• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bize Osmanlı’yı unutturdular

Yeniakit Publisher
2014-11-20 07:54:00 - 2014-11-19 22:12:49
Bize Osmanlı’yı unutturdular

Bir zamanlar vatan toprağı olan, 1. Dünya Savaşı yıllarında çekildiğimiz Trablusgarp’ın, kısa bir dönem süren bağımsızlığının yıldönümü çeşitli etkinlikle kutlandı. Programda konuşan Libyalı Tarihçi Ali Jihan, acı bir gerçeği itiraf etti. İslam coğrafyası üzerinde emelleri olan şer şebekelerinin Libyalılara Osmanlı’yı unutturduğunu söyleyen Jihan, “Dış güçlerin çabalarına rağmen Libya halkı Osmanlı’yı ve devamı olan Türkiye’yi tekrar tanımaya başladı.” dedi.

YENİ AKİT / ANKARA - Bir zamanlar vatan toprağı olan, 1. Dünya Savaşı yıllarında çekildiğimiz Trablusgarp’ın, kısa bir dönem süren bağımsızlığının yıldönümü çeşitli etkinlikle kutlandı. Programda konuşan Libyalı Tarihçi Ali Jihan, acı bir gerçeği itiraf etti. İslam coğrafyası üzerinde emelleri olan şer şebekelerinin Libyalılara Osmanlı’yı unutturduğunu söyleyen Jihan, “Dış güçlerin çabalarına rağmen Libya halkı Osmanlı’yı ve devamı olan Türkiye’yi tekrar tanımaya başladı.” dedi.

5 YIL BAĞIMSIZ KALMIŞTI

Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yer alan ancak 1. Dünya Savaşı sırasında terk etmek zorunda kalınan Trablusgarp, 1918 yılında cumhuriyet ilan etmiş, beş yıl süren bu dönemden sonra 1923’te parçalanmıştı. Trablusgarp Cumhuriyeti’nin 97. Yıldönümü, ‘Avrasya Yazarlar Birliği’ ve ‘Tarihdaş Milletler ve Topluluklar Derneği’nin Ankara Milli Kütüphane’de düzenlediği ortak bir sempozyumda anıldı. Sempozyuma Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Tarihdaş Milletler ve Topluluklar Derneği üyeleri, Trablusgarp Cumhuriyeti kurucusu Cumhurbaşkanı Süleyman Baruni’nin, Trablusgarp müdafaasında bulunup orada kalan Nuri Calut Bey’in, Mısrata Türkmen Beyi Ramazan Bey Süveyhli’nin ve Bingazi mebusu Yusuf Şetvan’ın torunlarının yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı.

97 YILLIK KOPUKLUK İÇİN BİZİ AFFEDİN

Sempozyumda konuşan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, “Hoş geldiniz Anadolu’ya, hoş geldiniz Türkiye’ye, hoş geldiniz kendi vatanınıza, hoş geldiniz kendi devletinize” diyerek Trablusgarp’tan gelen katılımcıları selamladı. Ömeroğlu, bizi affedin orada yaşananlardan pek haberdar değiliz fakat burada yaptığımız bu etkinliğin uzun bir aradan sonra tekrar Trablusgarp’ı anma ve anlatmada etkili olacağına inanıyorum” diyerek yapılan programın anlam ve önemine vurguda bulundu. 90 yıldan fazla süren kopukluğun bugün yapılan faaliyetle tekrar düzelip daha sağlam hale geleceğini belirten Ömeroğlu, “Türkiye ile Trablusgarp’ın sevinçlerinin, acılarının ve özlemlerinin bir olduğu o günlere tekrar dönülmesini temenni ediyorum” dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan Libyalı Tarihçi-Akademisyen Ali Jihan ise Osmanlı Devleti ve devamı olan Türkiye ile Trablusgarp’ın ilişkilerine dikkat çekerek, “Burada dünyanın en mübarek şehrinde, dünyaya hükümdarlık yapan merkezde bir araya geliyoruz. Ben bu toplantıda aramızdaki muhabbetin ve sevginin artması için karşılaştığım bütün Libyalıların selamını getirdim. Şu an Libyalılar Osmanlı Devleti’ni hakikaten tam anlamıyla bilmektedir. Dış güçlerin çabalarına rağmen Libya halkı Osmanlı’yı ve devamı olan Türkiye’yi tekrar tanımaya başlamıştır” dedi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23