• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bizi anlayın yeter

Yeniakit Publisher
2013-03-09 21:12:00 - 2013-03-09 21:16:36
Bizi anlayın yeter

Sosyal medyada ‘Engelsiz Anneler’ adıyla sayfa açan engelli annesi Suna Kayalı, yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, kamuoyuna ve yetkililere, “Bize acımayın, bizi anlayın” diye haykırdı. Kızının geç teşhis edilen “Serebral Palsi” hastalığı ve ardından

YUNUS DİLMAÇ/ANKARA
Her geçen gün kitle sayısı artan sosyal medyada artık her konuya değinilirken, engelliler ve engelli yakınları, “biz de varız” diyerek sosyal medyayı kendi sorunlarını tartışmak amacıyla bir platform olarak kullanmaya başladılar. Sosyal medyada “Engelsiz Anneler” adlı sayfasıyla binlerce kişiye ulaşan engelli annesi Suna Kayalı, engelli sorunlarını sosyal medyada dile getiriyor. Engelli annesi olmasına rağmen içine kapanmayan Kayalı, yaptığı yazışmalar sonucunda Türkiye’deki bez firmalarına yetişkin engelliler için bez üretme fikrini sunan kişi.
“BU ÇOCUK YÜRÜMÜYOR ALIN EVİNİZE GİDİN”
Üç çocuk annesi olan ve engelli sorunlarına yönelik sosyal medyada diğer engelli yakınlarını aydınlatmaya çalışan engelli annesi Suna Kayalı, kızının geç teşhis edilen ‘Serebral Palsi’ hastalığının ardından doktorların yanlış müdahalesi sonucu bir bacağının kalça eklemine yapışık kaldığını söyledi. Kızının yapılan yanlış operasyonlar sonucunda bir bacağını dizden bükemeyen ve o bacağında bir kaç santim kısalma olduğunu belirten Kayalı, “Doktorlar ‘kızınızın yürümesi mümkün görünmüyor, siz kızınızı alın evinize gidin’ dediler ve bir süre sonra kızımın omurgasının ‘s’ şeklini aldığı ve adının Skolyoz yani omurga eğriliği olan başka bir rahatsızlığı ortaya çıktı” dedi.
“AMELİYAT KARARLARI
DEFALARCA DÜŞÜNÜLMELİ”
Bunca uğraş içinde asla yılmaması gerektiğine inan Kayalı, ‘Bu olaylar başımdan geçerken aklımdaki tek şey Rabia gibi çocukları ve onların annelerini bulup operasyon kararlarını defalarca düşünmelerini önermekti. Gördüğüm herkese anlatmak için sosyal medyayı kullanmak istedim. Ben önüme çıkan tüm engellere rağmen engelsiz kalabilen bir anne olmak istedim ve fıtratım böyle bir isim buldurdu bana’ diye konuştu.
 “İSTİKLAL MARŞI’NI
OKUMAK GİBİ GURUR VERİCİ”
Engelli sorunlarını anlatmanın önemine değinen Kayalı, şunları söyledi:
“Biz anneler için hikâyelerimizi anlatmak ezberlediğimiz İstiklal Marşı’nı okumak gibi gurur verici, aynı zamanda duygu yüklü. Sayfada sorunları üzerine fikir mütalaaları yapıyoruz. Etkinlikler düzenliyoruz. Son etkinliğimiz sivil anayasada engelli hakları ile ilgiliydi ve halen devam ediyor. Özürlü kanunlarında değişmesini veya düzeltilmesini istediğimiz hükümleri belirledik ve bunları Özürlüler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’na bildirip bizim adımıza iletilmesini sağlayacağız”.
“ACINMAK DEĞİL ANLAŞILMAK İSTİYORUZ”
Engelli önyargılarının sadece halk arasında olmadığını devlete bağlı kurumların da yardım ederken engelli ve yakınlarını mağdur ettiğine dikkat çeken Kayalı, “Kızımın fizik tedavi eğitimlerinin devam edebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezi’nde engelli çocukların eğitime uygundur raporunu vermekte. Her yıl raporu yenilemek için başvurulması gerekiyor ve bize her başvuruda bu çocuk yıllardır eğitim alıyor ama hiçbir gelişme göstermemiş diye raporunu kesmeye çalışılmakta. Devlet için ilerleme sadece konuşma yürüme vb. şeylermiş gibi rapor vermekten çekiniyor. Oysaki kızım üç yıl çalıştıktan sonra bas parmağının varlığını ve kullanabileceğini öğrettik. Bizimki iğneyle kuyu kazmak tam manasıyla ama yine de bu büyük bir başarı ve buna yine de rapor verilmiyor” dedi. Türkiye’de engelli vatandaşların birçok mağduriyetinin olduğu gibi engelli yakınlarının da mağduriyetlerini anlatmaya ve onların çözümleri için küçük de olsa bir katkıda bulunmak istediğini belirten Kayalı, “Acınmak değil, anlaşılmak istiyoruz” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23