• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Birinci tercih yerli üretim

Yeniakit Publisher
2014-12-27 08:01:00 - 2014-12-27 08:20:07
Birinci tercih yerli üretim

Türkiye’de üretilmesi mümkün olan eşyaların yurtiçinde üretimi yolunu tercih edeceklerini belirten Zeybekci, “Elektrikli ev aletleri, cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarla ilgili çok yakın süreçte bir sonuç mutlaka ortaya çıkacak” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, tasarım ve ürün geliştirme proje önerileri ile bakanlığa müracaat eden şirketlerin de desteklendiğine dikkati çekerek, “İstihdam edecekleri tasarımcı, modelist ve mühendislerin brüt maaşları projeleri boyunca 1 milyon dolara kadar, alet, teçhizat, malzeme ve yazılım giderleri 250 bin dolara kadar, seyahat ve web sitesi üyeliğine ilişkin giderleri ise 150 bin dolara kadar olmak üzere proje bazında yüzde 50 desteklenecek” dedi.

İTHALATI FRENLEMELİYİZ

Zeybekci düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de üretilen veya üretilmesi mümkün olan eşyaların ithalatının azaltılarak içeride üretimin korunması yolunu tercih edeceklerini belirterek, “Elektrikli ev aletleri, el aletleri, cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarla ilgili çok yakın süreçte bir sonuç mutlaka ortaya çıkacaktır” dedi. Zeybekci, yeni bir destek programı üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatının doğrudan desteği ile ilgili başlattığımız bir program, da 3,5 milyar dolarlık destek programı son noktaya geldi. Birkaç haftalık bir sürede uygulamaya girecek” diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye, ilk defa yurt dışında 5 bin dönümlük alanda kurulacak sadece Türk firmalarının yer alacağı serbest bölgeyle ilgili anlaşma yaptı, teknik çalışmalar sürüyor” dedi. 

Zeybekci ayrıca gümrük vergilerinde yaptıkları ayarlamalarla başta gıda maddeleri olmak üzere spekülatif hareketlerle fiyatlarda meydana gelen ani dalgalanmaların tüketicilere verdiği zararları engellediklerini söyledi. 

2014’te teşvik kararlarımızda değişiklikler yaptıklarını hatırlatan Zeybekci,  Türkiye’nin yıl sonu itibariyle yüzde 3,3 oranında büyüyeceğini kaydetti. Zeybekci, 4 eski bakanla ilgili Meclis soruşturması hakkında, hiç kimsenin hukuktan kaçmaması ve hukukun sonuçlarına razı gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HEDEFTEN AYRILMADIK

2023 hedeflerine ulaşma hedefinden asla ayrılmadıklarını dile getiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmek için ihracat yapısının yeniden dönüşmesi gerektiğini anlattı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23