• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Binali Yıldırım: '2019'da milli uydumuz hazır'

Yeniakit Publisher
2015-12-12 02:39:00 -
Binali Yıldırım: '2019'da milli uydumuz hazır'

Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri'nin açılış töreninde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı önemli açıklamalarda bulundu

Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT etkinliği, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) stratejik ortaklığında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

Açılışta, dünyada ilk kez halka açık, 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B uydusundan ilk yayın yapıldı. İstanbul’da yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan TAI Uydu Test Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirildi.

MÜSİAD ve TÜRKSAT işbirliği ile 1 milyar doları aşan Türkiye uydu piyasasına yerli ekosistemin arandığı etkinliğin ilk gününde %100 yerlilik hedeflenen 6-A uydusunun geleceği, 4.5 G uygulamaları ve 5G vizyonu, KA Band ve uydu internetinin konumlandırılması gibi birçok önemli konu tartışılacak etkinliğin açılışında Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri'nin açılış töreninde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu.
* Dünya'ya baktığımızda 200 yıllık geçmişi olan firmaların küçüldüğünü ama 15 yıllık firmaların birçok ülkenin üzerine çıktığını görüyoruz. Gelecek teknolojide, akıl terinde, farklılık oluşturmakta.
* Doğalgazımız, doğal kaynaklarımız, petrolümüz yok. Genç nüfusumuz var, işadamlarımız var. Bundan sonra yeni alanlara ve yeni sektörlere daha fazla katkı sağlamalıyız.
* Milli uydu geliştirmek için adım atalım dedik ve Fransa'ya gönderdik uydu imalatı, uzay konularıyla ilgili gerekli bilgi ve donanımı aldılar. Daha sonra o arkadaşlarımız Türkiye'de o çalışmaları devam ettirdiler.
* 2010 yılında tekrar kapasite ihtiyacı doğdu. Yeni uyduları devreye alma mecburiyeti doğdu. Bunun üzerine 4A ve 4B için bu sefer Japonya'yla işbirliğine gittik.
* Bu sefer arkadaşlarımız sadece eğitim amaçlı değil, üretim kısmına da katılmaya başladı. Milli uyduyla ilgili çalışmalar bir noktaya geldi.
* Ben görevden ayrılmadan önce TÜBİTAK'la bir çalışmasını gerçekleştirdik. TÜBİTAK bu uyduyu 600 milyon TL gibi bir bedelle yapacak. İşbirliğiyle proje imzalanması 2014 sonuna doğru gerçekleştirmiş oldu. Bundan sonra yapılacak iş 6A uydumuzun tamamen yerli imkanlar olabildiğince yapılması için altyapı var.
* İnşallah 2019 sonu itibariyle bu uydumuzu imal edeceğiz ve uzaydaki yerine göndereceğiz. Şimdi sayın bakanımızdan talebim var. 2019 sonu geç bir tarih 2019 başına çekmemiz gerekiyor. Anlaştık, 2019 başı. Biraz fazla çalışacağız.
* Uydu ihtiyacı da devam ediyor. Bilgi iletişim ışık hızıyla gelişiyor. 60-70 TV varken 600'e ulaştık. Yeni uydulara ihtiyaç var. Yeni yılın ilk yarısında 5A ve 5B yapımı için çalışmalar başlatacağız. Bizim yerli uydu için de ciddi bir etki olacak.
* Merak edenler olabilir 1A, 2A gibi üniversite soru şıkkı gibi derseniz bu uydulardan biri mesela 2A düşünce 3'e gitmemiş 2B denmiş biz de aynı usülle devam etti. 6A milli olacak.
* E-devletten 25 milyon üzerinde vatandaşımız işlem yapıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23