• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bursa'da çekilen görüntü dünyayı salladı

Yeniakit Publisher
2023-06-21 20:37:00 -
Bursa'da çekilen görüntü dünyayı salladı

Astrofotoğrafçı Uğur İkizler'in Bursa'nın Mudanya ilçesinde sahildeki evinin yakınında kaydettiği fotoğrafları birleştirerek oluşturduğu görüntü ABD'nin popüler bilim sitelerinden Livescience'a ve Güney Methodist Üniversitesi'nin yayın organı Southwest Review'a konu oldu.

Kısa süre önce yaşanan şiddetli fırtına sırasında en az 100 yıldırımı görüntüleyen Astrofotoğrafçı Uğur İkizler, daha sonra bunları birleştirerek zaman atamalı bir görüntü üretmişti.

İndependent Türkçe'de yer alan habere göre 16 Haziran'da 50 dakika boyunca kaydedilen görüntüler, her 30 saniyede bir yıldırım düştüğü anlamına geliyor.

Fotoğrafçı, ABD'nin popüler bilim sitelerinden Livescience'a yaptığı açıklamada, "Her biri güzeldi. Ama tüm yıldırımları tek bir karede birleştirdiğimde ürkütücü bir manzara ortaya çıktı" dedi.

İkizler ayrıca, gök gürültülü sağanağın, "muhteşem bir görsel şölen" yarattığını ekledi.

Görüntüde en az üç farklı yıldırım ve şimşek türü yer alıyor. Buluttan buluta, buluttan yere ve buluttan suya doğru hareket eden elektrik boşalmaları göze çarpıyor.

Tek bir fırtına sırasında bu kadar çok yıldırım düşmesi aslında alışılmadık bir durum değil. Küresel çapta her yıl 1,4 milyar yıldırım düşüyor. Bu da her gün yaklaşık 3 milyon yıldırıma denk.

Her bir elektrik boşalmasının muhtemelen 100 milyon ve 1 milyar volt arasında bir enerjiye sahip olduğu düşünülüyor.

ABD Ulusal Atmosfer ve Okyanus İdaresi'ne (NOAA) göre, bu kadar büyük bir enerji çevredeki havanın sıcaklığını 10 ila 33 bin derece artırabilir.

İkizler'in oluşturduğu görüntüde, yıldırımların ikonik zikzak şekli de göze çarpıyor.

Araştırmacılar, bu çarpık şekillerin neden kaynaklandığından tam olarak emin değil.

Ancak 2022'de yapılan bir çalışma, bu karakteristik şekillerin, enerjinin yere doğru hareket ettiği sırada düzensiz biçimde oluşan iletken bir oksijen formundan kaynaklandığını öne sürmüştü.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Cartis Vartagis

Bu esasında son derece olanaklıdır. Ancak bahse konu olan bir yerin, çok sık aralıklarla yağmur alan ve yıldırım düşme ihtimalinin çok yüksek olduğu yerler olmalıdır. Bahusus, yalnızca bunun yetmediği, iletim ve nakım onarım maliyetlerinin de hesap edilmesinin gerektiği de açıktır. Ayrıca normal santral aktive giderleri zaten hesaplanmaktadır. Anılan tüm bu sebeplerden ötürü, böyle bir santral açmanın maliyeti oldukça yüksek olacaktır.

Akif

Her bir elektrik boşalmasının olası 100 milyon ve 1 milyar volt arasında bir enerjiye sahip olduğu düşünülüyorsa,buna ufgun bir sistem yada santral kurarak o elektrikten yararlanma bugünkü teknoloide ne derece olanaklıdır?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23