• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bunlar Nebbaşi

Yeniakit Publisher
2014-05-21 08:31:00 - 2014-05-21 09:24:10
Bunlar Nebbaşi

AK Parti grubunda konuşan Başbakan Erdoğan, Soma üzerinden fırsatçılığa pabuç bırakmayacaklarını ifade ederek, “Biz bu ahlâksızlığa eyvallah demeyiz. Bizim kültürümüzde buna nebbaşlık, mezar soygunculuğu denir. Bunların, şehitlerimizin aziz hatırasına dokunmasına müsaade etmeyiz” diye konuştu

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma’daki kömür madeni faciasından rant elde etmeye kalkanlara sert çıktı. Başkasının ölümünü bekleyen esfele safilinlerin Soma faciası sonrasında ortaya çıktıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, bu fırsatçılığa, bu ahlaksızlığa nebbaşlık dendiğinin altını çizdi. Dicle’nin kenarında kurdun kaptığı koyundan bile kendisinin mesul olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Soma’daki facianın üzerinin örtülmesine asla izin vermeyeceklerini dile getirerek, Soma’daki facianın sorumlularından bu olayın hesabını soracaklarını kaydetti.

TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ

Soma için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, madenden toplam 486 işçinin sağ çıkarıldığını, 301 işçinin de elim kazada hayatını kaybettiğini kaydetti. “Şehitlerimizin tamamının naşı çıkarıldı, ailelerine teslim edildi. Ailelere manevi desteğin yanısıra maddi destek de başlattık” diyen Erdoğan, yasal olarak şehit sayılmaları için çalışmaların başladığını da vurguladı. Erdoğan, şunları söyledi: “İhtiyaçları tespit noktasında bir çalışmayı yine Çalışma, Enerji, Aile ve hatta Sağlık Bakanlığımız dörtlü bir ekiple gerekirse tüm ailelerle görüşüp, taleplerini dinleyip sonrasında gereken neyse buna göre yapılacak.”

AKLA HAYALE GELMEDİK YALANLAR UYDURDULAR

Sosyal medyada akla hayale gelmeyecek yalanlar uydurulmaya başlandığını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Neymiş içerde o kadar değil, şu kadar işçi varmış. İçerde 120 Suriyeli işçi öldü, üzerlerine beton döküldü diyenler bile çıktı. Yahu asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş. Bu kadar ucuzluk haysiyetsizlik olur mu? Neyin peşindesiniz? 301 kardeşimiz vefat etmiş, rant devşirmenin gayretindeler. Her türlü yalan ve iftira var. Alçakça haince davranış var. Gezi’de birkaç ölüm olsa çok güzel olur diyenler vardı ya, madenden daha fazla şehit çıkması için temennide bulundular” diye konuştu. 

‘MÜSTAHAK’ DİYEN İNSAN MÜSVETTELERİ VAR

Konuşmasında Hürriyet Yazarı Yılmaz Özdil ve Posta Yazarı Yazgülü Aldoğan’a da tepki gösteren Başbakan Erdoğan, “Çıkmış bir insan müsveddesi Soma’daki madencilerin bizim Manisa mitingine katılışlarını gerekçe göstererek ‘Bunlar buna müstahak’ diyor. Neymiş, kendisi sadece zeybek oynarken diz çökermiş. Sen paranın önünde, şöhret, seviyesizlik ve basitliğin önünde nasıl diz çöktüğünü söyle. Diz çökmezmiş... Sürüngen sürüngendir, ayağa kalkamaz ki diz çökebilsin.

Bir başkası çıkmış; aynı patronun dalkavuklarından biri o da... Diyor ki, ‘ne şehit ne gazi bunlar niyazi’... Bu da bu kadar alçak. Bir başka edepsiz bir başka ahlaksız çıkmış bunun bir musibet olduğunu o madencilerin ve bu milletin bunu hak ettiğini söyleyecek kadar şerefini ve insanlığını ayaklar altına alıyor. Niye çünkü Pensilvanya’daki örgüt liderini elebaşı gibi değil, haşa mehdi ve mesih gibi görüyor. Ocaklarına ateş düşsün dedi ya, zavallı küçük beyinli, liderinin o bedduasının tuttuğunu ve Somalı madencileri bulduğuna inanıyor” diye konuştu.

