• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbuğ: Bizim de yanlışlarımız oldu

Yeniakit Publisher
2014-03-07 14:46:00 -
Başbuğ: Bizim de yanlışlarımız oldu

İlker Başbuğ, “TSK’nın da hataları oldu” dedi ve ekledi: Yemin törenlerine başörtülülerin alınmaması yanlıştı.

Silivri Cezaevi'nde Sabah gazetesinden Mehmet Barlas ve Şaban Arslan'a konuşan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, paralel yapı tehlikesinin kendi mağduriyetlerinden çok daha öncelikli bir konu olduğunu söyledi.

İşte o söyleşi:
Başbuğ'a, 17 Aralık'ta AK Parti'ye yönelik iftira kampanyası başlatan paralel yapının, sadece orduya değil, Türkiye karşıtı uluslararası güçlerle birlikte devlete kumpas kurduğu iddialarını hatırlattık. Ardından da "Bazı siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve medya organlarının, paralel yapıyla birlikte hareket ettiği iddiaları var. Bu çevrelere bir mesajınız olacak mı" sorusunu yönelttik.

Başbuğ'un bu soruya verdiği cevap çok net oldu: "Bu kumpas kapsamında mağdur edilen yüzlerce, binlerce insan var. Bu tartışmanın önceliği (İnsanların mağduriyeti), öbür konuya göre (Paralel yapı tehlikesi) öncelikli değil. Ama hakikaten Silahlı Kuvvetler'e bir kumpas kurulduğuna inanılıyorsa, mağduriyetlerin mutlaka giderilmesi gerekir. Biz af istemiyoruz. Yeniden ama adil yargılama yolunu açan tutukluluk halini kaldırın. Silivri, Hasdal ve Sincan'da çile çeken insanlar adına konuşuyorum. 'Kandırıldık' diyorsunuz. O zaman insanların mağduriyetini giderin." Hükümetin seçim dışı baskılarla istifaya zorlanmasını da "darbe girişimi" olarak yorumlayan İlker Başbuğ, "Efendim, yolsuzluk iddiaları var... Yolsuzluk varsa elbette üzerine gidilsin. Ancak seçimle gelen iktidar seçimle gitsin. Seçim dışı manevralarla iktidardan uzaklaştırma girişimleri 312'ye (cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya çalışmak) girer" diye konuştu.

İlker Başbuğ, "Paralel yapı ve birlikte hareket eden güçlerin komploları Türkiye'ye zarar verir mi" sorumuza da "Ben bütün bu tartışmaların sonucunda şunu söyleyebilirim. Önümüzdeki süreçte, Türkiye için karanlık bir tablo olacağına inanmıyorum. Siz inanıyor musunuz Mehmet Bey" yanıtını verdi. TSK'yla ilgili eleştirilerde de bulunan Başbuğ, sözlerini şöyle tamamladı: "Özeleştiri yapmamız lazım. Cenazelere gidilir, namaz kılınmaz. Orada, kenarda öyle durulur. Yazılı olmayan bir kural var sanki. Bizim de yanlışlarımız oldu. Yemin törenlerine başörtülü, sakallı alınmama konusuna cevap veremem. Hatadır. Kabul ediyorum bunu. Ertesi gün o çocuk şehit olunca, aynı hanımefendinin elini öpüyorsunuz."

'ORDU PEYGAMBER OCAĞI'

İlker Başbuğ: "14 Nisan 2009'da Harp Akademileri'nde kapsamlı bir konuşma yaptım. 'Din toplum için önemli. Ordu peygamber ocağı. Dinin önemini yadsıyamayız' dedim. Yıllardır TSK'nın üst kademesi dinsiz, dine karşı gibi bir algı yaratılmak istendi. Silahlı Kuvvetler buna etkin şekilde karşılık veremedi. Bu kampanyaya en etkin duruş sergileyen, karşılık veren benim. Silahlı Kuvvetler hiçbir zaman dine karşı olmadı. Biz hiçbir zaman, istihbarat raporlarıyla falan, insanları dini inanışları nedeniyle ayrıştırmadık."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23