• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Babacan: AB dışındaki pazarlara da önem vermeliyiz

Yeniakit Publisher
2013-05-15 21:13:00 - 2013-05-15 21:14:07
Babacan: AB dışındaki pazarlara da önem vermeliyiz

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin AB’ye olduğu kadar Ortadoğu ve Afrika’ya mal satar duruma geldiğini belirterek, “AB dışındaki pazarlara çok önem vermemiz gerekiyor” dedi.

İSTANBUL - CNR EXPO’da düzenlenen “EVTEKS-İstanbul Ev Tekstili Fuarı” açılışında konuşan Babacan, tekstilin dede ve baba mesleği olduğunu belirterek, fuarda kendini evinde gibi hissettiğini söyledi.
 Babacan, ilk tekstil fuarının 69 katılımcı ile gerçekleştiğini hatırlatarak, açılışını yaptığı “EVTEKS-İstanbul Ev Tekstili Fuarı”nda ise 1000 katılımcının yer aldığını bildirdi. “EVTEKS-İstanbul Ev Tekstili Fuarı”nın dünyanın ikinci büyük fuarı olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu: “Bu fuarlar Türkiye’nin ve ev tekstili sektörünün nereden nereye geldiğini gösteren en iyi örnekler. Bir zamanlar, ‘Tekstil sektörü ölecek mi, Türkiye tekstili bırakmalı mı?’ tartışması çok yaşandı bu ülkede. Ancak işini iyi yaptıktan, değişen dünyaya ve şartlara ayak uydurduktan sonra başarının nasıl devam edeceğini bütün dünyaya ispatladık.”
ORTADOĞU VE AFRİKA PAZARI CAZİP
Türkiye’nin 2002’de toplam ihracatının 36 milyar dolar olduğunu hatırlatan Babacan, bu dönemde toplam ihracatın yüzde 60’ının AB’ye yapıldığını belirtti.  AB’ye mal satarak, teknolojinin yenilendiğini ve kalitenin artırıldığını belirten Babacan, şunları kaydetti: “2008-2009 krizinden sonra AB pazarlarının eskisi gibi olmayacağını görmemiz lazım. AB pazarında bir büyüme olacağını görmüyoruz. Ancak toplam pastadan alacağımız payı artırabiliriz. Pastanın toplamı fazla büyümeyecek. Geçen yılki 152 milyar dolarlık ihracatımızda AB’nin payı yüzde 39’a düşmüştür. Ortadoğu ve Afrika’nın tümüne baktığımızda yüzde 37’ye çıkmış. Artık Türkiye AB’ye sattığı kadar Ortadoğu ve Afrika’ya mal satar duruma gelmiş bulunuyor. AB dışındaki pazarla çok önem vermemiz gerekiyor.”         
“IMF’nin gitmesi Türk ekonomisinin miladı”
RAMAZAN ALKAN / ANKARA - Türkiye’nin yarım asırlık IMF boyunduruğundan kurtulmasını Akit’e değerlendiren ekonomi ve maliyeden sorumlu eski bakanlar IMF’ye borcun bitmesinin ‘milat’ olduğunu söylediler. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kurmuş olduğu 45. Hükümet’te Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı yapmış olan Hasan Celal Güzel,  “IMF ile 1961 yılında dans etmeye başladık ve o günden itibaren IMF Türkiye’nin işlerine hep burnunu sokmuştur. IMF Türkiye’nin sadece mali konularına değil, dış politikasına da karışmış ve başarılı da olmuştur. Ekonomik olarak özgür olamadığımız için biz dışarıda hep sıkıntılar çektik, parayla tehdit edildik. Türkiye’nin IMF’den kurtulması bir milattır. Şimdi IMF’ye 5 milyar dolar borç veriyoruz. Alan eldik şimdi IMF’ye veren el olduk.”
“TÜRK EKONOMİSİ SINIF ATLAMIŞTIR”
Turgut Özal’ın diğer bakanlarından olan Bülent Akarcalı ise yaptığı açıklamada, IMF borcunun ödenmesini Türkiye’nin mali açıdan bağımsızlığını kazandığının bir göstergesi olduğunu söyledi. “Artık bağımsız bir ekonomiye sahibiz, bu bizim büyümemizi artıracaktır” diyen Akarcalı, Türkiye’nin ekonomide sınıf atladığını belirtti. Akarcalı, “IMF’ye borcumuzun bitmesi psikolojik olarak bizim dünyada güçlü olmamızı sağlar. Türkiye ricacı konumdan icracı konuma yükselmiştir. Artık borç almak için kapı kapı dolaşma günü bitmiş, kapımıza gelenlere borç verme dönemi başlamıştır. Bu Türkiye’nin zenginlediğini gösterir” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23