• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Babacan: Halk Bankası İran'la ilgili görevlerine devam edecek

Yeniakit Publisher
2014-01-08 13:59:59 - 2014-01-08 14:04:00
Babacan: Halk Bankası İran'la ilgili görevlerine devam edecek

Başbakan Yardımcısı Babacan: "İran devletinin Halk Bankasında hesapları var. Biz İran'dan aldığımız petrol ve gazın bedelini bu hesaplara yatırıyoruz. Halk Bankamız bu fonksiyonunu yerine getirmeye devam edecek"

ANKARA  - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İran devletinin Halk Bankasında hesapları bulunduğunu ve Türkiye'nin İran'dan aldığı petrol ve gazın bedelini bu hesaplara yatırdığını belirterek, "Halk Bankamız bu fonksiyonunu yerine getirmeye devam edecek" dedi.

Babacan, Habertürk-Bloomberg HT ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şangay Beşlisinin AB'ye alternatif bir yapı olmadığını belirten Babacan, Şangay Beşlisinin öncelikle güvenlik amacıyla kurulan daha sonra ekonomik unsurların da ağırlık kazanmaya başladığı bir yapı olduğunu söyledi. Türkiye'nin, bölgesel ya da küresel pek çok uluslararası yapılanmanın ya içinde olduğunu ya da bir şekilde ortaklık ilişkisi kurduğunu kaydeden Babacan, Türkiye'nin Afrika Birliği'nin de stratejik ortağı olduğunu ifade etti. Babacan, Türkiye'nin söz konusu ilişkiler içinde olmasının oradaki hukuk anlayışını, demokrasi anlayışını referans alması anlamına gelmediğini belirterek, "Oralarda da birlikler vardır, ekonomik bakış açıları vardır. Türkiye o yapının içinde de olmalıdır. Bütün bunlar Türkiye'nin dış politika ufkunu genişleten unsurlardır, asla AB'nin bir alternatifi değildir" dedi.

- "Bankacılık sistemimiz hızlı büyüyor"

Türkiye'de döviz mevduatının arttığına ilişkin olarak Babacan, Türkiye'nin bankacılık sisteminin ve toplam mevduatların hızlı büyüdüğünü vurguladı. Babacan, aynı dönemdeki TL mevduatta artış olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Türkiye'de Fed'in açıklamalarından sonra bizim reel sektörümüz, şirketlerimiz bir miktar döviz alımlarını öne çektiler. Biz bunu gözlemliyoruz. Dışarıya döviz borcu olan şirketler yapıyor. Bu da tamamen konjonktür gereği kendi kararları. Ama Türkiye'deki toplam mevduat yapısına, TL, döviz yapısına baktığımızda asla öyle bir kayış, böyle ciddi bir trend yok.

Türkiye, gerçekten 2013 Mayıs ayına kadar bütün dünyada övgüyle söz edilen, parlayan yıldız, yere göğe sığdırılamayan, demokraside de ekonomide de örnek gösterilen bir ülke. Birden orada renk döndü, bunun sebebi sadece sansasyon arayışı olabilir.  Biraz da böyle görmek lazım.  Şu da var; içeride olsun, dışarıda olsun, Türkiye'nin başarılarından rahatsız olanlar var. Türkiye'nin başarısı, bazılarının çıkarlarına gelmeyebiliyor ya da AK Parti iktidarının başarısı içeride ve dışarıda rahatsızlıklar oluşturabiliyor. Başarısız olmamız için çaba gösteriliyor. Bu her ülkede vardır."

- "Yolsuzluklar konusunda asla taviz ve tolerans göstermeyeceğiz"

AK Parti'nin, kurulduğunda hangi noktadaysa bugün de aynı noktada olduğunu vurgulayan Babacan, Türkiye için ideallerin, hedeflerinin bulunduğunu söyledi. Bu kadar büyük partide, hatası olanların da çıkabileceğini belirten Babacan, "Onu da mutlaka hatası olanın karşılığını göreceği şekilde mekanizmalar oluşturarak, özellikle yolsuzluklar konusunda asla taviz ve tolerans göstermeden, yolumuza devam edeceğiz. Varsa hatası olan o da mutlaka cezasını çekecek. Ama öte yandan hükümete kasıtlı olarak planlanmış bir komplo varsa, bu komployu hazırlayanlarla ilgili tedbirlerimizi almak zorundayız" diye konuştu.

- "Enflasyonu etkileyecek en önemli unsur"

Babacan, enflasyonun bu yıl ne olacağı konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu ifade etti. Bu sene enflasyonu etkileyecek en önemli unsurun kur olduğunu belirten Babacan, kurun nerede dengeye ulaşacağını bugün için bilmenin çok zor olduğunu kaydetti. Çok sığ işlemlerle döviz kurunun inip çıktığını anlatan Babacan, öncelikle döviz kurunun nerede istikrara ulaşacağını görmek gerektiğini dile getirdi. TL'deki her yüzde 10'luk değer kaybının enflasyonu yüzde 1,5 artırdığını ifade eden Babacan, kurun nerede oluşacağını görmeden bu yılın enflasyonu ile ilgili bir şey söylememek gerektiğinin altını çizdi.

- Merkez Bankasının bağımsızlığına vurgu

Babacan, Hükümetin çok sağlam bir bütçe ortaya koymasının, mali disipline dikkat edilmesinin, son dönemde aldığı makro ihtiyatı tedbirlerin, Merkez Bankasının elini rahatlattığını belirterek, Merkez Bankasının bütün tabloya bakarak bağımsızlığı çerçevesinde ne gerekiyorsa onu yapacağını kaydetti. Babacan, "Merkez Bankası, 'şunu yapmalı, bunu yapmalı' gibi bazı önerilerde bulunmak bizim için doğru olmaz, bağımsızlığa yakışmaz, nihai karar verici burada Para Politikası Kurulu'dur" dedi.

Son dönemde Merkez Bankasının bağımsızlığıyla ilgili algıda bazı problemler bulunduğuna işaret eden Babacan, Merkez Bankası kararlarını kendisinin basından öğrendiğini söyledi. TÜİK'te de benzer durumun söz konusu olduğunu ifade eden Babacan, TÜİK, Merkez Bankası gibi kuruluşların bağımsızlığına özen göstermek gerektiğinin altını çizdi. 

Başbakan Yardımcısı Babacan, kontrol ve dengelerin olmadığı bir ekonomi yönetiminde mutlaka sıkıntıların olacağını belirtti.

- "Halk Bankası, İran'la ticarete aracılık yapmaya devam edecek"

Halk Bankasının, İran'la ticarete hala aracılık yapıp yapmadığı sorusu üzerine de Babacan, Halk Bankasının, Türkiye'nin petrol ürünleri ve gaz alımında bedellerinin ödenmesinde kullanılan bir banka olduğunu söyledi. Babacan, şöyle konuştu:

"İran devletinin Halk Bankasında hesapları var. Biz İran'dan aldığımız petrol ve gazın bedelini bu hesaplara yatırıyoruz. Ondan sonra para trafiğinin yönetimi tamamen İran'ın elinde, çünkü onların parası. Halk Bankamız bu fonksiyonunu yerine getirmeye devam edecek.

Öte yandan Irak'la yapılan bu yeni petrol anlaşmasında, Kuzey Irak'tan alınan petrol bedellerinin hangi bankaya yatırılması konusunda görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler sonucunda bizim ısrarımız bunun tamamen Halk Bankası üzerinden olması. Karşı taraftan birkaç gün bazı farklı fikirler doğdu ama 'biz bunu alıyoruz, parasını da buraya yatırıyoruz' diyoruz."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23