• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakan Yıldız: 77 milyon yaralı

Yeniakit Publisher
2014-05-17 08:00:00 - 2014-05-16 23:37:37
Bakan Yıldız: 77 milyon yaralı

Maden faciasının patlak verdiği ilk andan itibaren Soma’da işçilerin ve halkın yanında yer alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Özel şirketin verilerine göre hâlâ 18 kadar işçimiz içeride... Kaybımız 284 ancak 77 milyon insanımız yaralı” dedi.

MANİSA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma’daki maden faciasına ilişkin, “787 işçiyle başlayan bu kazada 485 işçi kurtuldu, 284 işçimiz hayatını kaybetti. Bunları çıkardığımızda geriye 18 işçimiz kalıyor. İçeride 17-18 civarında işçi kardeşimizi kurtarmakla meşguluz. İçeride yüzlerce işçi bulunduğu iddialarını katiyen yalanlıyorum” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma’daki maden faciasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, Soma’daki maden faciasına ilişkin, “Teftiş ve ilgili incelemeler başlatıldı ama İş Teftiş Kurulu başkanımız başkanlığında, son denetimlerde görev almayan heyetimiz gelip burada görev alacak” ifadelerini kullandı.

VEFAT EDENLERİN  İSİMLER İYAYINLANDI

 “Tehlikeli ve risk teşkil etmeyen bölümlere, arama ve kurtarma faaliyetlerinin bulunmadığı yerlere savcılık ve bilirkişi girmiştir. 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır”  diyen Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:   “Kaybımız 284 ancak 77 milyon insanımız yaralı. Bir çok ziyaretçimiz geliyor. Bir talep var. Kesin isimleri vermek için bugünü bekledik.AFAD’ın internet sitesinde vefat edenlerin isimleri yer alıyor. Şu an ocağımıza risk teşkil etmeyen bölümlerine savcılığımız ve bilir kişi girmiştir. Kontrollü olmak kaydıyla böyle bir işlem yapılıyor.  Kurtarma ekibi altında gelenlerin, bir şişe su verecektim deyip gelenlerle ilgili bugün farklı yazılar da yazıldı. Suskunluğumuzun yanlış anlaşılmaması gerekmektedir. Biz burada tek bir şeye odaklandık. Ümitlerimiz çok azaldı. İşçi kardeşlerimize ulaşmaya çalışıyoruz.”

Maden ocağında 284 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Yıldız,  yangının tamamen söndürülmesine ve maden içerisinde yanan destek kalaslarının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. Yangın ve ters hava akımlarıyla maden ocağının yorulduğunun söylenmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yıldız, “Çok daha dikkatli arama ve kurtarma çalışmalarını takip etmemiz gerekiyor. O yüzden zamanı daha iyi değerlendirmemiz lazım ancak hızımızı yavaşlatan unsurlar var” dedi.

ÇOK SPEKÜLE EDİLDİ

İşçi yakınlarına ulaşamayan ailelerin kendilerine müracaatta bulunduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti: “Şu ana kadar 16 ailemizden DNA testi için de örnekler alındı ve adli tıp kurumunda  değerlendiriliyor. Sayıyı vermekten kaçındığımız speküle edilen konu üzerinde söyleyebileceğimiz, gerek ailelerimizin başvuruları, gerekse özel şirketin dokümanları neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu 16’ya da düşebilir, bu konuda özellikle ailelerimizin beyanlarını dikkate alarak bunu söylüyorum. Bazı işçilerimizin vardiyadan çıktıktan sonra tekrar kurtarma çalışmalarına katıldıklarını anlıyoruz. 2-3 civarındaki tereddüdümüz bundan kaynaklanıyor, dolayısıyla biz bu maden kazasında 300 işçi kardeşimizi veya 301-299 civarında nihayetlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Şu ana kadar verdiğimiz bütün veriler elimizde somut elde edilebilir ve üzerine teyit ettiğimiz rakamlar idi. Ama gerek sosyal medyada, gerekse bazı yerlerde bu çok fazla speküle edildi.

ÇELİK: OCAKLAR DENETLENİYOR

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, maden ocaklarının denetimlerinin düzenli olarak yapıldığını belirterek, “Ezber bozan bir kazayla karşı karşıyayız.  Burası örgütlü bir işyeri, taşeron yok. Bir eksiklik varsa sonuna kadar gidilecek.” dedi. Bakan Çelik şunları dile getirdi: 
“Hiçkimsenin kuşkusu olmasın. SGK Başkanı ve ekibi burada çok kısa sürede ailelere ulaşacaklar. Manisa’da kriz merkezi kuruldu. Kısa bir süre içinde ilgili ailelere ulaşılacak. Gerekli bir düzenleme varsa ben hemen Meclis’e ileteceğim.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23