BUNLARIN YAPTIKLARI MEZAR SOYGUNCULUĞU

Soma üzerinden fırsatçılığa pabuç bırakmayacaklarını belirten Erdoğan, “Bu ahlaksızlığa eyvallah demeyiz. Bizim kültürümüzde buna nebbaşlık, mezar soygunculuğu denir. Şehitlerimizin aziz hatırasına dokunmasına müsaade etmeyiz. Soma’da bir grup Taner bakanımla görüşmeye geldi. Neymiş ocakta Suriyeliler varmış, içeriye gireceklermiş... Adama bak ya; Türkiye Cumhuriyeti’nin Enerji Bakanı ‘Suriyeli falan yok’ diyor, bakanın söylediğine inanmıyor kendi girip bulacakmış. Bu nasıl bir anlayış. Bunlar siyaseti bu kadar basite indirgediler” dedi.

Türkiye’nin bu acıyı da aşacağını, bu yaraları saracağını söyleyen Erdoğan, “Biz büyük bir devletiz. Büyük bir milletiz. Bosna ve Sırbistan’a gerekli yardımları yapacağız. Rabbim bir daha bu tür acıları yaşatmasın” diye konuştu.

BAKAN YILDIZ’A TEŞEKKÜR ETTİ

Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Soma’daki gayretli çalışmalarını dile getirerek, “İlk andan itibaren oradaki ekipleri koordine etmesi, orada yatıp orada kalkması ve ortaya koyduğu gayret nedeniyle teşekkür ediyor, Allah kendisinden razı olsun diyorum” şeklinde konuştu.

BAĞIŞLARI SADECE AFAD TOPLAYACAK 

Ailelerin, şehid yakınlarının faydalandığı tüm imkanlardan faydalanacaklarını kaydeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Suiistimallerin önünü kesmek için AFAD üzerinden yardım kampanyasını başlattık. Bu işi AFAD yürütecek, tüm yardımlar tek elde toplanacak” dedi. 

BOSNA BİLE YARDIM TEKLİF ETTİ

Rusya’DAN Putin’in arayıp acılarını paylaştığını, KKTC’de milli yas ilan edildiğini belirten Başbakan Erdoğan, dünyanın birçok ülkesinin mesajlar gönderip bu acıya ortak olduğunu söyledi. Erdoğan, “Sel felaketiyle boğuşan Bosna Hersek acımızı paylaşıp, yardım teklif etti” diye konuştu.

BÖLGEDE İNCELEME YAPTIK

24 saat geçmeden 2 başbakan yardımcısı ve Sağlık Bakanı’yla bölgeye gittiğini söyleyen Erdoğan, olay yerinde çeşitli incelemeler gerçekleştirdiklerini, toplamda 2 bin 743 personelin, 258 kara ve 9 hava aracının arama kurtarma, tedavi ve defin çalışmalarına hizmet ettiğini belirtti.

DİCLE’NİN KENARINDAKİ KOYUNDAN MESULÜM

Dicle’nin kenarında kurdun kaptığı koyundan bile mesul olduğunun altını çizen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “77 milyon içinde nasıl ki sevinenlerin sevinci benim sevincim ise üzülenlerin üzüntüsü de benim üzüntümdür” diye konuştu.

GERİDE KALANLAR BİZE EMANET

Soma’da yaşanan kazada şehit olanların evlatlarının kendilerine emanet olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, konuşmasında “O şehitlerin emanetleri bizim kutsal emanetlerimizdir. Bu ateş belki sönmeyecek ama sıkıntıları çözmek için ne yapılması gerekiyorsa birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı.

ÖLÜMLERİ BEKLEYENLER VAR

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Ne acıdır ki; daha cenazelerimizi çıkarmadan, sinsice pusuda bekleyen esfele safilinler, aşağıların en aşağısında olanlar pusularından çıktı ve kendilerine yakışanı yaptı. İlk andan itibaren çıkıp kin kusmaya başladılar. İnsanım diyen, böyle bir istismarın sinsiliğin içine girmez.”

FACİANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Soma’daki facianın üzerini kimsenin örtemeyeceğini, sorumluluğu olanların da saklanamayacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Burada idari ve adli bütün soruşturmalar yapılacak. Bunun en ince detayına kadar takipçisi olacağız. Sorumlular kimse, hesabını soracağız.”

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23