• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bank Asya’nın notu ikinci defa mevduattaki istikrarsızlık sebebiyle düşürüldü

Yeniakit Publisher
2014-09-02 07:59:00 - 2014-09-01 22:05:32
Bank Asya’nın notu ikinci defa mevduattaki istikrarsızlık sebebiyle düşürüldü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, mevduatlardaki zayıflık ve istikrarsızlık gerekçesiyle Asya Katılım Bankası’nın kredi notlarını 1 hafta sonra yeniden düşürdü.

Moody’s’den yapılan açıklamaya göre, Bankanın “B2” olan Uzun Vadeli Yerel ve Yabancı Para Mevduat Notu “Caa1”, “E+” olan Banka Finansal Güç Notu (BFSR) “E” ve “b2” olan Desteksiz Temel Kredi Notu (Baseline Credit Assessment) “caa3” olarak revize edildi.  Moody’s dün ayrıca ayrıca bankanın “B3” olan yabancı Para Sermaye Benzeri Sukuk notunu (Asya Sukuk Co. Ltd.) “Ca” olarak aşağıya indirdi.

KISA VADEDE NOTTA DÜZELME OLMAZ

Kredi derecelendirme kuruluşu aşağı yönlü revizenin, mevduatlardaki istikrarsızlığı tetikleyen baskılardaki artışın yansıması olduğu kaydedildi. Bankanın performansı üzerindeki olumsuz baskılar göz önüne alındığında kısa vadede notta bir yükselişin pek mümkün görülmediği ifade edildi.

Bank Asya ile ilgili haberlerin kamuoyunda yayılması üzerine firmanın Borsa İstanbul’daki hissesinin tahtası kapatılmıştı. Derecelendirme kuruluşu Moody’s 25 Ağustos’ta da Bank Asya’nın kredi notunu B2’ye uzun vadeli mevduat notunu Ba2’den B2’ye ve finansal güç notunu D-’den E+’ya çekmişti. Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ali Tuğlu da, 29 Ağustos’ta görevinden istifa etmişti. 

Bank Asya ile ilgili son günlerde çıkan haberlerde ise Fetullah Gülen’in cemaat mensuplarına, “Gerekirse evinizi, arabanızı satın, parasını Bank Asya’ya yatırın. Kirada oturabilirsiniz, arabasız yaşayabilirsiniz. Öncelikle Bank Asya’yı kurtarmalıyız” şeklinde talimat verdiği iddia edilmişti. Medyada geniş yankı bulan söz konusu açıklamaların bankanın kredi notunun düşürülmesine direkt etkisi olup olmadığı tartışılırken konuyla ilgili kamuoyuna düşen bu haberle ilgili cemaat kanalından hiçbir açıklama yapılmaması ise ilgi çekici bulunuyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23