• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bıçak kemiğe dayandı

Yeniakit Publisher
2013-07-15 22:48:48 - 2013-07-15 21:49:05
Bıçak kemiğe dayandı

Taksim, Beyoğlu ve Talimhane esnafı isyanda!.. Gezi provokatörlerinin hem işyerlerine zarar verip, hem kendilerini tehdit ettiğini belirten esnaf, “İdeoloji uğruna insanların ekmekleri ile oynamasınlar. Yeter artık, bıçak kemiğe dayandı” dediler...

ŞUAYİP ALABAY/ İSTANBUL
MUHAMMED ERDOĞAN/ANKARA
Geçtiğimiz cumartesi günü Sabri Çelebi’den dolayı hedef gösterilen Talimhane esnafı adına açıklamada bulunan Bedir Turizm’in sahibi Mustafa Kırk, esnafın bunaldığını belirterek, “Biz onlar gibi zorba değiliz. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve polis yakanlar, yıkanlar, esnafa zarar verenler hakkında işlem yapacaktır. Ama onlar da bilsinler ki, bıçak kemiğe dayandı ve insanlar bunaldı artık” dedi.
“GEZİCİLER İDEOLOJİ İÇİN
KİMSENİN EKMEĞİYLE OYNAMASIN”
25 yıldır turizmle uğraştığını ifade eden Mustafa Kırk, “Biz Türkiye’ye Ortadoğu’dan turist getiriyoruz. Ben bu AK Parti’den önceki süreçleri de gördüm. 2002’den sonra gözle görülür bir gelişme oldu. İstikrarla birlikte ben acentede 25 kişi istihdam ediyorum. Bununla birlikte yılda 80 bin turist getiriyorum ülkemize. Katma değer olarak 20 milyon lira ciro yapıyorum. 2002’den önce ofisimde 2 kişi ile çalışıyordum. O zamanlar iş yoktu. 2 ay çalışırdım, 10 ay yatardım. Şimdi ben meseleye ideolojik bakmıyorum. Ben yaşayarak öğrenmişim. Bir hareketlenme var, bir şeyler var ki bizde somut elle tutulur, gözle görülür bir şekilde kazanabiliyoruz. İnsanlar ideolojileri uğruna başka insanların ekmeğiyle oynamasın. Hoşnut olmayabilirsin ama bu benim ekmeğimle oynayacağın anlamına gelmez” diye konuştu.
“ÖNCE 8 BİN TURİST GELİYORDU,
ŞİMDİ İSE 2 BİN 500 KİŞİ”
Esnaf olarak ‘İyiye iyi, kötüye kötü’ dediklerinin altını çizen Kırk, “Ben senin ideolojilerini tatmin etmek için siyaha nasıl beyaz derim. Biz bu eylemciler gelinceye dek işinde gücünde, mutlu mesut insanlardık. Biz bir aydır ki ben olaylar çıktığında Bosna Hersek’te idim, geldik ve bu eylemcileri gördük. Şimdi burada ağaçmış, çevreymiş zaten biz bunlara en baştan beri inanmamıştık. İdeolojik ve marjinal gruplardan oluşan kişiler bunlar. Biz bunların finanse edildiğini gördük ve ortaya çıktı zaten. 1-2 gün sürer diye göz yumuldu ama bitmek bilmiyor. Olaylar hemen hemen 1 ay devam etti. Ben geçen sene haziran ayında turist olarak 8 bin kişi getirdim. Bu sene bu olayların ardından 2 bin 500 kişi getirebildim ancak” şeklinde konuştu.  
