• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bombacı DHKP-C’li çıktı

Yeniakit Publisher
2013-02-01 21:42:00 - 2013-02-01 21:45:08
Bombacı DHKP-C’li çıktı

ABD Büyükelçiliğine düzenlenen canlı bomba saldırısında, eylemci Ecevit Şanlı ve güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti. Saldırı sırasında binada bulunan NTV’nin eski muhabiri Didem Tuncay ise ağır yaralandı.

YENER DÖNMEZ / ANKARA
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne canlı bomba saldırısı düzenlendi. Büyükelçilik mensuplarının giriş-çıkış yaptığı 2’nci kapı önünde dün saat 13.30 sıralarında meydana gelen patlama sonucu saldırganla birlikte 1 güvenlik görevlisi hayatını kaybederken, 1 kişi de yaralandı. Patlama ile birlikte büyükelçilik önü adeta savaş alanına dönerken, bölgeye itfaiye ekipleriyle birlikte ambulans sevk edildi. Yaralananlar hastanelere kaldırılırken, geniş güvenlik önlemi alan polis, patlamanın olduğu yerde inceleme yaptı. Saldırının ardından büyükelçilikte görevli ABD’li güvenlik personeli çatıda uzun namlulu silahlarla bekledi. Saldırının ardından bir polis helikopterinin de patlamanın yaşandığı bölgeyi havadan incelediği görüldü. Olay yerinde incelemelerde bulunan Ankara Valisi Aladdin Yüksel, patlamanın Amerikan Büyükelçiliği’nin toprakları içerisinde meydana geldiğini ve patlamada 1 personel ile saldırıyı gerçekleştiren saldırganın öldüğünü belirtti. Yüksel, patlamada 1 kişinin ise yaralandığını söyledi.
RİCCİARDONE POLİSE TEŞEKKÜR ETTİ
Patlama sonrası bir açıklama yapan ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, polislere teşekkür ederek, “ABD Büyükelçiliği’nde bir patlama olmuştur. Gerekli önlemler alınmıştır. Türk emniyet yetkililerine hızlı müdahalesinden dolayı teşekkür ederim” dedi. Ricciardone, bundan sonraki gelişmelere ilişkin olarak iş birliğinin süreceğine dikkat çekerek, terörden bütün dünyanın çektiği ve hem ABD’nin hem de Türkiye’nin ne kadar muzdarip olduğunu söyledi. Saldırıyı kınayan ABD Dışişleri Bakanlığı da, olayın aydınlatılması için Türk polisiyle birlikte çalıştıklarını bildirdi.  ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise, “Türk Hükümeti’ne, basın mensuplarına ve tüm Türk halkına olaya dair gösterdikleri öfke ve bizimle kurdukları dayanışma için teşekkür ederiz” denildi.
Öte yandan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, olay sonrası Tarsus gezisini yarıda keserek, Ankara’ya döndü.
GÜLER: SALDIRGAN ERKEK
Olay yerine gelerek yetkililerden bilgi alan İçişleri Bakanı Muammer Güler, patlamanın personel giriş-çıkışının olduğu nizamiye kapısında meydana geldiğini belirtti. Ön bölümde bulunan özel güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu’nun hayatını kaybettiğini bildiren Güler, daha iç bölümde bulunan 2 güvenlik görevlisinin ise ayakta tedavi edildiğini aktardı. Güler, patlamada ağır yaralanan kişinin de NTV’nin eski muhabiri Didem Tuncay olduğunu ve Numune Hastanesi’nde tedavi altına alındığını ifade etti.
SALDIRGAN DHKP/C ÜYESİ
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne canlı bomba saldırısı yapan saldırganın kimliğinin tespit edildiği öğrenildi. İntihar bombacısının isminin Ecevit Şanlı olduğu ve DHKP/C terör örgütüne mensup olduğu ortaya çıktı. 1997 yılında Harbiye Orduevi’ne yönelik saldırıya katıldığı belirtilen ve terör suçundan daha önce hapis yatan Şanlı’nın, 2002 yılında salıverildiği öğrenildi. İçişleri Bakanı Muammer Güler de, saldırganın yaşadışı sol bir terör örgütü üyesi olduğunu söyledi.
AÇLIK GREVİNE KATILDI
