.
İşte uzman görüşleri;
l Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu: “Kendileri de kabul ediyordu. Ancak, ‘Acaba İsrail özür dilerse Türkiye bunu istismar eder mi? gibi endişelerini dile getiriyorlardı.”
l Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin: “İsrail bölgedeki kıstırılmışlıktan kurtulmuş olacak.”
l Kırıkkale Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kurubaş: “Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine kamuoyunun destek vereceği kesin. Çünkü Netanyahu hükümetinin en çok eleştiri aldığı konu İsrail’i, Ortadoğu’da izlediği politikalarla gittikçe yalnızlaştırdığıydı.”
SİYASETÇİLER: MEMNUNİYET VERİCİ
Siyaset dünyası ise, İsrail’in özrünü diplomasi zaferi ve yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirdiler.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, ‘’Bu gelişme, Ortadoğu’da İsrail ile ilgili var olan bir efsanenin de yıkıldığını gösteriyor. İsrail’in dokunulmazlığının da kalktığı açık bir şekilde ortada... Sayın Başbakanımız da Gazze’ye yakında yapacağı ziyareti göğsü kabararak, arkasında Türk Milleti’nin hem duaları hem de gururunu taşıyarak gerçekleştirecektir’’ dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, ‘’Türkiye, yardıma giden insanlarımızı uluslararası sularda, bütün dünyanın gözü önünde öldüren bir anlayışa, ‘İsrail haklıdır’ diyen bir ana muhalefet partisiyle karşı karşıya... Dün Netanyahu ender karşılaşılan bir olayla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden tüm dünyanın gözü önünde özür dilemiştir’’ dedi.
l Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, ‘’Ümit ediyoruz ki alınan karar barışa katkı sağlar. Çünkü orada bebeklerin maması ve bezleri bile yok, hiçbir ihtiyaçları giderilemiyor. Ambargonun kalkmış olması insanlık adına bir drama son verecektir. Barışın ortaya çıkmasına ve barışın tesisine de katkı sağlayacaktır. Alınan kararın dünya barışına, İsrail ve Filistin arasındaki münasebetlere de katkı vereceğini ümit ediyorum.’’
KAMALAK: ÖZRÜN ARKASINDA
İRAN’A SALDIRI VAR
SP Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak ise, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin arkasında İran’a yönelik bir saldırı hazırlığı olabileceğini söyledi. Kudüs TV’nin sorularını cevaplayan Kamalak, “Burada asıl amaç, İsrail’le Türkiye arasındaki kırgınlığı, gerginliği bertaraf ederek, İran’a karşı bir işbirliğinin sağlanmasıdır diye düşünüyorum. İran’ı vurmak, sıkıştırmak, Ortadoğu’yu birbirine katmak için zemin oluşturma yani. İnşaallah bizim endişe ettiğimiz gibi olmaz” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23