• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Barış umudu artıyor

Yeniakit Publisher
2013-02-24 21:45:00 - 2013-02-24 21:50:30
Barış umudu artıyor

Türkiye çeyrek asrı aşkın süredir devam eden terör belasından kurtulmak için attığı adımların etkisiyle umut dolu günler yaşıyor. Bazı siyasiler sürece umutsuz baksa bile AK Partili, CHP’li ve BDP’li çoğu vatandaşlar ve vekiller, görüşmelerin akan kanın d

MEHMET ÖZMEN / İSTANBUL
BDP’li 3 milletvekilinden oluşan ikinci heyet önceki gün İmralı Adası’na giderek Abdullah Öcalan’la görüşürken; halkın temsilcisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki görev yapan vekiller de barışa olan inancın gün geçtikte arttığını söylüyor. Akit’in ulaştığı AK Partili, CHP’li ve BDP’li vekiller, “Umutluyuz, barış gelecek” diyor.
ERONAT: UMUTLUYUM,
SÜREÇ DEVAM ETMELİ
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Türkiye’nin terörün çözümü konusunda ciddi bir eşikte olduğunu belirterek, “Ben bölge milletvekili olarak çok umutluyum. Bir kere kin tohumu hiçbir zaman tutmadı. Bu kadar terörist öldürdük, bu kadar şehit verdik tartışması yapılmadan problemlerimizi çözelim. Önemli olan bir kişi daha ölmesin, analar ağlamasın. Askere giden gençlerimiz gönül rahatlığıyla gitsin. Bir aile güneydoğuda çocuğunu gönül rahatlığıyla okuluna, oyuna, sokağa göndersin. Bu süreçte herkes elini taşın altına koyarak karşı tarafı rencide etmeden, herkes birbirine hoşgörüyle bakarak bu sorunları çözmeliyiz. Ben şahsen umutluyum inşallah olumlu sonuçlar alınacaktır” dedi.
ENSARİOĞLU: BDP DE SORUMLULUK ALMALI
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da “Devletin yetkili birimleriyle Öcalan arasında silahsızlanmayla ilgili bir mutabakatın olduğu kanatindeyiz. Yapılan açıklamalardan bunun da bugüne kadar olumlu yürüdüğünü anlıyoruz” dedi.
Devlet yetkilileri ile Öcalan arasında mutabakata varılmasının yeterli olmayacağını belirten Galip Ensarioğlu, “Bu mutabakatın hayata geçirilmesi için dışarıya ilgili yerlere iletilmesi gerekiyor. Burada legal siyasetin işin içine dahil edilmesi ve burada BDP’nin sorumluluk alması, çözüm sürecine dahil edilmesi çok önemlidir. Bu durum çözümü kolaylaştırır” diye konuştu. Ensarioğlu, şunları kaydetti: “Bu süreçten umutluyuz, amacımız silahların sustuğu; barışın, huzurun, kardeşliğin birleştiği bir ortam oluşturmaktır. Biz siyasetçiler de toplum da bu süreçten umutlu. Bu defa çok iyi hesaplanarak, çok iyi düşünülerek başlatılmış süreç, doğru yürüyor. Gerek Ortadoğu’daki dengeler, gerekse Türkiye’de halen bu işin bitmesini istemeyip de bundan siyasi rant devşirenler bu işin bitmemesi için de mücadele edeceklerdir. Ama bütün bunları bilerek bu süreci yürütmek lazım.”
ÖZDEMİR: BÖLGE HALKI DA UMUTLA BEKLİYOR
AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir ise, “Türkiye açısından anlamlı bir süreç... Yılların getirdiği, biriktirdiği problemin ana kaynağını oluşturan bu meseleyle ilgili Başbakanımız bütün riski göze alarak çözüm sürecini başlattı. Başbakanımız açık, net ve cesaretli bir irade göstermiştir bu süreçte. Bunun karşılığı olarak toplum çok büyük bir beklenti içerisine girdi. Her ne kadar toplumun genelinde böyle bir beklenti oluşmuş ise de bölge halkında daha temkinli bir durum hakim ama müsbet yönde gelişmelerin yaşanacağı umudu içindeler. Çözüm iradesine sahip siyaset ve diğer kurumların oldukça hassas ve oldukça yumuşak dil ile beyanatlarda bulunması gerekir. BDP’liler bu işin çözüm tarafında yer alırlarsa bu işin çözümü kolaylaşır sadece. BDP’lileri bütün problemlerin çözümü konusunda muhatap olarak görmüyorum. BDP’nin açıkladığı beyanatlarla halkın iradesine sahip çıkarlarsa çözüme katkı sunmuş olurlar” sözlerini kullandı.
SAKIK: TOPLUMDA BÜYÜK BİR BEKLENTİ VAR