“ESNAF ZARAR ETTİ,
BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”
Demokratikleşme, hak, hukuktan bahseden kişilerin gözlerinin önünde polisi dövmeye başladığını aktaran Kırk, “Sonra da polisi öcü yaptılar. Bunların bu hale gelmesinin nedenlerinden biri siyasilerdir. Polisin üzerine giden siyasiler küfrederek, saldırarak vatandaşın polise saldırmasında öncülük ediyor. Biz esnaf olarak Mısır’dakine benzer bir tabloyu burada gördük. Eylemcilere para dağıtıldığına şahit olduk. Yabancı uyruklu kişiler tarafından paralar dağıtıldı. Benim ülkemde bu kişilerin ne işi var? Sen kendi ideolojini tatmin edeceksin diye bana zarar veriyorsun. Ben ekmeğimin peşinde koşarken orada dahi oturmayan ve belki hayatında ilk defa gelmiş kişiler ortalığı yakıp yıkarak, benim malıma, canıma kastedecek ve ben onu daha fazla yıkması için himaye mi edeceğim? Hangi mantık alıyor bunu? Alınmadıkları zaman da mimliyorlar. Biz onlar gibi zorba değiliz. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve polis yakanlar, yıkanlar, esnafa zarar verenler hakkında işlem yapacaktır. Ekmeğimin peşinde koşarken bana bir şey olursa şehit olurum. Ama onlar da bilsinler ki, bıçak kemiğe dayandı ve insanlar bunaldı artık” dedi.
ESNAFTAN KARTEL MEDYASINA TEPKİ
Gezi Parkı olayları nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan esnaf, bu tabloda kartel medyasının da büyük pay sahibi olduğunu düşünüyor. Evlerine ekmek götüremedikleri için eylemcilere gösterdikleri tepkinin basın tarafından taraflı aktarıldığını vurgulayan esnaf temsilcileri, “Malum medya, eylemcilere destek veriyor, onları haklı çıkarmak için bize yapılanları görmezden geliyor” diyor.  
Esnafın yok olmasının ön önemli sebebinin Türkiye’de yaygınlaşan AVM’ler olduğunun altını çizen Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, “Medyaya yansıdığının aksine, Taksim’de AVM yapılmasına karşı başlatılan eylemlere esnaf ilk başta destek verdi. Ancak olayların zamanla farklı yerlere kayması ve eylemcilerin asıl meselelerinin anlaşılmasından sonra esnaf eylemlerden desteğini çekti. Eylemciler, kamu mallarına zarar verdiği gibi esnafa da büyük zararlar verdi. Tabii doğal olarak esnafın olaylara tepkisi de oldu. Çünkü esnaf evine ekmek götüremiyor, dükkân kirasını ödeyemiyor. Esnafında bir sabır sınırı var sonuçta” dedi.
“EYLEME DESTEK VEREN
MEDYA ESNAFI GÖRMÜYOR”
Basın camiasının yaşanan olaylarda gerçekleri aktarmadığını vurgulayan Çelikus, “Burada en çok mağdur edilen esnaftır ancak eylemlere destek veren malum medya kuruluşları gelişen olaylarda eylemcileri haklı göstermek için bu durumu görmezden geliyor. Malum medyanın bu taraflı tavrını olayların başından beri gördük. Fakat üzüldüğümüz nokta, müspet basınım diye geçinenler de bizim mağduriyetimizi görmüyor. Malum medyayı biliyoruz da müspet medya neden bize yapılan haksızlığını üzerine neden gitmiyor? Bu konu hakkında ilk defa Akit beni aradı. Biz Akit’i gerçek müspet basın diye biliyoruz ve bizi yanıltmadınız” ifadelerini kullandı.
TAKSİCİLER: BİZİ HEP
HAKSIZ GÖSTERİYORLAR
Gezi Parkı Olayları sırasında en çok zarar gören taksiciler de aynı şekilde eylemcilerden ve basından şikâyetçi oldu. İstanbul’da faaliyet gösteren Birleşik Taksiciler Derneği’nin Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Aykan en başından bu yana olaylara destek vermediklerini belirterek, “Taksim civarında faaliyet gösteren onlarca otel var ve buralarda kalan binlerce turist var. Bunun yanında Taksim’i gezen milyonlarca turist var. Olaylar sırasında buralardan hiç yolcu alamadık. Zararımız büyük. Bizler çoluk çocuğumuzu aç bırakmamak için para kazanmak zorundayız. Taksiciler ve esnaflar, 1 ay veya 1 buçuk ay iş yapmazsa ne yiyecek ne içecek? Ekmek parası kazanamadığı için sinirlerine hâkim olamayan esnaf ve taksiciler eylemcilerle tartışıyor. Ancak her zaman olduğu gibi basın yine bizi haksız, eylemcileri haklı gösteriyor. Bizim mağduriyetimizi gösteren medya kuruluşu ne yazık ki yok” şeklinde konuştu.

