• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakan Yıldız: O Avrupa'nın sorunu Türkiye'nin değil

Yeniakit Publisher
2014-12-09 16:12:00 - 2014-12-09 16:37:08
Bakan Yıldız: O Avrupa'nın sorunu Türkiye'nin değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Avrupa'nın doğalgaz sorununun Türkiye'yi ilgilendirmediğini ve Avrupa'nın ucuz gaz için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

 

Yıldız, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Güney Akım'ın iptal edilmesine yönelik gelen tepki ve değerlendirmelere ilişkin görüşünün sorulması üzerine, "Bu tür değerlendirme ve gelişmeler Türkiye'nin güçlü yapısı ve coğrafyasıyla beraber herhangi bir Batı ülkesiyle ilişkisini aksatmaz. Çünkü biz birini tercih ettiğimizde diğerinden vazgeçen bir ülke değiliz" dedi.

Türkiye ve Rusya'nın birbiri için önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in açıklamalarının tarafının Rusya ve AB olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Güney Akım'la ilgili Trakya'da geliştirilebilecek bir proje olup olmadığı ile ilgilendiğini ve bu konuda iyi niyet anlaşması imzalandığını belirten Yıldız, "Türkiye'nin ortağı olduğu proje TANAP'tır. Güney Akım'ın şu anda ortağı değiliz ama Güney Akım'ın ortakları Avrupalı ülkelerdir. Almanya, Kuzey Akım'dan 55 milyar metreküplük Rusya doğalgazını ülkesine aktarmaktadır. Bu boru hattı işliyor. AB’nin başta kendisine anlatması gereken bir konuyu farklı yerlerle paylaşıyor olmasını açıkçası düşündürücü bulurum. Kendi aralarında oturup konuşacakları bugün bir toplantı var. Bu problem Türkiye'nin problemi değildir, AB'nin problemidir. Biz AB ile alakalı geliştirilecek her projede her ne kadar enerji başlığını siyasi gerekçelerle açmamış olsalar da olumlu ve pozitif durumumuzu sürdüreceğiz" diye konuştu.

UCUZ GAZ İÇİN TÜRKİYE'YE İHTİYAÇLARI VAR

İsrail'in, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının nakli konusunda Türkiye'yi devre dışı bırakmaya yönelik planları olduğunun kamuoyuna yansıdığına yönelik soru üzerine Yıldız, Yunanistan ziyaretinde bu tür konuları görüştüklerini söyledi.

Yıldız, "Dünyanın daha ucuz doğalgaz almaya çalıştığı bir ortamda eğer AB daha pahalı gaz tedarik etmek istiyorsa bu projelerin yanında daha farklı projelerde geliştirilebilir. Daha uygun fiyatlarla doğalgaz alacaklarını düşündüğümüz için bu projeleri konuştuk. Bugün seven sevmeyen bilen bilmeyen herkes takdir eder ki Doğu Akdeniz'deki herhangi bir doğalgaz rezervinin Avrupa pazarlarına ulaştırılmasıyla alakalı en fizibıl yol Türkiye'den geçmektedir. Daha pahalı gaz almak isterlerse onun yolu da açık" dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23