• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Babacan: Kendi uçağımızı yapacağız

Yeniakit Publisher
2013-10-28 07:09:09 - 2013-10-28 10:57:23
Babacan: Kendi uçağımızı yapacağız

ABD programı kapsamında Boeing firmasını ziyaret eden Babacan, Türkiye'nin de kendi uçağını yapmak istediğini söyledi. Orta menzilli bölgesel jet üretme planları olduğunu ifade eden Babacan, "Elemeleri yaptık, dört firma kaldı. Kendimiz sıfırdan başlamaktansa mevcut bir platformdan istifade etmeye karar verdik. Uçak mutlaka Türkiye'de üretilecek ve bizim mühendislerimiz tarafından üretilecek" dedi.

SERDAR ARSEVEN/CHİCAGO - "Türk Yatırım Haftası" çerçevesinde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte ABD'ye çıkarma yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'ye karşı bazı çevrelerde art niyet, bazılarında ise bilgisizlikler olduğuna dikkat çekti. Babacan, "Bilgisizlikten kaynaklanan yanlış anlamaları düzeltmeye çalışıyoruz" diye konuştu. zaman olmuş. Doğu tarafı ile ilişkilerimiz daha az. En büyük 500 şirketin 33'ünün merkezi bu taraflarda. Bu işlerin çok büyük faydası olacaktır. ABD hiç büyümese de, dünyanın en büyük ekonomisi. Dolayısı ile burası ile ticari ilişkileri geliştirmek çok önemli. Çok büyük firmalar var, büyük toplulukları çalıştırıyorlar. Boyutlar çok büyük. Gerçekten tek bir firmanın yıllık AR-GE harcaması 9, bir başkasının 7 milyar dolar. Türkiye'nin devlet artı özel sektör 7 milyar dolar harcaması var. Bu firmalardan bazıları tek başına bu parayı harcıyorlar. Bu ülkenin iş olanaklarından, know-how'undan daha fazla istifade etmemiz gerçekten çok faydalı olacaktır. Bu programların biraz da sebebi o. iş dünyası ve hükümeti bir arada gördükleri zaman, onlar için de cesaret verici oluyor. Hükümet ile iş dünyasının dayanışma içinde olması, karşılıklı olarak birbirlerine referans olması çok ikna edici bir fonksiyon icra ediyor. Temsil gücü de çok yüksek bir heyet, oda başkanları, borsa başkanları ile geldik ABD'ye. Bu biraz da tohum ekmeye benziyor, ekim zamanının mutlaka hasat zamanı da olacaktır."

KENDİ UÇAĞIMIZI YAPACAĞIZ ABD

programı kapsamında Boeing firmasını da ziyaret eden Babacan, Türkiye'nin de kendi uçağını yapmak istediğini söyledi. Orta menzilli bölgesel jet üretme planı olduğunu ifade eden Babacan, "Dört firmaya indirdik. Yakın zamanda biriyle çalışacağız. Sıfırdan geliştirmek yerine mevcut bir platformda uluslararası ele alıp yüksek teknolojiyi Türkiye'de üretmeye karar verdik.

ABD'DE İŞ POTANSİYELİ YÜKSEK

Başbakan Yardımcısı Babacan, ABD'nin büyük bir ekonomi olduğunu belirterek sadece bir firmanın AR-GE harcamasının 9 milyar doları bulduğunu söyledi. Türkiye'de devlet ve özel sektörün birlikte araştırma geliştirme harcamasının toplamda 7 milyar dolar olduğunu ifade eden Babacan, ABD'deki potansiyelin büyüklüğüne vurgu yaptır ABD programının faydalı olduğunu, bu ülkenin iş olanaklarından daha fazla istifade edilmesi gerektiğine dikkat çeken Babacan, "Somut sonuçları ne zaman belli olur, bu belli olmaz. Toplantıda sizi sessiz biri dinleyip gelip sonrasında yatırım yapabiliyor. Tarlaya tohum ekmeye benziyor. Ekim zamanının tarladan hasat zamanı da olacaktır. Firmaların mutabakatını almadan açıklama yapmayı doğru görmüyoruz. Zamansız bir açıklama firmayı yatırımdan vazgeçirebiliyor" dedi.

TOBB'UN HAMLELERİ ÇOK ÖNEMLİ

Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde gerçekleştirilen hamlelerin önemine de şu ifadelerle dikkat çekti: "ABD Ticaret Odası ile TOBB'un işbirliği, ilişkileri kurumsal bir yapıya oturtmuş oldu. Hükümet olarak bütün bu ayrıntıları takip etmemiz çok zor; kurumsal yapı çok önemli, iş dünyası böyle ışık gördüğü, heyecanla sahip çıktığı zaman güzel sonuçlar oluyor. Bunların hepsini başlangıç olarak görmek lazım. En son Los Angeles'a 2005'te gitmiştim, bunca ronu Babacan, esneK nıu de 10 ununa» hak olduğunu ^J^ ~ E qeniş iteler nwaenu«. m_ dıgına dikkat ^^S, odalar BrUq^nın Fon Kuruın ^ ge_ iğmı ifadeffî**X^ ***£?B S eskisi gibi demediği yönünde tt^ > bir çalısna^W® .(ile işvereDört alternatifli kısa liste oluşturduk Rusya, İsveç, Almanya var. Türkiye'de üretmesi bizim için kriter. Bizim mühendislerimiz, uçak sanayimiz olsun istiyoruz. Boeing'te bu gündeme geldi. Onlar küçük piyasada yoklar. Onlar şunu diyor. 'Siz de dahil birkaç ülke oralarda bir şeyler başlayacak, orta menzilli bölgesel jetler başlayıp büyüyecektir" dedi.