“Ben çok umutluyum. Bu süreç sonucundan barışa daha da yakınlaşacağız” diyen BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da Akit’e yaptığı açıklamada, “Toplumda oluşan barış ikliminin ruhuna uygun çalışmalar yapılıyor. Toplumda büyük bir beklenti var ve bu beklentinin gereğini herkes yerine getirmelidir. Beklentiler doğrultusunda olumlu adımlar atılırsa bu toplumda barış tohumları hayat bulur. Bu süreçten biz de umutluyuz” dedi. Çatışma ortamından ve bu kan deryasından beslenen milliyetçilerin olduğunu belirten Sakık,
Şunları kaydetti: “Çünkü varlık nedenleri bunun üzerine inşa edilmiştir. Barış projesi bu işin panzehiridir. Kürtlerin büyük bir çoğunluğu yüzde 90’ına yakını barış, huzur istiyor. Birlikte yaşayarak kardeşlik ortamı oluşturmak istiyor. İster Türk ırkçılığı olsun, ister Kürt ırkçılığı olsun biz her türlü ırkçılığın karşısındayız. Kürtlerin bu coğrafyada diğer halklarla kardeşçe yaşamasından yanayız. Kürtlerin büyük bir beklentisi de budur. Milliyetçiler çözümsüzlük üzerine hayatı inşa ediyorlar bu noktada çözümsüzlük olursa onlar siyaseten var olacaklar, bunlar için kardeş kanının dökülmesi umurlarında değil. Ben çok umutluyum. Bu süreç sonucundan barışa daha da yakınlaşacağız.”
KARABAŞ: BDP’NİN DE ÖZ ELEŞTİRİ
YAPMASI GEREKİR
BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş da şu değerlendirmede bulundu: “On yıllardır süren bu problemin çözüme kovuşması hepimizin özlemidir. Geldiğimiz nokta önemli bir süreçtir. Bu süreçte bütün kesimler elinden geleni yaparak sürece destek sağlamalıdır. Ülkemizin önünün daha geniş bir alanda açılabilmesi için herkes bu sorunun çözümüne katkı sunarak bu sorun bitirilmelidir. Devletin bu sorunun çözümü için her türlü imkanını kullanması gerekir. Ortak fikrimiz, düşüncemiz barıştır. Kürt halkının temel insani ve uluslararası haklarında adım atılması önemli bir gelişmedir. Bölgede ve ülkede barışın, huzurun olması silahların susması noktasında hemfikiriz.” Barışın ve huzurun sağlanması açısından siyaset kurumunun yapacaklarını yapmadığı eleştirisinde de bulunan Karabaş, “Bu halka karşı BDP’nin de özeleştiri yapması gerekir. Bazen verdikleri çabalara, attıkları adımlara rağmen yapabilecekleri vardı ve bunlar yapılmadı” dedi. BDP’li Akın Birdal da “Bu barış sürecinin amacına ulaşması ülkede barış ve huzurun olması hepimizin özlemidir” diye konuştu.
KÖKTÜRK: 75 MİLYONUN BARIŞ İÇİNDE
YAŞAMASINDAN MUTLU OLURUZ
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de “Barışı herkes ister. Ben tüm yurttaşlarımızın barışı istediğini, barıştan yana olduğunu düşünüyorum. Etnik kökenine, siyasi düşüncesine, inanç ayrımına bakılmaksızın 75 milyon yurttaşın üniter devlet anlayışı içinde barış içinde olmasından mutluluk duyarız. Barış için asıl olan terör örgütünün silahları bırakmasıdır. Terör örgütü silah bırakmadan silahların ve terörün tehditi altında barıştan söz edebilmek de doğru değildir” şeklinde konuştu. “Biz Zonguldak halkı olarak etnik kökenine, inancına bakılmaksızın üniter devleti anlayışı içerisinde barış içinde yaşamasından mutlu oluruz” diyen Köktürk, şunları kaydetti: “Barış sürecinin bir sonuca ulaşabilmesi için herkesin samimi olması lazım, terör örgütü silahını bırakması lazım. Türkiye Ortadoğu coğrafyasında yaşıyor. Ülkemiz üzerinde ve genelde Ortadoğu üzerinde oynanan bir oyun da var. Uluslararası güçlerin coğrafyamız üzerinde birtakım plan ve düşünceleri var bunu da gözardı etmemiz lazım.”
YILDIZ: SÜREÇ ŞEFFAF
YÜRÜTÜLÜRSE BAŞARILI OLUR
CHP Ordu Miletvekili İdris Yıldız, “Biz bu işin kapalı kapılar arkasında değil açıktan, halkın da takip edebileceği şeffaflıkta olmasından yanayız. Meclis ortamında konuşularak, tartışılarak birlikte mutabakat sağlanarak bu problemin çözüleceğine inanıyoruz. Her şey açık ve net bir şekilde Türk halkının önünde olması durumunda problemlerin çözüleceğine inanıyorum. Kapalı kapılar ardında yapılacak olan pazarlıkların bir sonuç vereceğine inanmıyorum” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23