• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

BM: 'hayati tehlike yaratan' casus yazılımlar, özel hayat ve insan haklarına yönelik tehdidi artırıyor

Yeniakit Publisher
2022-09-16 15:20:00 - 2022-09-16 16:22:21
BM: 'hayati tehlike yaratan' casus yazılımlar, özel hayat ve insan haklarına yönelik tehdidi artırıyor

Birleşmiş Milletler (BM), casus yazılımların özel hayat ve insan haklarına yönelik tehdidi artırdığını bildirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Elizabeth Throssell, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, Komiserliğin casus yazılımlarla alakalı raporuna değindi.

Raporun, kişisel elektronik cihazlara erişebilen devlet destekli casus yazılımları incelediğini belirten Throssell, İsrailli bir firmanın geliştirdiği Pegasus yazılımını örnek vererek, "Pegasus gibi yazılımların akıllı telefonları, kullanıcıların faaliyetlerini 24 saat boyunca izleyen bir takip cihazına nasıl dönüştürebildiği gibi örnekler, raporda yer almaktadır." dedi.

Throssell, casus yazılımların terör ve benzeri suçlarla mücadele için kullanılması gerekirken yetkililer tarafından sıkça yasa dışı sebeplerle kullanıldığının raporda tespit edildiğini aktararak, "muhalif görüşlü gazeteci, siyasetçi ve insan hakları savunucularının casus yazılımlarla hedef alındığının" altını çizdi.

Hükümetlerin takip yasalarına dair toplumları bilgilendirmediğini vurgulayan Throssell, "Casus yazılımlar, kuruluş amacından çok kolay saptırılıp farklı amaçlar için kullanılabiliyor." diye konuştu.

Throssell, gelişen dijital teknolojilerin toplumlara birçok fayda getirirken bu teknolojilerin yasa dışı takip ve dinleme için kullanılmasının, insan hakları ve özel hayata yönelik tehdidi giderek artırdığını belirtti.

İnternet ortamında kişisel veri gizliliğinin hiç olmadığı kadar risk altında bulunduğu uyarısını yapan Throssell, "Bu durum karşısında tedbir alınmalı ve derhal harekete geçilmelidir." ifadesini kullandı.

İlginizi çekebilir → Nuh Yılmaz: ASELSAN'dan büyük başarı! Yüzde 72 oranına ulaştık, savunma sanayisinde çok önemli bir adım! → TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → TOKİ başvuru nereye yapılacak: TOKİ başvuru ne zaman son? 2022 TOKİ genç başvuru şartları neler? TOKİ ev tipi seçilebilir mi? → TIKLAYINIZ

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Leyl...

Bunda bir sorun yok.. ZatenGoogle vasitasiyla herkes herkesi dinliyor ve bir sekilde mobilize oldugunda kullandigi Para puanlardan, yer konumlamalarindan, galerisindeki fotolardan nerden ne aliyor veya ne ne yer, ne icer? Ne gibi zevkleri var.. Hepsi zaten takip altinda... Evimizdeki o konusan Siri varya o Herseyi biliyor.. :))))

Uğur

Google zaten bizi Android telefonlarımızdan 24 saat izliyor. Herhalde Apple da öyledir. Diğer devletler izlemesin de sadece Amerika ve Google ve Apple mı izlesin? BM'nin derdi bu mu?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23