• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
7
Bu işi yapacak çırak bulunamaz oldu!

2024-07-23 12:04:32
Bu işi yapacak çırak bulunamaz oldu!

Son yıllarda pek çok meslekte çırak bulmakta güçlüm yaşanıyor. Marangozlar da yanında çalıştıracak kalfa, çırak bulamaz oldu. Peki, bu mesleği gelecekte kimler yapacak?

#1
Foto - Bu işi yapacak çırak bulunamaz oldu!

Yıllar önce ailelerin çocuklarını “Eti Senin, Kemiği Benim” diyerek ustaların elinde yetiştirdikleri marangozluk mesleği şimdilerde gereken ilgiyi göremiyor.

#2
Foto - Bu işi yapacak çırak bulunamaz oldu!

Aileler çocuklarının memur, doktor, hâkim, öğretmen gibi alanlarda yetişmeleri için en iyi eğitimi almalarını sağlarken, yaz tatili olmasına rağmen marangozluk gibi zanaat dalları ilgisizlikten yakınıyor.

#3
Foto - Bu işi yapacak çırak bulunamaz oldu!

Çırak bulmakta zorluk çeken marangoz ustaları, böyle giderse marangozluk mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

#4
Foto - Bu işi yapacak çırak bulunamaz oldu!

Van’ın Erciş ilçesinde çırak bulamamaktan yakınan marangoz ustası Mesut Bülbül, “1992’den itibaren meslek lisesi ile birlikte marangozluk sektörüne girdim. Daha sonra kendi iş yerimi açtım. Bizim dönemimizde mobilya sektöründe her dükkânda 2-3 çırak ve kalfa bulunurken, günümüzde bu olay tamamen bitmiş.

#5
Foto - Bu işi yapacak çırak bulunamaz oldu!

Şu an benim bile bir tane elemanım var. Aileler çocuklarını mesleğe, sanata yönlendirmedikleri için sektörde kalifiye eleman yetişmiyor. Bu da çok büyük bir açığa sebebiyet veriyor. Şu atasözünü hatırlatmak lazım, ‘sanat altın bileziktir.’ Bugün insanların hepsinin kolay para kazanma ya da masa başı iş yapacak diye bir kural yoktur. Bugün bu memleketin terziye, aşçıya, berbere, tamirciye, sıvacıya, kalıpçıya, demirciye, marangoza ihtiyacı var.

#6
Foto - Bu işi yapacak çırak bulunamaz oldu!

Sektörde kalifiyeli elemanın yetişmesi için de yanınıza gelecek olan çırağın küçük yaşta gelmesi lazım. Bugün 17-18 yaşına, 20 yaşına girmiş bir insana çok fazla bir bilgi veremezsin. Yani ona katacağım bir değer yok. Ama çocuk ilkokula gittiği dönemde eğer ki ortaokula gittiği dönemde tatillerde iş yerlerine gelip ufak ufak işe alıştıkları zaman, bu çocuk ilerisi için gerçekten çekirdekten yetişme bir sanatkâr olabilir” dedi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İbrahim Alkılıç

Peki, bu mesleği gelecekte kimler yapacak diye sormuş gazeteci kardeşimiz. 12 sene okuyup 18 yaşında lise bitiren bir genç ne çiftçilik, ne marangozluk ve ne de oto tamirciliği yapmaz. Bu gençler müdürlük veya en azından resmi dairede memurluk istiyor. Tabii bu da mümkün değil. Sonra bu gençler muhalif partilere gidiyor. Çünkü onlarda yalan, dolan, vaat bol. Peki bu Ak Partiyi neden ilgilendirmiyor? Onlar hala Tayyib Beyin karizması işi çözer diyor. Biliyorum 31 Mart onların gözünü açmadı. Onların bu ilgisizliği inşaallah bir chp iktidarı getirmesin, amin.

Vahap

Zanaatın her dalında aynı sorun var hemde çok büyük ama devlet her nedense 11 yıllık eğitime ısrar ediyor 18 yaşında kim çıraklık yaparki gençler boş boş geziyor oysa bir meslek edinse eli ekmek tutacak ve kendine güveni artacak.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23