Esnaflardan ‘eylemler
bitsin’ çağrısı
Sokak olaylarından mağdur olan esnaflar adına açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Kadir Akgül, esnafın 35 gündür siftah yapamadığını söyledi. Akgül, “TESKOMB üyesi 1 milyon 500 bin esnaf ve sanatkarlar olarak, esnaflar mağdur olmasın, sokaklarımız, caddelerimiz, eski huzuruna kavuşsun; esnafın yüzü gülsün, esenliğimiz yerine gelsin” dedi. İlgililerin esnafın sesini duymasını isteyen Akgül, “Mübarek Ramazan ayı ile birlikte kentlerimiz ve hayatımız normalleşsin” ifadelerini kullandı.
Gezi olaylarıyla başlayan gerilimin sokaklara taşması, en çok eylem yapılan alanlardaki esnafı vurdu. Mağdur olan esnaflar adına Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği, basın açıklaması yaptı. Galatasaray Lisesi önünde yapılan açıklamayı, mağdur esnaflar adına Kadir Akgül okudu. Esnafların Türkiye’ye büyük hizmetlerinin olduğunu belirten Akgül, “Bizler binlerce yıldır, her yıl kapımızı besmele ile hak için, hizmet için, bereket için ülkemize, devletimize, milletimize, komşumuza zeval gelmesin diye dua ederek açarız. Bu anlayışla Gezi Parkı gösterileri olarak adlandırılan eylemler sırasında uğradığımız bütün haksızlıklara, fiziki saldırılara, kapı ve pencerelerimizin kırılmasına rağmen sükunetimizi koruduk. Yaralanan, hayatını kaybeden her bir can yüreğimizi binlerce kez dağladı. Geldiğimiz noktada Türkiye’de pek çok kent meydanının çevresindeki ticaret sekteye uğradı. Gösteriler nedeniyle en ağır kayıpları esnaf ve sanatkarlar veriyor. Özellikle yaz dönemi gelir beklentilerimizin hepsi boşa çıktı. Yerli ve yabancı turistler semtimize uğramaz oldu. Ürünlerimiz tezgahta çürüyor. Mallarımız stoklarda bekliyor. Müşterilerimiz kaçıyor. Çoğu gün satış yapamadan kepenklerini kapatan esnaf kardeşlerimiz var. Anne babalar haklı olarak kaygılılar. Caddelere, meydanlara çocuklarını göndermiyor, alışverişe gelmiyorlar. Sonuç olarak her gün bambaşka bir gerekçe ile düzenlenen artık amacını ve hedefini anlamadığımız iş yerlerimizin bahçesinde hatta içinde yapılan gösteriler taşkınlıklar sabrımızı tüketmektedir” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda soruları cevaplandıran Akgül, esnafın toplam zararını açıklamadı. Akgül, “Esnaf ve sanatkar 35 gündür siftah yapamıyor. Artık yeter demenin zamanı geldi” diyerek alandan ayrıldı.
UMUTLAR BAYRAMA KALDI
Beyoğlu ve Taksim’in, çiçekçi, lokantacı, ayakkabıcı, tatlıcı ve Yabancı Dil Merkezi işletmecilerinden oluşan esnaf grubu ise; “İnsanlar Beyoğlu’na girmeye korkuyor. İnşallah tez zamanda olaylar durulur. Bu mübarek günlerde huzur gelir ve herkes ekmeğini yeniden kazanır” açıklamasında bulundular. Esnaflar, 1.5 aydır maddi zarara uğradıklarını ve borçlarını, kiralarını ödeyemez duruma geldiklerini belirterek, “Yeter artık bu olaylar bitsin. Bundan sonraki tek umudumuz bayram hareketliliği” dediler.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23