• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu karar emsal olsun

Yeniakit Publisher
2013-04-02 21:19:00 - 2013-04-02 21:20:13
Bu karar emsal olsun

Barolar Birliği’nin avukatların başörtülü şekilde duruşmalara girmesini engellemek için Danıştay’a yaptığı itirazın reddedilmesi memnuniyetle karşılandı. Hukukçular ve STK’lar, Danıştay’ın kararının emsal olmasını ve kamudaki bütün personelin başörtüsüyle

KORAY TAŞDEMİR / MUHAMMET ERDOĞAN
Barolar Birliği’nin avukatların başörtülü şekilde duruşmalara girmesini engellemek için Danıştay’a yaptığı itirazın reddedilmesi memnuniyetle karşılandı.
CEYLAN: BU SAÇMA YASAK
ARTIK MAHKEME KARARI İLE KALDIRILDI
Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Av. Necati Ceylan, Danıştay 8 Daire’nin, Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 20. maddesinde yer alan ‘başları açık’ ibaresi ile buna dayalı tesis edilen işlemin üst hukuk normlarına aykırı olması sebebiyle hukuka uygun olmadığından yürütmesini  durdurduğunu hatırlatarak, “Davalı Türkiye Barolar Birliği, Danıştay 8. Dairesi’nin bu kararına itiraz etti. Başvuruyu görüşen, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu itirazı, oy çokluğu ile reddetti” dedi.
Ceylan; Anayasa’da, kanunlarda başörtüsü ile ilgili olarak yasak olmadığının altını çizerek, “Temel hak ve hürriyetler bakımından başörtüsü gerekçe gösterilerek çalışma hayatı kısıtlanamaz” diye konuştu. Danıştay’ın bu kararının sadece avukatlar için değil, bütün meslek odaları ve kamuda çalışan memurlar için de emsal bir karar olduğuna dikkat çeken Ceylan, “Bu güne kadar hukuksuz ve haksız olarak uygulanan bu saçma yasak bu günden itibaren mahkeme kararı ile kaldırılmıştır” diye konuştu.
“OLUMSUZ İNİSİYATİF ALMAK
İNSAN HAKLARINA AYKIRI”
HUDER (Hukuki Araştırmalar Derneği) Genel Başkanı Av. Hüseyin Kaya da, başörtüsü konusunun temel hak olarak algılanması gerektiğini vurgulayarak, “Başörtüsü başta olmak üzere, insanlar genel ahlâk ve adaba uygun kıyafetlerle hem duruşmalar olsun, hem diğer kamu kurumları olsun her yerde çalışabilmelidir” dedi.
Kaya, insan hakları noktasındaki aciliyetlerin toplumsal uzlaşmanın beklenemeyecek kadar hayati bir önem taşıdığını aktararak, “Başörtüsünün yanında, insanlar genel ahlâk ve adaba uygun kıyafetlerle hem duruşmalar olsun, hem diğer kamu kurumları olsun her yerde çalışabilmelidir. Dolayısıyla hâlâ bu konuda olumsuz inisiyatif almanın hem yanlış olduğunu, hem hukuka aykırı olduğunu hem de insan haklarına aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu konu temel bir hak olarak algılamalı ve bu şekilde karar verilmelidir” şeklinde konuştu.
“DOĞAL HUKUKA DA UYGUN OLAN BUDUR”
Kendi kanaatine göre Hükümet’in başörtüsü konusunda yasaklayıcı bir tutum içine girmediğini söyleyen Kaya, “Hükümet toplumsal uzlaşmayı bekliyor. HUDER olarak bütün devlet kurumlarında herkesin ‘Kamu hizmetini aksatmadan, insanların birbirine baskı kurmadan ve kasıtlı bir tutum sergilemeden herkes istediği şekilde özgürce giyinebilmelidir’ diye düşünüyoruz. Doğal hukuka da uygun olan budur” ifadelerini kullandı.
“DANIŞTAY’IN KARARI GÜZEL BİR ADIMDIR”
Nizam Hukukçular Derneği (NİZAMDER) Genel Başkanı Av. Hakan Çaldır ise, başörtüsü yasağının yasal bir dayanağının olmadığını, bunun Anayasa Mahkemesi’nin önceki yıllarda verdiği bir karar doğrultusunda uygulandığını hatırlatarak, “Başörtüsü konusunda karar verilirken yasalara bakılması lazım, yasalarda böyle bir yasak yok. Ayrıca bu konu kişinin temel hak ve hürriyetleri altında değerlendirilmelidir. İnsanın temel hak ve hürriyeti olan yaşama hakkı nasıl kısıtlanamazsa başörtüsü de yasaklanamaz. Uluslararası hukuk da bunu gerektirmektedir. Danıştay’ın kararı bu noktada güzel bir adımdır. Diğer devlet dairelerinde de bu yasağın kaldırılması gerekmektedir” diye konuştu.
ŞAŞTIM: HÂKİMLER HAKKINDA DAVA AÇILABİLİR
Verilen ilk karardan sonra duruşmalara başörtülü şekilde girmeye başladığı dile getiren Av. Figen Şaştım, bu kararın ardından başörtülü şekilde avukatların salona girmesine izin vermeyen hâkimler hakkında dava açılabileceğini belirtti.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın eşi Av. Zübeyde Kamalak ise, “Bu çığırı açtıkları için onlara teşekkür ediyorum. Bu bizim temel hak ve özgürlüklerimizden biridir, anayasal hakkımızdır” dedi. Kamalak, “Artık başörtümüzden elinizi çekin, başörtümüz kimseyi ilgilendirmemektedir” diye konuştu.
Avukat Emine Çiçek de kararın gecikmiş, ama çok güzel bir karar olduğunda vurgu yaparak, “16 yıldır umutla bekliyordum”  şeklinde konuştu.
Avukat Havva Hacıpencioğlu ise, yürütmeyi durdurma kararını sevinçle karşıladıklarını dile getirdi. Hacıpencioğlu, “Danıştay İdare Dairesi’nin son kararı ise sevincimizi perçinledi” dedi.
Avukat Ayşe Yüreklitürk de karara mutlu olduklarını dile getirerek, “Karar, kadın hakları ihlalinin önüne geçmiştir. Yasaksız bir Türkiye anlamında çok mutluyuz”  ifadelerini kullandı.
TBB Başkanı Vedat Coşar ise yaptıkları itirazın Danıştay tarafından reddedilmesine ilişkin değerlendirmede bulunurken, “Eleştirme hakkımız saklı kalmak kaydıyla yargı kararlarına esas itibariyle saygılıyız, saygılı olmak da durumundayız” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23