• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Barışın şartı sağduyu

Yeniakit Publisher
2013-02-22 22:29:00 - 2013-02-22 21:30:24
Barışın şartı sağduyu

Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Pervin Buldan’dan oluşan 2. BDP heyeti bugün İmralı’ya giderek Öcalan ile görüşecek... Barışa giden süreçte sağduyu çağrısında bulunan kamuoyu ise ‘provokatif çıkışlardan ve süreci yaralayacak açıklamalardan uzak durulmas

FAHRETTİN DEDE / İSTANBUL
Türkiye’de gözler bugün İmralı’ya gidecek olan BDP’lilere çevrilirken, STK’lar ve siyasetçiler, barış dili ile sağduyunun çözümde anahtar olacağına dikkat çekiyorlar. Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Pervin Buldan’dan oluşan 2. BDP heyeti bugün İmralı’ya giderek Öcalan ile görüşecek... Barışa giden süreçte sağduyu çağrısında bulunan kamuoyu ise ‘provokatif çıkışlardan ve süreci yaralayacak açıklamalardan uzak durulmasını’ bekliyor. Güneydoğu’daki Cuma namazlarında ise imamlar, “Kardeşlik, barış ve sağduyu” çağrısı yaptılar.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, “İçimdeki ses çözümün yakın olduğunu söylüyor” dedi. Çözümün gerçekleşmesi için Abdullah Öcalan ve BDP heyetinin toplumun beklentilerini karşılaması gerektiğini kaydeden Metiner, bugün gerçekleşecek görüşme için “Ben süreç açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Bu noktada Öcalan’ın vereceği mesajlar önemlidir. Toplumun beklentisi silahlı güçlerin ülke dışına çıkarılması yönündedir. Öcalan, çatışmasızlık ortamını sağlarsa ve akabinde de silahlı güçlerin ülke dışına çıkarılmasını sağlayabilirse toplumun beklentisi gerçekleşmiş olacaktır” dedi.
“TERÖRİSTLE MÜZAKERE YOK!”
Bu sürece çözüm odaklı yaklaşmak gerektiğini vurgulayan Metiner, “Şu anda milletin ümitli bir beklenti içinde olduğunu görüyoruz, fakat toplumun beklentileri gerçekleşmezse süreç yerini ümitsizliğe bırakır. Benim içimdeki ses çözümün yakın olduğunu söylüyor. Öcalan’ın adaya gidecek heyete bu şekilde bir güzergâh sunacağını düşünüyorum” diye konuştu. Metiner, sürecin terörle müzakere niteliği taşımadığını belirterek, “Biz terörle ve teröristle müzakere etmiyoruz. Diğer enstrümanlarla birlikte ilgililer Öcalan’la görüşmelerini yürütüyorlar. Bu, al-ver süreci değildir. Biz muhalefet, ne konuşulduğunu bilecek diye İmralı’ya canlı yayın aracı mı koyacağız? Bu dünyanın neresinde görülmüş?” diye konuştu. Muhalefet partilerinin tavrını da eleştiren Metiner, “Kılıçdaroğlu’nun bu süreçle alakalı ne düşündüğünü anlamak mümkün değil... Her bir milletvekili adedince CHP’ler var CHP içinde... MHP’nin bu konudaki tavrını sakıncalı bulmakla birlikte daha ilkeli ve tutarlı buluyorum, ancak CHP onu da gösteremiyor. CHP ve lideri Kılıçdaroğlu çok açık yüreklilikle çıkıp sürece destek mi, köstek mi olduklarını söylemek zorundadır. CHP’nin bu noktada tutar yanı yok. Faşizan ulusalcı damarları tutmuş durumdadır” ifadelerini kullandı.
HAŞİMİ: ÇÖZÜM İÇİN HERKES
ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
Yıllarca Güneydoğu Anadolu Bölgesi temsilcisi olarak siyaset yapan Diyarbakır eski Milletvekili Haşim Haşimi de çözüme ulaşılması için herkesin sağduyuyla elinden geleni yapması gerektiğini söyledi. 1995’te RP’den ve 1999’da FP’den iki kez üst üste milletvekili seçilen Haşimi, İmralı’ya gidecek Pervin Buldan, Altan Tan ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşan ikinci heyetin isabetli kişilerden oluştuğunu söyledi. Haşimi, “Çok hassas bir süreçten geçiyoruz. Herkesin katkı sunması gerekir. Yeni acıların yaşanmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23