• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bulut Bilişim nedir?

Yeniakit Publisher
2015-03-18 15:59:00 -
Bulut Bilişim nedir?

Geniş bant internetin gelişmesiyle birlikte web tabanlı uygulama ve servislerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

Web tabanlı bu uygulama ve servisler “Bulut Bilişim” olarak adlandırılıyor.  Dilimizde bu tanımın tam karşılığı henüz üretilmedi. Cloud(bulut) kelimesi daha çok internette bulunan içerik anlamında kullanılıyor. Bu yüzden bazı yerlerde bulut bilişim, net-işlem gibi kullanımları mevcut fakat bu kelimeler Bulut Bilişim’in anlamını tam anlamıyla karşılayamıyor. Bundan dolayı yazı boyunca “Bulut Bilişim” terimini kullanacağız.

Bulut Bilgi İşlem ölçeklenebilir, gerçek zamanlı, internet tabanlı teknoloji servis ve kaynaklarını ifade eden bir kavram. Bulut bilgi işlem kavramı Software As a Service (SaaS), Web 2.0 ve 2005 yılından bu yana ortaya çıkan diğer teknoloji trendleri ile bütünleşik bir kavram. 

Facebook hesabınız veya bir e-mail adresiniz varsa herhangi bir kuruluma ihtiyaç olmadan bunları kullanıyor olduğunuzu biliyorsunuzdur. Bunlar için herhangi bir yazılım indirme ya da update de yapmazsınız. Bunun sebebi bu servislerin bulut servisler olmasıdır. Bulut servis ihtiyaçlarımıza yönelik olan, basit tabirle işlerimizi yapmamızı sağlayan bir sistemdir.

Geleneksel iş uygulamalarının çok komplike ve pahalı olması bulut bilgi işlemin gelişiminin önünü açtı. Geleneksel yazılımların yanı sıra bu yazılımlar için gereken veri merkezi, kesintisiz enerji, soğutma, bant genişliği, network ağı, serverlar, veri depolama çözümleri gibi ek yükler de işletmelerde önemli iş gücü ve finansal kaynak gerektiriyordu. Bir de her departmanda veya şirket biriminde farklı farklı yazılımların ve donanımların kullanıldığı düşünüldüğünde bu işleri yönetmenin ne kadar zor olduğu daha da ortaya çıkıyor. 

Bulut Bilişim söz konusu olduğunda ise, kurumsal iş yazılımınız şirketiniz bünyesinde değil, bir veri merkezi üzerinde barınıyor. Bulut üzerinde herhangi bir yazılım kullanmaya başladığınızda sadece login oluyor ve parametrik ayarlamaları şirketinize göre yaparak hemen sistemi kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Bulut Bilişim yani bulut pazarlamanın en büyük gücü işte burada yatıyor. Hızlı, pratik ve zahmetsiz. 

En önemli konulardan biri de Bulut Bilgi İşlemin maliyetinin çok düşük olması. Öncelikle yazılım lisansları, yazılımı uygulayacak projeciler ve geliştirimciler, yazılımı yönetecek ve yaşatacak IT profesyonelleri için para ödemek zorunda kalmayacağınızdan maliyet otomatikman düşüyor.  Yazılım upgradeleri otomatik olarak yapılıyor ve hemen kullanabiliyorsunuz. Sizin işletmenize özel herhangi bir geliştirim yapıldıysa bile bu sistemi kullanan tüm diğer işletmelerin de kullanımına açılan bir fonksiyon haline geliyor. Tabi bu aynı zamanda bulutlar üzerindeki yazılımların fonksiyonlarının ve güvenliğin sürekli gelişiminin ve güncelliğinin de bir garantisi oluyor. 

Yazılımı kullanmak için herhangi bir şey satın almanız gerekmiyor. Belli kullanıcı sayılarına özel fiyatlandırılan aylık abonelik bedeli ödemek bulutlar üzerinde iş yapabilmek için kafi. Artık insan kaynaklarından CRM’e, muhasebeden finansa tüm yazılım çözümleri bulut üzerinde kullanıma açılabiliyor ve dünyada binlerce işletme yazılım ihtiyacını bu şekilde karşılıyor. “Ben standart bir yazılım kullanmak istiyorum, şirketime göre özelleştirmelere ihtiyacım yok, üstelik bu iş için ayıracak bütçem de yok ama bir yazılım ile işlerimi düzene sokmaya ve geliştirmeye ihtiyacım var” diyorsanız Bulut Bilişim tam size göre. Basit, hesaplı ama etkisi büyük…

Sahip olduğunuz tüm uygulama, program ve verilerinizin sanal bir sunucuda yani bulutta depolanması ve internete bağlı olduğunuz herhangi bir ortamda cihazlarınız aracılığıyla bu bilgilere, verilere, programlara kolayca ulaşım sağlayabildiğiniz hizmetler bütününe Bulut Bilişim veya Bulut Teknolojisi (Bulut Bilişim) diyoruz.

Sonraki yazılarımda bu konuya devam edeceğim.

Hasan TEZGEL

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23