• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Bizim Yunus’ asırlardır çölleşen topraklara hayat veriyor

Yeniakit Publisher
2014-06-03 08:47:00 - 2014-06-02 23:37:52
‘Bizim Yunus’ asırlardır çölleşen topraklara hayat veriyor

Sakarya Valiliği Kültür Müdürlüğü ‘Bizim Yunus’ hayranlarını Geyve Ali Fuat Paşa’daki tarihi köprüde buluşturdu. ‘Yunus Emre Şiir Akşamları’nda konuşan Vali Mustafa Büyük, “Yunus Emre, sekiz asırdan beri çölleşen topraklara hayat veriyor” dedi.

KADİR DEMİREL / SAKARYA - Sakarya Valiliği Kültür Müdürlüğü, Yunus Emre hayranlarını Ali Fuat Paşa’daki tarihi köprüde ‘Yunus Emre Şiir Akşamları’ gecesinde buluşturdu.

Cihat Zafer’in yorumlarıyla ve kliplerle Yunus Emre’nin birbirinden ilginç şiirlerinin okunduğu gecede, son valiler kararnamesiyle Adana’ya tayin olan Vali Mustafa Büyük, yaptığı veda konuşmasında izleyicilere duygulu anlar yaşattı.

Selçuklu devletinin sonlarında ve Osmanlı’nın kurulduğu yıllarda yaşayan Yunus Emre’nin, devletimizin ve milletimizin kurucu şairlerinden biri olduğunu belirten Vali Büyük, Yunus Emre’nin asırlardır kendi semasında bir kutup yıldızı olarak durduğunu, Süleyman Çelebi’nin mevlidi gibi, söylediği ilahî ve şiirleriyle yüzyıllardır Anadolu insanını coşturduğunu ifade etti.

‘HANİ YUNUS EMRE Kİ KIYINDA GEZİYORDU’

Kendilerinin de bu coşkuya ortak olduğunu kaydeden Vali Büyük, sözlerin şöyle sürdürdü: “Necip Fazıl Kısakürek ‘Sakarya Destanı’nı, trenle, şu nehrin kıyısından İstanbul-Ankara arası sık sık seyahat yaparken yazmıştır. Üstad, Eskişehir Çifteler’den doğup Sakarya Karasu’da denize dökülen, kaynağından beri geçtiği kıyılarda maveraî uğultularla akan bu suyun sesine kulak vererek;

Hani Yunus Emre ki, kıyında geziyordu;

Hani ardına çil çil kubbeler serpen ordu?

Nerede kardeşlerin, cömert Nil, yeşil Tuna;

Giden şanlı akıncı, ne gün döner yurduna?

şiirini söyler. Bir zamanlar Sakarya kadar yakın ve bizim olan Nil ve Tuna nehirlerini sahiplenerek gündemimize taşır. Necip Fazıl da, Yunus Emre de bin yıla uzanmış ulu bir zincirin en önemli iki halkasıdır. Ahmed Yesevi’den Aşık Paşa’ya, Hacı Bektaş-ı Veli’den Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’ne kadar gönülleri sulayan, bu toprağı mayalayarak ruh veren özel insanlardır. Bizler de Yunus Emre’nin düşüncesini gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz.”

ASIRLARDIR BU TOPRAKLARI MAYALIYOR

Verdiği mesajlarla sekiz asırdan beri bu toprakları mayalayan Yunus Emre’yi diriltici şiirleriyle halkımızla buluşturmaya gayret ediyoruz diyen Vali Büyük, “O ‘gönül sultanı’ bir şairdir. Gönül yıkanları ‘iki cihan bedbahtı’ olarak niteler. Yunus Emre. Öyle ki, ‘Tek bir gönül yıktın ise o kıldığın namaz değil’ der.’ Yunus Emre’nin dili ve düşüncesi sekiz asırdan beri aynen Sakarya nehri gibi canlı bir şekilde akmaya devam ediyor. Çölleşen topraklara hayat, kuruyan dudaklara su bahşediyor. Aynen çağdaşı Mevlânâ gibi” diye konuştu.

MÜSLÜMANLAR ZAMANE YATLI OLDU

Müslümanlar zamâne yatlı oldu,
Helâl yenmez, haram kıymetli oldu.

Okuyan Kur’ân’a kulak tutulmaz,
Şeytanlar semirdi, kuvvetli oldu.

Harâm ile hamir tuttu cihânı,
Fesâd işler eden hürmetli oldu.

Kime kim Tanrı’dan haber verirsen,
Kakır bâşın salar huccetli oldu.

Şagird üstâd ile arbede kılar,
Oğul ata ile izzetli oldu.

Fakirler miskinlikten çekti elin,
Gönüller yıkıban heybetli oldu.

Peygamber yerine geçen hocalar,
Bu halkın başına zahmetli oldu.

Tutulmaz oldu Peygamber hadîsi,
Halâyık cümle Hak’tan utlu oldu.

Yunus, gel âşık isen tövbe et,
Nasûh’a tövbe ucu kutlu oldu.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23