• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Batı’nın tıyneti bu

Yeniakit Publisher
2013-08-18 21:27:27 - 2013-08-18 21:27:54
Batı’nın tıyneti bu

Türkiye’deki Gezi Parkı eylemlerinde polisin sıktığı tazyikli suya tepki gösteren ikiyüzlü Batı ülkeleri, sahtekâr demokratlar ve yüzsüz çevreciler; Mısır’da binlerce insanın katledilmesine seyirci kaldı, hatta katliama destek verdi...

KENAN KIRAN / İSTANBUL
Taksim Gezi Parkı’nda 3 ağacın söküldüğü iddiasıyla başlayan olaylarda Türkiye’yi kınayan Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AP), Amerika ve Almanya’nın Mısır’daki askeri darbeyi desteklemesi, 4 bine yakın Müslümanın katledilmesine suskun kalması “Bunların tıynetleri işte bu” dedirtti.
Gezi eylemlerinde ortalığı yakıp yıkan çapulcular yerine polisi eleştiren Birleşmiş Milletler (BM), Gezi Parkı protestolarına ilişkin AK Parti Hükümeti’ni eleştiren tasarıyı onaylayan Avrupa Parlamentosu (AP), ABD Senatosu’nda Gezi Parkı içerikli bir oturum düzenleyen ve Türkiye’yi eleştiren ABD’li yetkililer, “Gezi olaylarında dehşete düştüm” diyen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve birçok Avrupa ülkesi; Mısır’daki darbeyi destekledi ve Mısırlı Müslümanların katledilmesi için oturum dahi açmadı.
İŞTE O AÇIKLAMALAR
Gezi Parkı’nda üç ağacın sökülmesini bahane ederek 589 aracı yakan, 409 binayı tahrip eden Gezi çapulcularına destek veren kuruluş ve ülkeler şöyle:
Birleşmiş Milletler (BM) Komiseri Navi Pillay, İstanbul’daki Gezi Parkı eylemlerinde orantısız şiddet uygulayan güvenlik güçlerinin cezalandırılması gerektiğini söyledi. Türk hükümetine, polisin aşırı güç uygulamasını sona erdirmesi çağrısında bulunan Pillay, güvenlik güçlerinin kabul edilmiş insan hakları normlarına uyması sorumluluğunun hükümette olduğunu hatırlattı.
Pillay; hükümete, “Yetkililer açısında protestoları bastırmak için ilk başta uygulanan ve yaralanmalara yol açan aşırı müdahalenin hâlâ sorunun büyük bir parçası olduğunu fark etmesi önemlidir” diye seslendi.
Avrupa Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanmamaya özen göstermesi gerektiği” belirtildi.
AP: GÜL ERDOĞAN’A HADDİNİ BİLDİRMELİ
Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’deki Gezi Parkı protestolarına yapılan sert müdahalenin eleştirildiği bir tasarıyı onayladı.
AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başbakan Erdoğan’ı Gezi Parkı projesinden vazgeçirmesi gerektiğini söyledi ve “Gül Erdoğan’a haddini bildirmeli” değerlendirimesinde bulundu. Swoboda, Türkiye ile müzakerelerin ertelenebileceğini savundu.
ABD: KAYGILIYIZ
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry: “(Gezi olaylarında) Polis tarafından aşırı güç kullanımına dair haberlerden kaygılıyız. ABD, barışçıl protesto hakkı dahil, ifade ve toplanma özgürlüklerine tam destek vermektedir, çünkü bu, tüm demokrasiler için esastır”.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki: “İstanbul Gezi Parkı’nda polisin protestoculara müdahalesiyle yaralanan kişi sayısından kaygılıyız”.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Amerikalı mevkidaşı John Kerry’nin Gezi Olayları üzerine yaptıkları gergin telefon konuşması değerlendirdi ve “Kaygılar varsa bunları söylemekten çekinmezler. Son birkaç gündür de polis şiddeti konusunda kaygılarımız vardı” dedi.
ABD SENATOSU’NDA OTURUM DÜZENLENDİ
ABD Senatosu’nda Dış İlişkiler Komitesi Avrupa İşleri Alt Komitesi’nde, Gezi Parkı içerikli bir oturum düzenlendi. Senatör Chris Murphy, “Türkiye’nin şu anda, laik gelenekleriyle dini özgürlükler arasında, bölgedeki çıkarlarını takip etmekle, aynı zamanda demokratik Türk değerlerini savunma noktasında nasıl bir denge kurulacağı meselesiyle yüz yüze” dedi.
BÜYÜKELÇİDEN GEZİCİLERE DESTEK
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili, “Siz bu hassas sorunları tartışırken, biz arkadaş ve müttefikiniz olarak Türkiye’nin ve demokrasisinin yanında duruyor ve tüm Türk vatandaşlarının ifade özgürlüğü ile barışçıl şekilde bir araya gelmelerini destekliyoruz” dedi.
MERKEL: DEHŞETE DÜŞTÜM
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul’daki Gezi olaylarında polisin müdahalesini eleştirdi ve “Açık konuşmalıyım ki, yaşananlar karşısında birçok insan gibi ben de dehşete düştüm” dedi.
FRANSA: TÜRKİYE ÖLÇÜLÜ OLMALI
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa’nın Türk hükümetini bir kez daha olayları yatıştırmaya ve ölçülü olmaya çağırdığını söyledi. Fransız diplomasi şefi, “Olayları demokratik şekilde yatıştırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
MISIR’DAKİ DARBEYİ VE
KATLİAMI GÖRMEZDEN GELDİLER
Gezi eylemlerinde çapulcuları destekleyen ve Türk Hükümetini eleştiren kuruluş ve ülkeler, Mısır’daki katliamı görmezden geldi ve darbeyi destekledi. İşte o açıklamalar:
ABD Başkanı Barack Obama, yayınladığı bir bildiriyle Mısır’da olanlardan endişesini dile getirirken, durumu “darbe” olarak nitelendirmedi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry: “Milyonlar ve milyonlarca insan tarafından ordunun müdahale etmesi istendi. Hepsi şiddet ve kaosun içine düşülmesinden korkuyordu. Ordu el koymadı, en azından mevcut olgulara baktığımızda şu an olan bu değil. Ülkeyi yönetmek için sivil bir hükümet var. Aslında onlar demokrasiyi tekrar inşa ediyorlar.”
Rusya Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov: “Mursi’nin devrilmesi demokrasinin Batı dünyası dışında her derde deva olmadığını ortaya koydu.”
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague: “Askeri müdahaleyi hiçbir şekilde desteklemiyoruz, ancak Mısır halkının taleplerine saygılıyız. İleriye bakmak durumundayız. Hızla demokratik sürece geri dönülmeli.”
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun: “Bir ülkede ordunun devlet işlerine müdahalesi endişe verici. Mısır’da sivil yönetimin bir an önce sağlanmasını umuyoruz.”
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton: “Tüm taraflara özgür ve adil başkanlık ve parlamenter seçimler ile hızla demokratik sürece dönüş çağrısı yapıyoruz.”
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23