• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bin 500 kişiye istihdam sağlayacak 5 fabrika üretime başladı!

Yeniakit Publisher
2024-05-18 14:02:00 -
Bin 500 kişiye istihdam sağlayacak 5 fabrika üretime başladı!

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında gençlerin kişisel ve sosyal gelişimini desteklemek ve istihdam edilebilirliğini sağlamak amacıyla uygulanmaya başlanan “Çalışan ve Üreten Gençler Programı” çerçevesinde hayata geçirilen “Bismil İstihdam Odaklı Kapasite Geliştirme Projesi” ile kurulan 5 tekstil fabrikası dünya markalarına üretim yapıyor.

Toplam bin 500 kişiye istihdam sağlaması hedeflenen fabrikalar, ilçede bölgenin önemli tekstil üretim merkezlerinden biri haline getirecek. Proje ile bir yandan orta ve büyük ölçekli hazır giyim yatırımları için gerekli altyapı oluşurken, diğer yandan büyükşehirlere göç etmek zorunda kalan kadınların ve gençlerin ilçede iş yaşamına katılımı sağlandı.

Tekstilci Mehmet Avşar, 16 bin 500 metrekare üzerinde 5 fabrika kurulduğunu, 2022 yılında temeller atıldığını söyledi. Şu an da 5 üreticinin de faaliyette geçmiş durumda olduğunu belirten Avşar, her fabrikada şu an 150 kişi istihdam edilmiş durumda olduğunu ifade etti.

“Kalifiye eleman bulmakta zorluk yaşıyoruz”

Her fabrikanın 250-300 kişi istihdam etme hedefi olduğunu aktaran Avşar, “Bismil’e katkısı çok iyi oldu. Şimdiye kadar merdiven altı mantığıyla çalışma profilimiz vardı. Şu an uluslararası markalara çalışacak seviyeye geldik. Şu an da onların hazırlığını yapmakla zamanımız geçiyor. Personel sıkıntımız var, bulmakta zorluk yaşıyoruz. Merdiven altılarla birlikte 60’a yakın atölye var. Kalifiye eleman bulmakta zorluk yaşıyoruz. Yeni aldığımız kararla birlikte kalifiyesiz eleman alıp eğitip o şekilde sektöre kazandırmak. Ancak bu şekilde sıkıntılarımızı gideririz, öyle bir düşüncemiz var” dedi.

Bütün sosyal hakların mevcut olduğunu dile getiren Avşar, “Asgari ücreti, sigortası, yıllık izni, yıllık tazminatı her şey mevcut. Ağırlıklı olarak tişört tarzı, sweat tarzı, kapüşonlu tarzı ürünler dikmeye çalışıyoruz. Bu proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle oluştu. Bu projenin takibi ve fedakarlığında Karacadağ Kalkındırma Ajansı’nın emekleri çok. Bundan dolayı çok teşekkür ediyorum. Diyarbakır Valiliğine teşekkür ediyorum. En sıkıntılı anımızda yanımızda oldukları için” diye konuştu.

Personel Hülya Fidan (20), işe başlamadan önce okuduğunu belirterek, “Burası açıldığı zaman başladım. Bismil ve kadınlar için ekonomik özgürlük. Bismil, iş anlamında biraz yetersiz bir yer. Bu tarz yerler bizim için çalışma imkanı sağlıyor. Hem ayaklarım üzerinde duruyorum, hem de aileme destek olmak için buradayım” diye konuştu.

Serhat Yalçın (21) ise sigortalarının yattığını, hiçbir sıkıntıları olmadığını kaydetti. Maaşlarının düzgün, ne aldıklarının belli olduğunu söyleyen Yalçın, “Batıya gitmemdense burada çalışmam daha iyi oluyor. En azından ailem ile birlikteyim. Burada aldığım maaşımızı daha iyi, daha güzel bir şekilde kullanıyorum. Batıya gittiğimde herhangi bir şey yapamam, orada kullanırım, aileme bir destek veremem” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Deniz han

Birazda ekonomiden konuşalım çırak kalifiye eleman usta vs bulamayan işletmeler var duyuyoruz önce meslek lisesi programı guclendirilmeli örnek tekstil fabrikanın makine dizaynı yetiştirecek meslek okulları çoğaltılması gerek fabrikalar da bu meslek okularina destek vermeli yahu çocuk staj görüyor bari asgarî ücret verilmeli sigortası başlamalı ogrenciyi orda tutmalı beyinleri neyse üniversitelerin açılması güzel lakin ihtiyaç oranı kadar kadro verilmeli örneğin öğretmen olarak mezun oluyor bekliyor atama sayısı sinirlanmali mezun olunca ataması olmalı meslek liseleri ağırlıklı iş yaşamı destekleme yapmalıyız tarım sanayi Güzel Sanatlar liman gemicilik işleri savunma sanayii buralara adam yetiştirme odaklı olmalıyız şimdi sosyal medyada öğretmen atamaları bekleyen kesim var onlarada web sitesi kurulup belirli ücret karşılığı öğrencilere ders verebilir veliler web sayfasına üye olacak çocuklari için ücreti yatırıp atanması olmayan gençlere iş imkanı doğar proje üretmek zorundayız mesala zengin ile fakir kesim var orta kesim guclendirilmeli ortada ki çark güçlü olmalı ki ekonomi dönsün yaz yaz proje düşünüyoruz amaç ne ülkeyi ayakta tutmak güçlü kılmak agaaaam bu işlere de el atıyor diyeceksin su hal yasası ne oldu üreten ile üretici satan ile alıcı dengesi kurulmalı su bizim esnaf başı çıkar konuşur yahu senin projen var mı Palandöken var mı yok mu yoksa sussss sendikalar sivil toplum ekonomi yargı ortak akılla sorunların üstesinden gelir enflasyon durumu bile ortak mücadele ile çözülür bence reis ekonomi kurulu oluşturmalı büyük profesörlerimiz var sanayiciler var biz burda bunu niye söyledik ayağa kalkmak gerek dünyada türk gücü olmalı bu yeterli mi yoooo ülkelerin ekonomisini iyi okumak gerekir ne üretiyor ne uretemiyor bilmek gerek ki mali satalım ticaret yolları turizm vs say say bitmiyor bunu iyi organize etmek zorundayız ahhhh gençler bazılarını görüyorum evde oturup video izliyor yahu fatih seni yaşında İstanbul u aldı diyor abi ne iş yapcam şirket kur internet üzerinden satış yap abi diyorlar param yok yahu herşey para değil ki nadil olacak başkasının mallarını aranızda sözleşme yaparak satarsın adama kârdan pay alırsın diyoruz haaaaa diyor gençler paran yoksa aklın var adamın avize dükkanı var dedik ki senin mallarını internet üzerinden satarsam kar verir misiniz ne demek dedi yeter ki sat şak satıldı al ücretini dedi ne güzel fikir değil mi rızkın çoğu nerde ticaret te

Çetinkaya

Harika bir yatırım fakat ise alınan adamlardan bir kısmı PKK ya yardım yaparsa kendi ayamıza sıkmış oluruz Çalışanlar iyice araştırılıp öyle ise alınmalı
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23