• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başçı: Dövizde yükselen tansiyonu düşürebiliriz

Yeniakit Publisher
2013-05-31 20:26:00 - 2013-05-31 20:26:59
Başçı: Dövizde yükselen tansiyonu düşürebiliriz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, “Eğer ilave bir tedbir almak gerekirse önümüzdeki hafta, döviz piyasasındaki yükselen tansiyonu düşürmek için ilave tedbirler de alabiliriz” dedi.

İSTANBUL -  Uluslararası Finans Kongresi 2013 toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başçı, konferansta yapacağı sunumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başçı, “Sunumun başlığı finansal istikrarın değeri. Fakat öncelikle fiyat istikrarının değeriyle sunuma başlıyoruz. Enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi, büyümenin önündeki en önemli engellerden birini ortadan kaldırmıştır. İlk tespitimiz bu. İkinci değerlendirmemiz; önümüzdeki dönemde enflasyonun yüzde 5 düzeyine düşmesi, fiyat istikrarı açısından da ilave faydalar sağlayacaktır. Üçüncü değerlendirmemiz; çok araçlı para politikası, kredilerdeki ve döviz kurlarındaki dalgalanmaları yumuşatarak, finansal istikrara önemli ölçüde katkı yapmaktadır. Son cümlemiz de likidite politikası. Hem kredilerde hem de döviz kurları üzerinde en etkili araçlardan bir tanesidir. Özet olarak vereceğimiz mesajlar bunlardır” diye konuştu.
“Sepet kurda 2,18’leri gördüğümüz şu günlerde Merkez Bankası’nın TL’deki değer kaybına karşı nasıl bir olası hareket etmesi düşünülüyor?” şeklindeki sorular üzerine Başçı, gelecek hafta iki önemli verinin yayınlanacağını belirterek, bunlardan ilkinin pazartesi açıklanacak enflasyon verisi olduğunu söyledi.
Başçı, şunları kaydetti: “O açıklandıktan sonra da bu enflasyon verisi kullanılarak, reel efektif döviz kur endeksi hesaplanıyor. O veri de salı günü yayınlanacak. Orada enflasyon verisi piyasa beklentilerinden biraz daha iyi. Bizim beklentilerimize yakın olduğunu tahmin ediyoruz. Reel efektif döviz kuru endeksinin de, bizim sürekli atıfta bulunduğumuz 120 referans değerinden oldukça uzaklaştığını ve o anlamda aşırı değerli noktasından uzak olduğunu şu anda söyleyebiliriz. Bunu zaten herkes, hesap kitap yapanlar, hesaplayabiliyorlar. Dolayısıyla bu iki tane veri büyük ölçüde döviz piyasasını da rahatlatacak veriler olacaktır diye tahmin ediyoruz.”  Dün ve bugün likidite politikasında biraz daha sıkı bir duruma geçtiklerini vurgulayan Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer ilave bir tedbir almak gerekirse önümüzdeki hafta, döviz piyasasındaki yükselen tansiyonu düşürmek için ilave tedbirler de alabiliriz.”
Faiz koridorunda alt ve üst bantta indirimde referans değerleri hakkında değerlendirme yapan Başçı, “Kredilerle ilgili olan şu an referans değerinin üzerinde, kredi büyümesi oldukça hızlı gidiyor. Dolayısıyla krediler açısından iyi zamanlarda olduğumuzu gösteriyor. Hem kredilerdeki aşırı hızlı gidişi yavaşlatmak, aynı zamanda da döviz kurlarındaki ilave zayıflamaları engelleme yönünde nedir elimizdeki en etkili araç? Türk Lirası likidite politikasıdır” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23