• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Borsa sert düştü! Borsa neden düştü (çöktü) bugün? Borsa yorumları son dakika: Hangi yatırım yöntemi haftanın en kazançlısı oldu?

Yeniakit Publisher
2022-12-24 21:09:00 - 2022-12-24 21:17:43
Borsa sert düştü! Borsa neden düştü (çöktü) bugün? Borsa yorumları son dakika: Hangi yatırım yöntemi haftanın en kazançlısı oldu?

Borsalar için ‘tarihi’ uyarı verilmişti: Borsa İstanbul'da işlem yapan hisse senetleri haftalık ortalama % 4,61, altının gram satış fiyatı % 0,56, Euro/TL %0,25, dolar/TL % 0,19 değer kazandı. Borsalar bu yılı acı verici bir çöküşle kapatmak üzere. Peki yatırımcıların zor da olsa kabullendiği bu durumun bir sonraki yıl da ne olacak merak ediyor. Hangi yatırım yöntemi haftanın en kazançlısı oldu? İşte bu haftanın en çok kazandıran yöntemi... İşte o yatırım araçları için merak edilenler...

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık ortalama % 4,61, altının gram satış fiyatı % 0,56, Euro/TL yüzde 0,25, dolar/TL yüzde 0,19 yükseldi. BIST 100 endeksi, en düşük 5.267,74 ve en yüksek 5.515,67 puanı gördü ve ardından haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 4,61 yükselerek 5.454,79 puan üzerinden tamamladı. İşte Borsa yorumları son dakika...

Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram fiyatı bu hafta yüzde 0,56 yükselerek 1.080 TL'ye, Cumhuriyet altıını satış fiyatı da % 0,57 artış ile 7.236 TL'yenkadar çıktı

Geçtiğimiz hafta sonu 1.760 TL'den işlem gören çeyrek altının satış fiyatı 1.771 TL'ye yükseldi.

Yatırım araçları arasında bu hafta en çok kazandıran...

Bu hafta boyunca ABD doları yüzde 0,19 yükseliş ile 18,6800 TL'ye, Euro da yüzde 0,25 artarak 19,8500 TL'ye kadar çıktı.

Yatırım fonları bu hafta yüzde 1,08 ve bireysel emeklilik fonları da yüzde 1,90 değer kazanımı elde etti. gidahatti'na göre: Kategorilerine göre bakıldığında da yatırım fonları arasında en çok kazandıran % 2,76 ile “Hisse Senedi Fonları” olarak kayda geçti.

2022’de borsaların Ethereum rezervinin düşmesi ETH fiyatı için ne anlama geliyor?

Kripto analiz şirketi CryptoQuant, 2022 yılında yatırımcıların yüklü miktarlarda ETH çektiğini gösteriyor. Bundan dolayı kripto para borsalarındaki ETH rezervi önemli ölçüde düştü.

CryptoQuant ise bunun başlıca amacının yatırımcıların uzun vadeli HODL yapmak olabileceğini söylüyor. Kripto para rezervi, tüm merkezi kripto para borsalarının cüzdanlarında tutulan ETH miktarını ölçen bir indikatör.

Borsalardaki ETH rezervinin yükselmesi, yatırımcıların ellerindeki coinleri borsalara taşıdığı anlamına geliyor. Bunun başlıca bir amacı var. Yatırımcılar Ethereum coinlerini satıyor ya da başka bir coin ile swap yapıyor. Yani borsalardaki ETH rezervinin yükselmesi fiyat için ayı bir durum.

Ama diğer yandan eğer borsalardaki ETH arzı düşüyorsa, bu da satışların azaldığı anlamına geliyor. Yani yatırımcılar borsalardan ETH alarak ve buradaki paralarını çekerek biriktiriyor. Ya da uzun vadeli tutmak için soğuk cüzdanlara taşıyor. Bu da Ethereum fiyatı için boğa bir durum.

Aşağıdaki grafik de borsalardaki ETH rezervinin son birkaç aydaki durumunu gösteriyor. Yani bir düşüş var.

