• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbakan Ayasofya'yı namazla açacak

Yeniakit Publisher
2014-05-08 18:40:00 -
Başbakan Ayasofya'yı namazla açacak

Son zamanlarda aniden patlak veren 'Ayasofya' tartışmasında perde aralanmaya başladı. Ayasofya'nın önümüzdeki günlerde ibadete açılabileceği iddia edildi.

Son bir kaç günde alevlenen  'Ayasofya' tartışmasında perde aralanmaya başladı. Cemaate yakınlığı ile tanınan eski AK Partili Burdur Bağımsız Milletvekili Hasan Hami Yıldırım'ın Ayasofya teklifinin ardından MHP'den de ilginç bir iddia geldi. 

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu,  Ayasofya konusunda siyaseten kullanılma gibi bir durumun olduğunu öne sürdü.

MHP: BAŞBAKAN AÇACAK

Bu konunun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılacağının düşünüldüğünü savunan Halaçoğlu, "Adaylardan biri olacağı söylenen Sayın Başbakan'ın Ayasofya'da namaz kılarak ibadete açacağı belirtiliyor. Cemaatin girişimde bulunduğunu görüyoruz. Bağımsız Burdur Milletvekili Hami Yıldırım tarafından da kanun teklifi verildi. Kampanya başlatıldı. Hükümet ile cemaat arasındaki sürtüşme nedeniyle bu konu polemik haline getirildi" diye konuştu.

Halaçoğlu, Ayasofya'nın, Türkiye'nin özgür, bağımsız devlet olmasını ortaya koyabilecek önemde olduğunu dile getirdi. Halaçoğlu, bunun, siyasete alet edilmemesi gereken çok önemli bir husus olduğunu vurguladı.

Ayasofya'nın, İstanbul'un fethinin sembolü olduğunu ifade eden Halaçoğlu, fethedilen bir yerde en büyük mabedin cami haline getirildiğini anlattı. 

 MAZERET KABUL EDİLEMEZ

Halaçoğlu, bunun bir seçim arifesinde açılmasının, hatta Heybeliada Rum okulu ile eşdeğer tutulmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti. Halaçoğlu, bağımsız devletlerin, ülkelerinde neyi açıp kapatacaklarının kararını kendilerinin verebilmesi gerektiğini kaydetti.

Teklifinde, "Ayasofya yeniden cami olarak ibadete açılmıştır" hükmünün yer aldığını belirten Halaçoğlu, bazı kişilerin, "Ne lüzum var, yanı başında camiler var" diyebileceğini söyledi. Halaçoğlu, bunun geçerli olmadığını,  birçok mabedin birbirine çok yakın olduğunu kaydetti.

YENİŞAFAK: AYASOFYA AÇILACAK

Yeni Şafak gazetesi ise hükümetin Ayasofya'yı ibadete açmak için bir çalışma yürüttüğünü iddia etti. Gazete haberinde şu iddialara yerdi:

"Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için Ankara kulislerinde ise farklı formüllerin gündemde olduğu öğrenildi. Ayasofya'nın ibadete açılmasının önündeki en önemli etmenlerden biri Hristiyan kamuoyu baskısından daha çok duvarlardaki namaza engel teşkil eden insan figürlü mozaik ve freskler.

Bu tarihi miras mozaik ve fresklere zarar vermeden Ayasofya'nın nasıl ibadetine açılacağı konusunda bir çalışma yapıldı. Çalışma neticesinde, Ayasofya'nın 5 vakit ibadete açık olacağı ve aynı zamanda günün belli bir bölümünde de freskler ve mozaiklerin turistlere açık olacağı bir formül geliştirildiği öğrenildi.

Bu formüle göre, sabah 8:00'den öğle namazına yarım saat kalaya kadar isteyenler mozaik ve freskler açık şekilde Ayasofya'yı gezebilecek. Öğle namazına yarım saat kala siyah ışık teknolojisi ile mozaik ve freskler karartılarak gün sonuna kadar Ayasofya namaz kılınır duruma getirilecek."

PARALEL YAPI ÖNLEMEK İSTİYOR

Gazete ayrıca Gülen cemaatine de yüklendi. Haberde aynen şu ifadeler kullanıldı:  Ayasofya'nın ibadete açılması konusunda yakın zamana kadar olumsuz görüş beyan eden paralel yapının son günlerde depreşen Ayasofya aşkının perde arkası netleşiyor. 'Ayasofya ibadete açılsın' kampanyası başlatan paralel yapının asıl amacının Ayasofya'yı ibadete açacak olası ihtimalleri ortadan kaldırmak olduğu ifade ediliyor. 

Paralel yapının amacı hem Ayasofya davasını sahiplenir görünmek hem de 'Ayasofya tamamıyla camiye dönüştü' şeklinde bir kampanyaya girişerek Hristiyan kamuoyunun Türkiye'ye ve hükümete yönelik tepkisini artırmak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23