• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Bölge halkı desteklenmeli’

Yeniakit Publisher
2014-06-12 08:27:00 - 2014-06-11 22:49:18
‘Bölge halkı desteklenmeli’

Terör örgütü PKK’nın, Abdullah Öcalan’ın çözüm süreci için devletle yaptığı müzakerelere uymadığını vurgulayan Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, “PKK, Öcalan’ın 2009 yılında AİHM’e gönderdiği 55 sayfalık yol haritası raporuna göre hareket ediyor” dedi. Okur, bölge halkının PKK’ya karşı desteklenmesi gerektiğini de söyledi.

MUHAMMET ERDOĞAN / ANKARA - Gazi Üniversitesi öğretim üyesi, terör uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, çözüm sürecine ilişkin Akit’e çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Terör örgütü PKK’nın, Abdullah Öcalan’ın çözüm süreci için devletle yaptığı müzakerelere uymadığını vurgulayan Doç. Dr. Okur, “PKK, Öcalan’ın 2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderdiği 55 sayfalık yol haritası raporuna göre hareket ediyor” dedi.

“ASLA SİLAH BIRAKMAYACAKLAR”

PKK’nın, Öcalan’ın çözüm süreci için devletle yaptığı müzakerelerde belirlenen yol haritasına değil Apo’nun 2009 yılında AİHM’e yolladığı 55 sayfalık yol haritasına göre hareket ettiğini belirten Okur, “Bu yol haritasının birinci aşamasında yalnızca halkın böyle bir müzakereye hazır hale getirilmesi vardı. İkinci aşamasında da genel af çıkacak. Hakikat komisyonu kurulacak. Ondan sonra PKK silah bırakmayacak, örgüt Türkiye’nin dışına çekilecek. Üçüncü aşamada ise KCK yasallaşacak, bölgeyi idare edecek. O zaman da yine PKK silah bırakmayacak, sadece silah bırakmaya gerek kalmayacak. Yani Öcalan’ın söz konusu bu yol haritasında asla silah bırakılacak denilmiyor. Çünkü uluslar arası sistem PKK’nın silah bırakmasını istemiyor” diye konuştu.

“NEVRUZ’DA DA ‘SİLAH BIRAKIN’ DEMEDİ”

1999’da PKK’nın geri çekildiğini ve Öcalan’ın o dönem örgüte mektup yazdığını hatırlatan Doç. Okur, “O mektuptaki ifadeler, Öcalan’ın Nevruz töreninde okunan mektubundan daha ileri ifadelerdir. 1999’daki mektupta ‘silahlı mücadeleye son verdiğimizi ilan edeceğiz’ deniliyor. Nevruz’da ise ‘silahlı mücadeleden demokrasiye bir kapı aralanıyor’ deniyor. ‘Silahlı mücadele bitti son verdik’ denilmiyor. ‘Silahlar sussun fikirler konuşsun aşamasına geldik. Ama bu mücadele bitti anlamına gelmiyor’ deniliyor. Yani şuan bunların gündeminde asla silah bırakmak yok belki eylemsizlik tavrı var” ifadelerini kullandı.

“KUZEY IRAK GİBİ OLMAK İSTİYORLAR”

Sürecin nereye gittiği konusunda da açıklamalarda bulunan Başkan Okur, “Bunlar yasal bir çerçeve istiyorlar ama onla tatmin olmayacaklar. Örgütün çok net istediği bir şey var. ‘Güneydoğu’yu ben yöneteceğim’ diyor. Bunun için de hem fiziki altyapıyı hazırlıyor hem de buna hukuken devletin cevaz vermesini istiyor. Onun için ‘ben yönetirsem silahı meşrulaştırırsınız’ diyor. Öz savunma gücü silahı elinde tutar bunlar meşru olur. ‘Onun dışında ben hiçbir şeye kanaat gelmem’ diyor. Kuzey Irak gibi bir şey istiyorlar. Zamanı gelince koparıp gidebilecekleri yapının peşindeler. Yani örgüt orada iktidar olmak istiyor” dedi.

“PKK’YA KARŞI BÖLGE HALKININ ARKASINDA DURULMALI”

Devletin yapması gerekenler hakkında da konuşan Okur, “Devlet, bölgedeki kamuoyunu örgütün karşısına dikmeli ve halkın arkasında durmalı. Buradan geri adım atarlarsa bir daha devlet güneydoğuda kendini toparlayamaz. Anaların eylemleri de çok önemli çok değerli. Onlara herkesin destek olması lazım. Türkiyelileştirilmesi lazım. Başka analarla buluşturulması lazım. Örgüt bu şekilde baskı altına alınması lazım” açıklamalarında bulundu.

“GEZİ TİPİ OLAYLARI DİYARBAKIR’A TAŞIYACAKLAR”

PKK’nın çocukları kaçırarak onları şehir savaşına hazırladığını aktaran Okur, “Gezi tipi olayları Diyarbakır’a taşıma niyetindeler. O çocukların arkasında PKK militanları olacak. Çocuklar önde olacağı için vurulabilecekler. Sonra CNN gibi kanallar yayın yapacaklar” diye konuştu.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23