Borsalardaki Ethereum rezervi 2021 yılında bir miktar düşüş yaşadı. koinmedya'a göre: Ancak 2022 yılında bu düşüş çok daha keskin oldu. Buradaki indikatör “tüm borsaları” içeriyor. Bu da şu demek: hem spot hem de türev borsaların rezervlerini kapsıyor.

İlginçtir ki buradaki düşüş FTX çöküşünden sonra çok daha dikkat çekici. Bunun da bir anlamı var. İyi bilinen bir borsa olan FTX’in çökmesi birçok yatırımcıyı merkezli borsalar konusunda tedirgin etti. Bundan dolayı insanlar paralarını borsalardan çekerek kendi şahsi cüzdanlarında tutuyor.

ABD hisse senedi piyasalarında art arda iki yıl düşüş oldukça nadir rastlanan bir durum; iyi ki de öyle çünkü bunun gerçekleştiği az sayıda örnek, sonuçları bakımından yatırımcıları üzecek nitelikte.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tarihsel veriler, borsalar için felaket senaryolarına gebe. Gelecek yıl için olumlu işaretler olmaması, 2022 yılını belirgin bir düşüşle kapatan borsalarda olası bir düşüş yılının korkutucu boyutlarda olabileceğini gösteriyor.

Sadece 4 kez gerçekleşti

Bloomberg’den Jan-Patrick Barnert’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi, bu yılki çöküşünün ardından tarihi bir uyarıyla karşı karşıya.

ABD hisse senetleri için art arda düşüş yaşanan yılların nadir olması yatırımcıları umutlandırıyor. Bu nedenle bu yılki düşüşün ardından 2023 yılında da borsaların tekrar düşüşe geçme olasılığı çok düşük gözüküyor.

Tarihsel verilere bakıldığında ise 1928 yılından bu yana, S&P 500 Endeksi’nin iki yıl üst üste yalnızca dört kez düştüğü görülüyor: Büyük Buhran, İkinci Dünya Savaşı, 1970'lerin petrol krizi ve bu yüzyılın başında patlayan dot-com balonu.

Endeksin neredeyse 100 yıla varan geçmişine bakıldığında, bu tür durumların yani art arda iki yıl düşüş yaşanmasının açık bir şekilde istisnai olduğu görülüyor. Yine de art arda iki yıl düşüş yaşanması halinde, ikinci yıldaki düşüşlerin birinci yıldakinden her zaman daha derin olduğu görülüyor. Tarihsel olarak bakıldığında, art arda düşüş yaşanan yıllarda, ikinci yıl yaşanan düşüşün ortalama yüzde 24'lük bir değer kaybına neden olduğu görülüyor. Bu oran, bu yılki yaklaşık yüzde 20'lik düşüşün de üzerinde bir düşüşe karşılık geliyor.

Art arda iki yıldan fazla düşüş olasılığı

Borsaların art arda ikiden fazla yıl boyunca değer kaybetmesi ise daha az rastlanan bir durum olarak öne çıkıyor. Tarihsel veriler, S&P 500 Endeksi’nin 2000 yılından 2002 yılına kadar ve 1939 yılından 1941 yılına kadar olmak üzere iki kez, üç yıl üst üste düşüş yaşadığını gösteriyor. En uzun kayıp serisi ise hisse senetlerinin 1929'dan 1932'ye kadarki dört yıl boyunca düştüğü kötü şöhretli Wall Street çöküşü olarak biliniyor.

Hem fon yöneticileri hem de Wall Street stratejistleri, gelecek yıl S&P 500 için sessiz bir toparlanma öngörse de karşıt görüşteki uzmanların da sesinin epey gür çıktığının altını çizmek gerekiyor.

Crossbridge Capital Baş Yatırım Stratejisti Manish Singh, “Resesyonun hisse senetleri için bir felaket olması gerekmiyor ve piyasalar bir durgunluk başlamadan önce zaten dibe vurma eğiliminde” diyor. Singh, S&P 500'ün Haziran ayında, enflasyonun zirve yaptığının anlaşılmasıyla birlikte dibi gördüğüne inanıyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23