TEŞVİKLERE YIL SONU REVİZYONU

iş dünyasının merakla beklediği yatırım teşviklerine yıl sonunda revizyon geleceğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, "Yıl sonuna kadar 1,5 yıllık süredeki başarılı olan alanları ve başarısızlıkları görüp revizyonları yapıp yeni bir tarihle birlikte uygulamanın devamı olur. Mevcut olan bir sektörde teşvik pat diye kesilebilir. Yatırım yapmaya niyeti olanların başvurularını başlatmalarında fayda görüyoruz. Yıl sonunI dan itibaren teşvikler devam eder ancak gözden geçirmeler olur" dedi.

EN BÜYÜK TEŞVİK İSTİKRAR

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarının en büyük teşvik olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Teşvikler yatırımcıya ilave bir sebep veriyor. Vergi ve sosyal güvenlik indirimleri Ortadoğu resminde olmak işimize gelir Amerika Ticaret Borsası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) çalışmalarının önemli olduğunu aktaran Babacan, Amerikan iş dünyasının Ortadoğu'da iş yaparken Türkiye'nin birimlerinden faydalanma gibi niyetleri olduğunu aktardı. 6 ülke tarafından kurulacak Ortadoğu Diyalog Merkezi'nin önemine dikkat çeken Babacan, "Türkiye'yi çok önemli görüyorlar. Türkiye örneğinin Ortadoğu'da iyi anlaşılması için ABD'nin Türkiye ile beraber olma bakış açısı var. Bizim için de bir problem değil. Resimde olmamız bizim işimize gelir" diye konuştu. Mısır'daki gelişmelerin ekonomik ilişkilere etkisinin fazlaca problem oluşturmadığını aktaran Babacan, şu değerlendirmede bulundu: "Siyasi ilişkilerde sıkıntı var. Mısır'da bizim beklentimiz bir an önce normale dönülmesi. Temsili demokrasinin olduğu, halkın isteğinin yansıtıldığı normal bir demokrasi görmek istiyoruz. Firmalarımız Mısır'da iş yapıyor, istihdam oluşturuyorlar. Oradaki yatırımcılarımıza sıkıntı vermeleri kimsenin işine gelmez. Geçici siyasi sorunları ekonomiye yansıtmak rasyonel bir davranış değil. Fransa ile AB sürecinde sorun yaşıyoruz ancak ekonomik ilişkilerde kalıcı hasar olmuyor. 'Fransız ürünlerini almayın' demedik. Siyasi yollardan rahatsızlığımızı hissettiriyoruz. Tedbirler alıyoruz, önlemler alıyoruz." ile yatırımcının maliyetlerini düşürüyor. Linyit kömürü teşviki çok önemli. Çok ciddi potansiyelimiz var. Ne kadar kullanırsak o kadar az enerji kullanacağız. Teşviklerin sonuçları fena değil. Geçen yılın aynı dönemine göre başvurularda ve belge sayısında artış var. Beklenen istihdamda artış var."

YATIRIMCININ ENGELLERİ KALKIYOR

Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik adımların sayısı artıyor. Yatırım Ortamını iyileştirme Koordinasyon Kurulu'nda (YOİKK) alınan kararlar kısa sürede uygulamaya geçecek. Kurul'da alınan kararlar içerisinde birkaç bakanlığı ilgilendiren konular olduğunu belirten Babacan, çözümün vakit alabildiğini söyledi. En son Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) YOİKK gündeminin ele alındığını belirten Babacan, "49 maddelik eylem planı açıklandı. 25 tanesini EKK gündemine aldık. Enerji, Adalet, Çevre ve Orman Bakanlığı davet edildi. 2014 Eylül-Aralık gibi öngörülen takvimleri öne çektik. 24 eylem tek bakanlığı ilgilendiriyor. Takvimleri öne çekilecek. Eylem içerisinde ne kadar yasal düzenleme gerekiyorsa paket haline getirelim diye düşündük. Arkadaşlar çalışıyorlar. En kısa zamanda Medis'in gündemine getirip sonuçlandırmak istiyoruz" dedi. Doğrudan yatırımların geçen yılın altında seyrettiğini ifade eden Babacan, bunun sebebi olarak Avrupa kaynaklı sorunları gösterdi. Yatırımcıya eziyet edilen alanların bulunduğunu dile getiren Babacan, bir an önce engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23