Edinilen bilgilere göre, saldırısını düzenleyen DHKP-C militanı Ecevit Şanlı, 1997 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Harbiye Orduevi’ne lav silahıyla saldırı düzenleyen 7 örgüt üyesi arasında yer aldı ve DGM’de tutuklandı. Şanlı, 2000 yılında F Tipi cezaevlerine karşı pek çok cezaevinde başlatılan açlık grevlerine katıldı. Açlık grevleri başladığında Ümraniye Cezaevi’ndeydi. 19 Aralık Hayata Dönüş Operasyonu’nun ardından Kandıra F Tipi Cezaevi’ne kondu. Açlık grevi eylemlerinin ilk grubunda yer alan Şanlı, 2002 yılında “Wernicke Krosakoff” hastalığı tanısıyla cezaevinden şartlı olarak tahliye edildi. İstanbul Emniyeti’nde 11 Aralık 1997 yılında yapılan açıklamada, Şanlı ile diğer militanların 1995’ten itibaren Avrupa ülkelerinde teorik askeri eğitime alındıkları ve eylemde bulunmaları için Türkiye’ye gönderildikleri bildirildi. Şanlı, daha sonra cezaevlerindeki ölüm oruçlarına katılmış, yapılan açıklamalarda durumunun ağır olduğu ve konuşmakta güçlük çektiği bildirilmişti.
Şanlı’nın 2003’ten bu yana Almanya’da yaşadığı öğrenildi.
Bilindiği gibi; dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 40 DHKP-C’liyi affetmişti.
ERDOĞAN: HUZURUMUZA YÖNELİK BİR SALDIRI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Büyükelçiliği’ne yapılan canlı bomba saldırısını, “Bütün bunların hepsi, ne yazık ki ülkemizin refahına, huzuruna yönelik saldırılardır. Biz bütün bunlara karşı, dik duracağız, diri olacağız, bir olacağız, beraber olacağız ve bunları aşacağız” diye değerlendirdi. Erdoğan, Ambulans Dağıtım Töreni’nde yaptığı konuşmada, başta terör olmak üzere bugün devam eden bazı sorunların sadece ve sadece Türkiye’nin büyümesini engellemeye, ilerlemesini yavaşlatmaya dönük girişimler olduğunu söyledi. Ankara’da ABD Büyükelçiliği’nde canlı bomba saldırısını da örnek gösteren Erdoğan, şöyle devam etti:
İşte bugün (dün) Ankara’daki gelişme… Ankara’da bildiğiniz gibi Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçilik Binasının personel girişine, ne yazık ki bir canlı bomba saldırmak suretiyle orada arzu etmediğimiz bir neticeye vesile oldu. Ve tabii ki bu, terörün uzantıları, başında beri söylediğimiz gibi bu ortak mücadeleyi dünyanın her yerinde birlikte vermemizin gereğini söyledi. Şu anda bütün güvenlik görevlisi arkadaşlarımız orada tetkiklerini, incelemelerini yapıyorlar. Sağlıklı neticeler tam olarak ortaya çıktığında gerekli açıklamalarımızı, başka İç İşleri Bakanım olmak üzere yapacaktır. Şu anda tabii ki bu canlı bomba, kendisi paramparça olmuştur. Bunun yanında özel güvenlik ekibinden orada, bir rivayete göre bir, bir rivayete göre de iki vatandaşımız orada rahmetli olmuştur. Yaralılar da var. Onlara acil şifalar diliyorum. Bütün bunların hepsi, ne yazık ki ülkemizin refahına, huzuruna yönelik saldırılardır. Biz bütün bunlara karşı, dik duracağız, diri olacağız, bir olacağız, beraber olacağız ve bunları aşacağız.”
BÜTÜN BİRİMLERİMİZ DEVREDE
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, “Böyle bir saldırının ülkemizde gerçekleşmiş olması çok üzüntü verici bir gelişmedir. Bütün güvenlik yetkililerimizle birlikte Ankara’daki dış temsilciliklerin güvenliği konusunda her zaman çok büyük hassasiyet gösterilmiştir, bundan sonra da bu hassasiyetimiz sürecek. Suçluların, bu konuda sorumlu olanların yakalanabilmesi için ve konunun aydınlatılması için bütün güvenlik birimlerimiz yoğun çalışma içindeler” dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Haguerse, “Saldırıyı en sert şekilde kınıyorum” açıklamasında bulundu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23