• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Babacan: Dış açığa dikkat

Yeniakit Publisher
2013-03-01 19:37:00 - 2013-03-01 19:38:29
Babacan: Dış açığa dikkat

Dünyanın değişik ülkelerinde karşılıksız olarak basılarak piyasaya sürdüğü avro/dolarların verdiği rahatlığın geçici olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Harcamadan tüketiyorsak, sadece borçlanıp tüketiyorsak ilerideki ekonomik yapımız üzer

EKONOMİ SERVİSİ
Şirketlerin sicil bilgilerini reel sektöre açacak uygulamaya ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) arasındaki protokol imzalandı. TOBB’un İstanbul’daki ofisinde düzenlenen imza törenine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şirketlerin sicil bilgilerinin reel sektöre açılmasına ilişkin olarak, “Ticari sır kavramının iş hayatında çok özel bir yeri var. Bütün bilgiler kişinin kendi izniyle 3. taraflarla paylaşılabiliyor. Bu sistem dünyada ilk ve tek...” dedi.
Adalet Bakanlığı’nın önerisi üzerine çeki ödemeyenlerle ilgili hapis cezasını kaldırdıklarını belirten Babacan, “Dünyada çeki ödemeyeni hapse atan tek ülke bizdik. Modern hukuk düzeninde böyle bir uygulamanın yeri yoktu” diye konuştu.
Babacan, iyi bir kredi sicil sisteminin kurulmasıyla beraber bunun yönetilebileceği kanaatine ulaştıklarını ifade etti. Babacan, KKB ile TOBB arasında imzalanacak protokolün iş dünyası ve şirketlerin bundan sonraki dönemde birbirleriyle olan kredilendirme işlemlerinde, veresiyeli mal alış satışlarında çok büyük katkı sağlayacak ve iş dünyasının önünü açacak önemli bir adım olduğunu söyledi.
AVRO BÖLGESİNDE VE
ABD’DE SIKINTI SÜRÜYOR
2012’nin özellikle dünya ekonomisinde belirsizliklerin yılı olduğunu hatırlatan Babacan, “ABD’deki iç siyasi sıkıntıların, Avro Bölgesindeki problemlerin köklü bir şekilde çözüm yoluna sokulamamasının, yine Hindistan başta olmak üzere Brezilya ve bazı ülkelerdeki problemlerin küresel büyümeyi beklenin altında bıraktığına işaret etti.
2013 yılına ise farklı bir iklimde girdiklerini belirten Babacan, Amerika ve Avrupa Merkez Bankalarının herhangi bir ülkenin ya da büyük bir finans kuruluşunun iflasına izin vermeyeceğiyle ilgili güçlü mesajların ve atılan adımların küresel piyasalarda göreceli bir rahatlığı şimdilik oluşturduğunu söyledi.
HİSARCIKLIOĞLU: PROTOKOLLE
SİSLİ HAVA KALKAR
Protokol töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek, devrim niteliğinde, çok önemli bir adımı hayata geçirdiklerini belirtti. Vadeli çek ve senet gibi ticari işlemlerin hâlâ şirketler için önemli bir finansman kaynağı olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, imzalanan protokolle ticaret hayatındaki sisli havanın ortadan kalkacağını anlatarak, “Buradan bütün firmalarımıza sesleniyorum. Bu sistemi kullanın. Rekabet artıyor ve artmaya devam edecek. Zira riskini yönetemeyen şirketler ayakta kalamayacak” dedi.
81 İLDE BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRİZ
Ticarette vadeli alım-satımların önemli bir yer tuttuğunu ve son yıllarda ekonomide artan istikrar ve güvenle, bankaların kredi hacminin hızla arttığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Buna rağmen, vadeli çek ve senet gibi ticari işlemler hala şirketler için önemli bir finansman kaynağıdır” dedi. Bu protokolle 81 İldeki Odaların KKB ile birlikte çalışabileceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, kredi ve çek sicilini görmek isteyen firmaların, Odalar vasıtasıyla KKB’ye başvuru işlemlerini tamamlayacaklarını ifade etti.
“ÇEKLE YAPILACAK
DOLANDIRICILIKLAR ÖNLENECEK”
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz de 2012 Nisan ayından bugüne üretilen çek raporu sayısının 1 milyon 121 bini aştığını belirterek, “2013 yılında 3 milyonun üzerinde çek raporunu sadece bankacılık üzerinden üreteceğimizi düşünüyoruz. Çek numarasıyla yaptığınız sorgulama, aynı zamanda bu çekin bankanın kayıtlarında gerçekten var olup olmadığı konusunda teyit veriyor. Bu yolla çek ile yapılan dolandırıcılıkların da önleneceğini düşünüyoruz” dedi.
“KARŞILIKSIZ PARA
BASARAK KRİZ ÇÖZÜLMEZ”
Sadece merkez bankalarının para basmasıyla bu problemlerin kalıcı şekilde çözülmesinin mümkün olmadığını kaydeden Babacan, kalıcı çözümlerin üretilmediğine dikkati çekti. Bu geçici ortama aldanmamak ve rehavete kapılmamak gerektiğine vurgu yapan Babacan, ‘’Tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor. 2013 yılı Türkiye’de genel olarak ekonomik aktivitenin 2012 yılına göre büyüme oranımız daha iyi bir büyüme olacak. Orta Vadeli Plan’daki beklentiler ihtiyatlıdır. Bir miktar daha iyi gelişmeler olabilir. Biz on yıldır yaptığımız bütün programlarda hep ihtiyatlı tarafta durduk ve sürpriz olursa olumlu tarafta olsun. Halkımızın ve iş dünyasının olumsuz sürprizlere tahammülü yok” dedi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23